Αυτός είναι ο καλύτερος χάρτης του ίντερνετ που έχετε δει

Η εικόνα GIF που βλέπετε, είναι ουσιαστικά το πιο ακριβές πορτρέτο του Internet, σε ένα συγκεκριμένο  24ωρο, μέσα στο 2012.


Η εικόνα GIF που βλέπετε, είναι ουσιαστικά το πιο ακριβές πορτρέτο του Internet, σε ένα συγκεκριμένο  24ωρο, μέσα στο 2012. Είναι ένας παγκόσμιος χάρτης που με κόκκινο και κίτρινο, αποτυπώνει την υψηλή χρήση του ίντερνετ και με μπλε και πράσινο, τη λιγότερη χρήση κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.


Ποιος όμως έφτιαξε αυτό το χάρτη και πώς το έκανε; Ε, λοιπόν, υπάρχει μία πολύ απλή, πολύ περίεργη και πολύ παράνομη ιστορία πίσω από αυτά τα ερωτήματα. Το «ποιος» είναι άγνωστο. Ένας. Ένας τύπος που προφανώς είχε και τον χρόνο και τη γνώση να στήσει ένα botnet, αποκτώντας πρόσβαση σε περισσότερους από 420 χιλιάδες (!!!) υπολογιστές, να κάνει ping και να καταγράψει την ροή της πληροφορίας τις διάφορες ώρες της ημέρας. Φυσικά εν αγνοία τους.

Στην εργασία που δημοσίευσε με τον τίτλο Internet Census 2012, εξηγεί τη διαδικασία, την μεθοδολογία, τα εργαλεία που χρησιμοποίησε, αλλά και πώς γεννήθηκε η ιδέα της «χαρτογράφησης» του διαδικτύου.  Ο συγγραφέας παραμένει άγνωστος. Μάλιστα, αρχικά χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό για να αναφερθεί στους «δημιουργούς», αλλά καταλήγει να ομολογήσει στο τέλος πως είναι ένας που πραγματοποίησε αυτή την εκπληκτική μελέτη.

Μπορεί όσον αφορά τα στοιχεία, ο χάρτης αυτός να θεωρείται ήδη παρωχημένος, καθώς αποτυπώνει μόνο συσκευές που διαθέτουν IPv4 διευθύνσεις και δεν λαμβάνει καθόλου υπ’ όψιν του το νέο πρωτόκολλο IPv6. Μπορεί ο τρόπος που ο συγκεκριμένος χάκερ να είναι παράνομος καθώς, παραβίασε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές. Αλλά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι είναι ευρηματικός, αλλά και ο χάρτης, φαντασμαγορικός.

Βλέπετε, το hacking, εκτός από ιδέα, εκτός από «business», είναι ικανότητα, δεξιότητα και φαντασία.

Δείτε όλη την εργασία, εδώ.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ