Όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τα Σαρακοστιανά!

Την Καθαρά Δευτέρα τη θέση του μαγειρεμένου φαγητού παίρνουν τα σαρακοστιανά. Τα νηστίσιμα θαλασσινά, τα βραστά ή ωμά λαχανικά, οι ελιές και ο χαλβάς βρίσκονται σχεδόν σε κάθε τραπέζι. Οι καταναλωτές πρέπει να φροντίζουν κατά τις αγορές τους να επιλέγουν προσεκτικά και σύμφωνα με οδηγίες των καταναλωτικών οργανώσεων.

Την Καθαρά Δευτέρα τη θέση του μαγειρεμένου φαγητού παίρνουν τα σαρακοστιανά. Τα νηστίσιμα θαλασσινά, τα βραστά ή ωμά λαχανικά, οι ελιές και ο χαλβάς βρίσκονται σχεδόν σε κάθε τραπέζι. Οι καταναλωτές πρέπει να φροντίζουν κατά τις αγορές τους να επιλέγουν προσεκτικά και σύμφωνα με οδηγίες των καταναλωτικών οργανώσεων.



Έτσι σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, καλό είναι να γνωρίζουμε μερικά βασικά πράγματα, αναφέρει το www.rizopoulospost.gr.

Όσον αφορά τα νωπά κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα κτλ.), πολύ σημαντική είναι η οσμή τους, η οποία πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη. Η σάρκα τους πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή και τα πλοκάμια τους πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

Τα αντίστοιχα καταψυγμένα προϊόντα πρέπει να συντηρούνται σε καταψύκτη και θερμοκρασία -18 βαθμών, να πωλούνται συσκευασμένα και με υγειονομικό σήμα, δηλαδή με τη σφραγίδα της εγκατάστασης. Σε αυτή πρέπει να αναγράφονται ο κωδικός αριθμός της Ε.Ε. και όλες οι ενδείξεις που προβλέπει ο κώδικας τροφίμων και ποτών: ονομασία πώλησης, καθαρό βάρος, ημερομηνία λήξης, ιδιαίτερες συνθήκες συντήρησης και χρήσης, όνομα, εμπορική επωνυμία και διεύθυνση κατασκευαστή ή συσκευαστή, τόπος παραγωγής ή προέλευσης.

Τα οστρακοειδή (μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια) ενδείκνυται να πωλούνται συσκευασμένα σε μικρές συσκευασίες που φέρουν υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα του κέντρου αποστολής και όλες τις προβλεπόμενες ενδείξεις. Κατά τη στιγμή της αγοράς πρέπει να είναι ζωντανά, ενώ τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά ή, αν είναι ανοιχτά, να κλείνουν με ελάχιστη πίεση. Σε περίπτωση αγοράς οστρακοειδών από παραγωγούς πρέπει να ελέγχεται το σχετικό πιστοποιητικό τους.

Οι γαρίδες, οι καραβίδες, οι αστακοί, τα καβούρια και οι ψείρες εμφανίζουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια, όταν είναι ζωντανά, έχουν την οσμή της θάλασσας, τα αρθρωτά μέλη τους είναι στέρεα και προσκολλημένα στο σώμα, η επιφάνειά τους είναι γυαλιστερή, ενώ το κεφάλι δεν πρέπει να φέρει μαύρες κηλίδες ή να είναι μελανιασμένο. Όταν είναι καταψυγμένα, τα παραπάνω προϊόντα πρέπει να αναγράφουν στη συσκευασία τους όλα όσα προβλέπει ο κώδικας τροφίμων και ποτών.

Τώρα, αναφορικά με τις τιμές θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και  αναφερόμενη στη τιμή του σαρακοστιανού τραπεζιού σημειώνει πως τα μηνύματα για τους καταναλωτές είναι ενθαρρυντικά, αφού οι τιμές των ψαρικών και θαλασσινών, παρουσιάζονται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της φετινής αγοράς, σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με πέρυσι.

Τα περισσότερα προϊόντα εμφανίζουν κατακόρυφη πτώση, η οποία μεσοσταθμικά κυμαίνεται στο 23% σε σύγκριση με τη περυσινή χρονιά. Ειδικότερα, τα καλαμάρια είναι μειωμένα κατά 15% το κιλό (φρέσκα και κατεψυγμένα), η τιμή του φρέσκου χταποδιού καταγράφει πτώση 24%, οι κατεψυγμένες γαρίδες υποχωρούν, επίσης, σε ένα ποσοστό του 25%, ενώ και τα μύδια είναι φθηνότερα κατά 17%.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, οι μεταβολές των τιμών τους μπορούν να θεωρηθούν ως οριακές, καθώς κινούνται, λίγο ως πολύ, στα περυσινά επίπεδα, χωρίς να προκαλούν επιπλέον επιβάρυνση στο καταναλωτικό κοινό.

Καλά Κούλουμα σε όλους!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ