Λευτέρης Λαζάρου, Δρίσκας, Βησσαρίων και Αργυρώ: Η Εθνική Ελλάδος μαγειρεύει για εσάς μπακαλιάρο με σκορδαλιά για την 25η Μαρτίου

Δειτε τέσσερις διαφορετικές εκδοχές μπακαλιάρου με σκορδαλιά και κάντε τους γύρω σας να... παραμιλάνε από τις γεύσεις!

Μπακαλιαροκροκέτες με μπίρα και σκορδαλιά από την Αργυρώ
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τις μπακαλιαροκροκέτες: Με τα δάχτυλα μαδάμε τον ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο σε ίνες. Τον βάζουμε σε µπολ. Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τελευταίο προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά, να αναδειχθεί ο χυλός. Αφήνουμε το μείγμα σκεπασμένο για 20΄, να ενωθούν οι γεύσεις. Βρέχουμε ένα κουτάλι σε νερό και παίρνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα. Τις ρίχνουμε σε καυτό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε για 2΄ από κάθε πλευρά τις κροκέτες, μέχρι να ροδίσουν. Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί, να στραγγίσουν. Σερβίρουμε µε σκορδαλιά. Σε περίοδο νηστείας αφαιρούµε το αυγό.

Για τη σκορδαλιά: Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βράζουμε για περίπου 20΄, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ µε τους κόφτες ή στο μπλέντερ. Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο, το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το αυγό (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.

Υλικά

  • Για τις μπακαλιαροκροκέτες:
  • 500 γραµµ. ξαλµυρισµένος και καθαρισμένος μπακαλιάρος
  • 2 ξερά κρεµµύδια τριµµένα
  • 4-5 φρέσκα κρεµµυδάκια ψιλοκοµµένα
  • 1 αυγό
  • 1/2 ματσάκι άνηθος ψιλοκοµµένος
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 κουτάκι (330 ml) μπίρα
  • 250 γραµµ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
  • μπόλικο φρέσκο πιπέρι
  • Για τη σκορδαλιά:
  • 6-7 πατάτες
  • 5 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1½ φλ. τσαγιού (στο 1½ φλ. υπολογίστε μισή ποσότητα από το κάθε λάδι) ελαιόλαδο και σπορέλαιο
  • αλάτι
  • 1 αυγό (βιολογικό)

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει μπακαλιάρο σκορδαλιά - Δείτε το βίντεο


Μπακαλιάρος με σκορδαλιά από τον Βησσαρίων Παρθένη - Δείτε το βίντεο


Μπακαλιάρος με σαφράν, μαυρομάτικα και πατάτες - Του Βαγγέλη Δρίσκα

ΒΗΜΑΤΑ:

1. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον αφήνουμε σ’ ένα μπολ με νερό περίπου 24 ώρες για να φύγει το αλάτι του, αλλάζοντας τακτικά το νερό.
2. Όταν ξαρμυρίσει, σοτάρουμε το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σαφράν και τον μπακαλιάρο, σβήνουμε με το λευκό κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και αφήνουμε να σιγοβράσει. Δοκιμάζουμε στο αλάτι αν χρειάζεται και προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

3. Για τον πουρέ με τα μαυρομάτικα Bράζουμε τα φασόλια σε αρκετό νερό για 30 λεπτά, στραγγίζουμε και ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό. Τα χτυπάμε στο μπλέντερ ή σ’ ένα πολυμίξερ με τα υπόλοιπα υλικά, μέχρι να γίνουν πουρές.
4. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με τον πουρέ των φασολιών και τις πατάτες κομμένες σε φέτες με λαδολέμονο και φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο.

Υλικά για 4 άτομα

    750 γρ. μπακαλιάρος αλμυρός φιλέτο χωρίς κόκαλα
    1 φλιτζάνι λευκό κρασί
    1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    2 γρ. σαφράν
    ελαιόλαδο
    4 πατάτες βρασμένες
    1/2 μάτσο μαϊντανός ψιλοκομμένος

    Για τον πουρέ με τα μαυρομάτικα
    500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
    χυμός από 2 λεμόνια
    1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
    1 κ. σούπας ταχίνι
    2 κ. γλυκού κύμινο τριμμένο
    2 σκελίδες σκόρδο