Η μαγειρική ενισχύει τους δεσμούς της οικογένειας

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε από μικρά μαζί με τους γονείς τους, έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο από τα παιδιά που τρώνε μόνα τους, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως φύλο, δομή οικογένειας ή οικονομική κατάσταση. Το "όλοι μαζί στο τραπέζι" ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας και συμβάλλει ώστε γονείς και παιδιά να χτίζουν καλές σχέσεις. Οι γονείς μπορούν κατά τη διάρκεια του οικογενειακού φαγητού, να παρατηρήσουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους (ιδιαίτερα όταν αυτά βρίσκονται στην εφηβεία), π.χ. αν έχουν αρχίσει να καπνίζουν, να πίνουν ή να κάνουν άλλες καταχρήσεις.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που τρώνε από μικρά μαζί με τους γονείς τους, έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο από τα παιδιά που τρώνε μόνα τους, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες, όπως φύλο, δομή οικογένειας ή οικονομική κατάσταση.

Το "όλοι μαζί στο τραπέζι" ενισχύει τους δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας και συμβάλλει ώστε γονείς και παιδιά να χτίζουν καλές σχέσεις. Οι γονείς μπορούν κατά τη διάρκεια του οικογενειακού φαγητού, να παρατηρήσουν μικρές ή μεγάλες αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους (ιδιαίτερα όταν αυτά βρίσκονται στην εφηβεία), π.χ. αν έχουν αρχίσει να καπνίζουν, να πίνουν ή να κάνουν άλλες καταχρήσεις.

Η ώρα του φαγητού είναι ιδανική για συζήτηση με το παιδί. Μελέτες δείχνουν πως τα παιδιά που ακούνε συχνά ιστορίες από τους γονείς τους, έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και καλύτερες σχέσεις με τους συμμαθητές τους κατά την εφηβεία.

Το να μαγειρεύετε μαζί έχει σαν φυσικό επακόλουθο να τρώτε μαζί, οπότε μην διστάσετε να εφαρμόσετε μία πρακτική που μπορεί σταδιακά να σας γίνει αγαπημένη συνήθεια.

 

Ιδέες και πράξεις

Οι συνταγές που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε με τα παιδιά είναι πολύ περισσότερες απ’ ότι φαντάζεστε. Ξεκινήστε με εκείνες που απαιτούν λιγότερο μαγείρεμα, όπου θα πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση για τυχόν ατυχήματα με την ηλεκτρική κουζίνα και το φούρνο, και προτιμήστε διασκεδαστικές διαδικασίες όπως το ζύμωμα, το πλάσιμο και η ανάμειξη υλικών.

Ιδιαίτερη προσοχή επίσης χρειάζεται στη χρήση εργαλείων όπως μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, μηχανήματα (π.χ. μίξερ) αλλά τα εύθραυστα σκεύη. Ωστόσο, υπό την επίβλεψη των γονιών, οι κίνδυνοι είναι διαχειρίσιμοι και η εκπαίδευση των παιδιών ιδιαίτερα χρήσιμη ώστε όταν μεγαλώσουν και εξοικειωθούν με τη διαδικασία να παρασκευάζουν και μόνα τους εύκολα γεύματα.

Προετοιμαστείτε για την ακαταστασία που θα προκύψει, έχοντας ποδιές για τους μικρούς σεφ, πετσέτες και ήπια καθαριστικά κοντά σας και μην δυσανασχετείτε με τα τυχόν ατυχήματα.

Οι συνταγές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι αμέτρητες, ωστόσο, καλό είναι να συναποφασίσετε με τους μικρούς βοηθούς σας για το αγαπημένο τους πιάτο. Αν αγαπούν τα γλυκά, ξεκινήστε με αυτό που προτιμούν, συνεχίστε με πιάτα ωφέλιμα αλλά και νόστιμα, όπως για παράδειγμα οι φρουτοσαλάτες, επεκταθείτε σε πιο περίπλοκα φαγητά όταν τα παιδιά θα έχουν συνηθίσει το ρόλο τους στην κουζίνα.
Μπορείτε επίσης να αφιερωθείτε σ’ ένα υλικό (π.χ. μακαρόνια, σοκολάτα, φρούτο) και να δημιουργήσετε συνταγές και παραλλαγές πάνω σ’αυτό τον άξονα.
Μπορείτε επίσης, μέσω της διαδικασίας του μαγειρέματος, να πείσετε τα παιδιά να δοκιμάσουν τροφές που απορρίπτουν (π.χ.σπανάκι), δημιουργώντας μια συνταγή πιο προσιτή ή διανθισμένη με υλικά που προτιμούν.

Πηγή: www.kraft-news.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ