Τζιν και Τόνικ: Μοριακά κοκτέιλ - Η νέα μόδα και στην Αθήνα‏

Molecular mixology στην Αθήνα; Πρέπει να πάµε. «Μα τι pretentious µπούρδες είναι αυτές!» ήταν η αυθόρµητη απάντηση ενός φίλου όταν ανακοινώσαµε την πρόθεσή µας να επισκεφθούµε το MoMix (Κελεού 1-5, Γκάζι), το οποίο διαφηµίζεται ως το πρώτο µπαρ µε µοριακά κοκτέιλ στην πόλη. 

Molecular mixology στην Αθήνα; Πρέπει να πάµε. «Μα τι pretentious µπούρδες είναι αυτές!» ήταν η αυθόρµητη απάντηση ενός φίλου όταν ανακοινώσαµε την πρόθεσή µας να επισκεφθούµε το MoMix (Κελεού 1-5, Γκάζι), το οποίο διαφηµίζεται ως το πρώτο µπαρ µε µοριακά κοκτέιλ στην πόλη. 


Αν και πολύ φρέσκο, µια και άνοιξε τον περασµένο Νοέµβριο (ή ίσως και ακριβώς γι’ αυτό) το µπαρ ήταν γεµάτο, και ακόµη η ώρα δεν ήταν καλά καλά δέκα. Αν και industrial, το ντεκόρ κάθε άλλο παρά ψυχρό ήταν. Η δε µπάρα του mixologist, Αρη Χατζηαντωνίου, µε τους δοκιµαστικούς σωλήνες γεµάτους χρωµατιστά υγρά ως φόντο, έδινε κάτι περισσότερο από έναν ξεχωριστό τόνο.

Ποτά στο πιάτο


Γρήγορα αφοσιωθήκαµε στη µελέτη του καταλόγου. Το πρώτο πράγµα που θα πρέπει να ξέρετε αν θελήσετε να γευθείτε ένα µοριακό ποτό, είναι ότι αυτό δεν θα γίνει απαραίτητα πίνοντάς το. Από τις πρώτες entrées στο µενού είναι τα κοκτέιλ σε πιάτο (€10). Τρώγονται µε το κουταλάκι και παραπέµπουν σε κλασικές γλυκές αξίες: Crème de caramel, Lemon Pie και Cheesecake. Η Τόνικ, όµως, η οποία λόγω ιδιοσυγκρασίας έχει µια αδυναµία στις φυσαλίδες, κόλλησε µε τα σφηνάκια-bubbles (€4) και, ως σωστό δίδυµο, η Τζιν την ακολούθησε. Οι φούσκες ήρθαν σε πορσελάνινα κουταλάκια. Της Τζιν ήταν αχνοκίτρινες και περιείχαν λικέρ µαστίχας µε πάστα λεµονιού, της Τόνικ ήταν πράσινες, µε λικέρ νεράντζι και σος από µάνγκο. Η αίσθηση ήταν πράγµατι ασυνήθιστη: έσκασαν στο στόµα µας γεµίζοντάς το γεύσεις.

Νέοι ορίζοντες 


Αν και έντονη, η απόλαυση αυτή ήταν στιγµιαία, γι’ αυτό και στη συνέχεια περάσαµε σε κάτι πιο χορταστικό – σε ποτήρι. Η Τζιν προσανατολίστηκε προς τα Wine & Fizzy wine cocktails (€8-€8,50) διαλέγοντας ένα Αperol’s Trend µε Moscato d’Asti, τίλιο και εσπεριδοειδή, ενώ η Τόνικ επέµεινε µοριακά µε ένα από τα Molecular Highlights (€8,50-€10), το Hugo’s Brunch, µε εκχυλίσµατα από παλαιωµένο ρούµι, µάνγκο, πορτοκάλι, βανίλια και χαβιάρι από λικέρ πεπόνι.  Ο «τραβάτε µε κι ας κλαίω» φίλος µας, που τελικά ήρθε µαζί, αµφιταλαντεύτηκε ανάµεσα σε ένα Custom κοκτέιλ, που ο mixologist θα έφτιαχνε µε βάση τις προτιµήσεις του (€9), και στα All Time Classics (€8,50). Τελικά, ακολούθησε την τολµηρή, όσο και συντηρητική, σολοµώντεια λύση, µε ένα Porn Star Martini από τα MoMix Senses (€9): είχε βότκα, φρούτα του πάθους, βανίλια και ξηρό πάγο και, όταν έφθασε, σπινθηροβολούσε ολόκληρο!

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του, το κοκτέιλ του άρεσε, όπως και σε εµάς τα δικά µας. Και τα απολαύσαµε και οι τρεις ως την τελευταία σταγόνα, υπό τους ήχους soul-funk-jazz-latin µουσικής, µε πολλές απρόσµενες διασκευές γνωστών ροκ κοµµατιών.

Συµπέρασµα: Οπως και η µοριακή κουζίνα, έτσι και η molecular mixology µπορεί να είναι ιδιαιτέρως εύγευστη, αλλά µόνο όταν έχεις διάθεση για πειραµατισµούς. Οπως το comfort food είναι η κουζίνα της µαµάς σου, έτσι και το comfort drink είναι το παλιό, απλό ποτό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ