Και οι 12 θεοί έπλασαν τα 46 Ζαγοροχώρια - Αφιέρωμα στο μαγευτικό Ζαγόρι με τις δικές μου φωτογραφίες (φωτό - βίντεο)

Ένα οδοιπορικό στα μαγευτικά Ζαγοροχώρια μόνο στο Eirini the Blog! Εικόνες από Αρίστη, Πάπιγκο, Καπέσοβο, Βίτσα και Γιάννενα.  Φωτογραφίες δικιές μου - Να η πρώτη: Ως γνήσιο παιδί(!) της πόλης τράβηξα φωτογραφιά τα προβατάκια - Εμ αυτά μου λείπουν!

Ένα οδοιπορικό στα μαγευτικά Ζαγοροχώρια μόνο στο Eirinika.gr! Εικόνες από Αρίστη, Πάπιγκο, Καπέσοβο, Βίτσα και Γιάννενα.  Φωτογραφίες δικιές μου - Να η πρώτη: Ως γνήσιο παιδί(!) της πόλης τράβηξα φωτογραφιά τα προβατάκια - Εμ αυτά μου λείπουν!

Αρίστη

Μονή Σπηλιώτισσας


Εγκαταλελειμμένη σήμερα, κάποτε πλούσια μονή εκπληκτικής ομορφιάς που πρόσφερε χρήματα για την εκπαίδευση των παιδιών της περιοχής. Την έκλεισαν οι Τούρκοι. Είναι κτισμένη μέσα σε ένα βράχο.

Αξιόλογες ξενοδοχειακές μονάδες όπως το Aristi Μountain Resort  στο υπέροχο γραφικό χωριό Αρίστη

Άριστη η πλατεία, γραφική και πέτρινη... Ανθρώπινη και καλόγουστη!





Αν δεν καπνίζανε κιόλας στο καφέ κι αν είχαν και μερικά τοπικά γλυκά και σνακς! Αχ, τι καλύτερα για τον τουρισμό!



Πάπιγκο Μεγάλο και Μικρό


Το Πάπιγκο είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων, χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης σε υψόμετρο 960 μέτρων. Αναφέρεται και ως Μεγάλο Πάπιγκο και μαζί με το γειτονικό του χωριό Μικρό Πάπιγκο αποτελεί κοινότητα του νομού Ιωαννίνων

Η κοινότητα έχει πληθυσμό 357 κατοίκους από τους οποίους οι 280 μένουν στο Πάπιγκο και οι 77 στο Μικρό Πάπιγκο.

Το Πάπιγκο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα Ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής και ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός.

Το Πάπιγκο βρίσκεται πολύ κοντά στο φαράγγι του Βίκου και εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση φυλλοβόλων δέντρων με αποτέλεσμα η περιοχή να αλλάζει χρώματα κάθε εποχή του έτους.

Αυτή τη φωτογραφία την τράβηξα για να κεντρίσω το ενδιαφέρον των αρμοδίων να μπουν στον κόπο να την αλλάξουν - Δεν βγάζεις άκρη - έχουν σβηστεί με το χρόνο τα γράμματα - Πόσο κοστίζει? Ας τα βάλουν οι τοπικοί επιχειρηματίες τα λεφτά!


Βοϊδομάτης


Ο Βοϊδομάτης (ποτάμι του Βίκου) είναι ποταμός του νομού Ιωαννίνων, παραπόταμος του Αώου.

Οι κύριες πηγές του βρίσκονται κάτω από το χωριό Βίκος. Στην διαδρομή του δέχεται και άλλα υδάτινα ρεύματα που σχηματίζονται στις πλαγιές της Τύμφης ή προέρχονται από το Φαράγγι του Βίκου και τελικά συμβάλει στον Αώο κοντά στην Κόνιτσα.

Ο ποταμός έχει συνολικό μήκος 15 χιλιόμετρα. Η ονομασία του Βοϊδομάτη προέρχεται από το σλάβικο Μπόντε - Ματ, που σημαίνει καλό νερό

Ο Βοϊδόμάτης χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης, καθώς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρύπανσης.

Τα γεφύρια

Τρίτοξο γεφύρι κοντά στους Κήπους, αρχιτεκτονικό αριστούργημα

Στην είσοδο ενός ακόμη «κόβει την ανασα η ομορφιά» χωριού, ένα τρίτοξο γεφύρι - γλυπτό σε σχήμα κάμπιας



Καπέσοβο

Ξενώνας Θουκυδίδης

Το μαγαζάκι μιας οικογένειας που άφησε τις "ομορφιές" της Αθήνας για να δημιουργήσει έναν ξενώνα-αρχοντικό Ζαγορίτικο, τον "Θουκυδίδη", και ένα μαγαζάκι - καφέ , τη Στέρνα, με καλούδια χειροποίητα και καλλιτεχνήματα - γλυκά, μαρμελάδες, λικέρ, δώρα, κοσμήματα! Chapeau και συγχαρητήρια δίνω στις δύο κόρες, που έχουν πάρει τη σκυτάλη. Οι δύο μορφωμένες νέες γυναίκες αποφάσισαν να κάνουν «άλλη ζωή» μακριά από την πόλη και βάζουν έτσι τα θεμέλια για τον καλώς νοούμενο τουρισμό του μέλλοντος  στην ορεινή Ελλάδα!

Λίμνη Ιωαννίνων


Η λίμνη Παμβώτιδα, (Παμβώτις) αρχαίο όνομα της γνωστής σήμερα και ως λίμνη των Ιωαννίνων, βρίσκεται σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Περιβάλλεται από τα όρη Μιτσικέλι και των ανατολικών αντερεισμάτων του Τομάρου (ή της Ολύτσικας) και σχηματίζεται από τα ύδατα τριών κυρίως πηγών (Ντραμπάντοβας, Σεντενίκου και Κρύας), που αναβλύζουν στους πρόποδες του Μιτσικελίου. Συνδέεται με τους θρύλους της Κυρά – Φροσύνης και του Ντουραχάν.

Στο μέσο περίπου της Λίμνης βρίσκεται μικρή νησίδα, στην οποία είναι χτισμένος ο ομώνυμος οικισμός, ο οποίος έχει σήμερα 347 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Στη νησίδα υπάρχει το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, όπου το 1822 δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς.

Οβίρες Ρογκοβού


Οβίρες Ρογκοβού - Φυσικές κολυμπήθρες - Απλά speechless ! Για βουτιές το καλοκαίρι - Εμπειρία!








 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ