Η φύση στο ποτήρι μας με 5 ανοιξιάτικα κοκτέιλ για να βάλετε χρώμα και διάθεση στις βραδιές σας!‏

Ο καιρός ανοίγει, η διάθεση μας αλλάζει…. το ίδιο και μερικές από τις συνήθειές μας. Δεν θέλουμε πια ζεστά ροφήματα, αλλά δροσιστικά κοκτέιλ, βαρεθήκαμε τα χειμωνιάτικα ή κατεψυγμένα φρούτα και ζητάμε κάτι φρέσκο, απευθείας από τη φύση, με έντονες μυρωδιές και αρώματα ανοιξιάτικα, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τη μελαγχολία του χειμώνα…

Ο καιρός ανοίγει, η διάθεση μας αλλάζει…. το ίδιο και μερικές από τις συνήθειές μας. Δεν θέλουμε πια ζεστά ροφήματα, αλλά δροσιστικά κοκτέιλ, βαρεθήκαμε τα χειμωνιάτικα ή κατεψυγμένα φρούτα και ζητάμε κάτι φρέσκο, απευθείας από τη φύση, με έντονες μυρωδιές και αρώματα ανοιξιάτικα, που δεν θα θυμίζουν σε τίποτα τη μελαγχολία του χειμώνα…


Ευτυχώς τα κοκτέιλ και οι ποικιλίες τους αφθονούν, οπότε κανένας δεν θα μείνει δυσαρεστημένος. Φωτεινά χρώματα, μυρωδάτα φρέσκα φρούτα και τονωτικά ποτά… ρίχνονται στο ποτήρι, ανακατεύονται καλά και μας χαρίζουν τη δροσιά και την αναζωογόνηση που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Βέβαια, επειδή ο καιρός αρκετές φορές μας τα χαλάει, υπάρχουν και επιλογές για τις πιο... δροσερές ανοιξιάτικες μέρες.

Μπορεί τα ονόματα των παρακάτω κοκτέιλ, να μας παραπλανούν και να παραπέμπουν σε άλλες εποχές, σε κάθε περίπτωση όμως, είναι απόλυτα ανοιξιάτικα.

 Winter Cup



Αγνοούμε επιδεικτικά το όνομα, συγκεντρώνουμε φράουλες, εσπεριδοειδή και μικρούς ανοιξιάτικους ανθούς… και έχουμε όλη την άνοιξη στο ποτήρι μας. Βέβαια, η κανέλα και το γαρίφαλο σε συνδυασμό με το ρούμι, είναι το ιδανικό αφέψημα για τις κρύες μέρες, όπως φαίνεται όμως, δεν μας εγκαταλείπουν ούτε την άνοιξη.

Υλικά: ½ φράουλα, ¼ lime, ¼ λεμονιού, 1 φέτα πορτοκαλιού, 2-3 φρέσκα φύλλα μέντας, 60ml ρούμι.

Σε ένα σέικερ, ρίχνουμε τη φράουλα, το lime, το λεμόνι, το πορτοκάλι και την μέντα και ανακινούμε καλά. Προσθέτουμε το ρούμι και γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο. Ιδανικά για σερβίρισμα είναι τα χαμηλά old fashioned ποτήρια, ενώ η καλύτερη γαρνιτούρα είναι το φύλλο μέντας.

 Whisky Skin



Ζεστό νερό, ζάχαρη, μια φλούδα από λεμόνι και σκωτσέζικο- κατά προτίμηση- ουίσκι, είναι τα κλασικά συστατικά του φημισμένου κοκτέιλ «Whisky Skin». Πώς σχετίζεται όμως, με την άνοιξη; Είναι το καλύτερο ποτό μετά από μια ξαφνική καταιγίδα, όταν νιώθετε το σώμα σας να κρυώνει και τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά. Είναι επίσης, παραδοσιακό σκωτσέζικο γιατρικό, για κάθε είδους κρυολογήματα που συναντάμε συχνά την άνοιξη.

Υλικά: ζεστό νερό, 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη, φλούδα από λεμόνι και 60ml ουίσκι.

Ξεπλένουμε μια κούπα με ζεστό νερό- για να πάρει την κατάλληλη θερμοκρασία. Προσθέτουμε μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη και ελάχιστη από τη φλούδα του λεμονιού. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα 30ml από το βρασμένο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε το ουίσκι και τελειώνουμε με την προσθήκη επιπλέον 30ml νερού, που θα προσδώσουν στο κοκτέιλ μια πιο ζεστή αίσθηση. Το κοκτέιλ σερβίρεται σε κούπα, κατά παρέκκλιση στο στερεότυπο των ποτηριών κοκτέιλ.

Space Gin Smash



Ένα ακόμη ανοιξιάτικο ποτό για τις όμορφες νύχτες μας. Το κοκτέιλ Space Gin Smash περιλαμβάνει μια μίξη από μέντα, λεμόνι, σταφύλι και μήλο, ενώ σε συνδυασμό με το δροσιστικό gin, είναι σίγουρο ότι θα κάνει πιο ηλιόλουστες τις ανοιξιάτικες μέρες.

Υλικά: 6 φύλλα μέντας, ¼ λεμονιού, 2 πράσινα σταφύλια χωρίς κουκούτσια, 1/8 από πράσινο μήλο, 9ml απλό σιρόπι και 35ml gin.

Σε ένα σέικερ ανακατεύουμε καλά τη μέντα, το λεμόνι, τα σταφύλια, το μήλο και το σιρόπι. Προσθέτουμε το gin και γεμίζουμε με πάγο. Μεταφέρουμε το μίγμα στα κλασικά ποτήρια κοκτέιλ και βάζουμε για γαρνιτούρα κλωναράκια μέντας ή σταφύλι ή ακόμα και κομματάκι από μήλο.

Francophile



Όλες οι εποχές προσφέρονται για να δοκιμάσετε το γευστικό calvados. Είναι ένα είδος κονιάκ από μηλίτη, που παρασκευάζεται στη Νορμανδία- στη βορειοδυτική Γαλλία. Το calvados στην ουσία είναι ένα είδος μπράντι, ενώ αποτελεί και εξαιρετικό χωνευτικό. Αν δεν έχετε προμηθευτεί όμως, μπορείτε να το αντικαταστήσετε εύκολα με ένα απλό brandy ή κονιάκ.

Υλικά: 30ml Calvados, 45ml κόκκινο κρασί, 15ml σιρόπι κανέλας, 10ml φρέσκο χυμό λεμονιού και 90ml νερό.

Για το σιρόπι κανέλας θα χρειαστούμε: 2-3 ξυλάκια κανέλας, 150ml νερό και 150gr ζάχαρη.

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό κατσαρολάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το μίγμα να ζεσταθεί. Σερβίρουμε σε μια κούπα με λεπτά τοιχώματα και για γαρνιτούρα επιλέγουμε μια φέτα από μήλο ή ένα ξυλάκι κανέλας.

Yerba Buena



Εξωτική δημιουργία, για γευστικές ανοιξιάτικες… αποδράσεις. Το κοκτέιλ Yerba Buena συγγενεύει με το Mojito, μόνο που σαν βάση του έχει την τεκίλα και όχι το ρούμι, ενώ η γεύση του ενισχύεται με λίγο ginger ale.

Υλικά: 8-10 φύλλα μέντας, 15ml χυμό lime, 60ml τεκίλα και λίγο ginger ale.

Σε ένα ψιλόλιγνο ποτήρι ανακατεύουμε τα φύλλα μέντας και το χυμό lime. Προσθέτουμε την τεκίλα και γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο. Συμπληρώνουμε με μπίρα τζίντζερ και ανακατεύουμε. Για γαρνιτούρα χρησιμοποιούμε ένα κλαδάκι μέντας ή κάποια φέτα από εσπεριδοειδή.

Μικρά tips

- Επειδή ο καιρός ανοίγει, δε σημαίνει ότι ποτά όπως το ουίσκι ή το κονιάκ, που παραδοσιακά καταναλώνονται τον χειμώνα, δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση των κοκτέιλ μας. Κάθε άλλο, συνεχίζουμε να τα χρησιμοποιούμε, απλώς φροντίζουμε να ενισχύουμε τη γεύση τους με φρούτα και γεύσεις εποχής. Και εννοούμε ολόφρεσκα φρούτα, από την παραγωγή απευθείας στην κατανάλωση. Η διαφορά στη γεύση αλλά και στη θρεπτική τους αξία, είναι ολοφάνερη.

- Τα φρέσκα βότανα είναι γευστικά, αρωματικά και υγιεινά. Μια μικρή δόση τους αρκεί για να φέρει στο ποτήρι μας, όλο το μεγαλείο της φύσης. Ιδανική προσθήκη για τα ποτά μας είναι το θυμάρι και ο βασιλικός, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα κοκτέιλ.

- Προτιμάμε να χρησιμοποιούμε τα φρούτα ωμά για περισσότερο άρωμα και γεύση.

- Μπορεί τα εσπεριδοειδή να βρίσκονται στην ακμή τους κυρίως τη χειμερινή περίοδο, αλλά μπορούμε να επιλέξουμε μερικές ιδιαίτερα γλυκές και ζουμερές ποικιλίες, όπως τα πορτοκάλια Βαλένθια, που είναι η καλύτερη ανοιξιάτικη επιλογή. Φυσικά υπάρχουν και τα καραμελωμένα φρούτα, αλλά και το σιρόπι φρούτων που μπορούν να προσδώσουν γεύση και άρωμα στο ποτό μας. 

www.clickatlife.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ