12 Βραβεία από τον Γαστρονόμο για τους 12 καλύτερους παραγωγούς & εμπόρους τροφίμων

Διαβάστε ποιοι είναι οι άξιοι Ελληνες παραγωγοί που βράβευσε την Τρίτη 5 Ιουνίου το βράδυ ο Γαστρονόμος.

Την Τρίτη 5 Ιουνίου, στο Μουσείο Μπενάκη, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων ποιότητας του περιοδικού σε παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους του κλάδου των τροφίμων. Για άλλη μια χρονιά βραβεύσαµε τους ανθρώπους της προκοπής και της δημιουργίας, που, παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, επιµένουν ποιοτικά. Που µε τη δουλειά τους αναδεικνύουν την πατρίδα µέσα από τα προϊόντα της, γεωργικά και κτηνοτροφικά.

 

Εχοντας συνείδηση της ευθύνης τους, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, συνεχώς ανανεωνόμενοι και καινοτομούντες, κάνουν τους συμπατριώτες τους υπερήφανους για τον τόπο τους και πείθουν τους ξένους να δουν μια άλλη διάσταση της Ελλάδας από αυτήν που προβάλλεται συνήθως.

 

 

11+1 βραβεία ποιότητας

1 . ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων

Η μοναδική Σχολή Τυροκομίας στην Ελλάδα, με ανεκτίμητη κοινωνική προσφορά. Διατήρησε την παραδεδομένη γνώση, αλλά πρωτοπόρησε επίσης εισάγοντας νέους τρόπους τυροκομίας. Η πρώτη που δίδαξε, πριν από 50 χρόνια, την παραγωγή γραβιέρας (που δεν υπήρχε στην Ελλάδα).

2 . ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΗΣ

Εταιρεία Ιχθυοκαλλιέργειες - Β. ΓΕΙΤΟΝΑΣ & ΣΙΑ Ε.Ε.

Ο Βαγγέλης Γείτονας αποτελεί παράδειγμα επιχειρηματία. Στις ζηλευτές εγκαταστάσεις της εταιρείας του λίγο έξω από την Αρτα τυποποιεί με την πολύτιμη βοήθεια της 20μελούς ομάδας του περίπου 300 τόνους καπνιστού χελιού ετησίως και τους διοχετεύει στις μεγάλες αγορές του κόσμου.

3. ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Φίλιππος Θεοχάρης - Παραγωγός κάππαρης

Ο Φίλιππος Θεοχάρης, από την Πρέβεζα, είναι ένας παθιασμένος γεωπόνος που μετά από χρόνια εργασίας και πολλά πειράματα έχει καταφέρει να καλλιεργήσει σε γλάστρες, αλλά και υπαίθρια, το φυτό-σύμβολο της ανυποταγής, την κάππαρη.

4. ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

Αλέξανδρος Γκουσιάρης - Βιοκαλλιεργητής - μεταποιητής ντομάτας

Ο Αλέξανδρος Γκουσιάρης από τον Ηλιά της Καρδίτσας παράγει βιολογικές, ποικιλιακές ντομάτες, τις οποίες μεταποιεί και διαθέτει ως σάλτσα ντομάτας. Είναι επίσης μελισσοκόμος. Εξάγει το 80% της παραγωγής του και τα προϊόντα του (μέλι και σάλτσες ντομάτας) διατίθενται στα Harrods και σε άλλα πολυτελή πολυκαταστήματα της Αγγλίας.

5. ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΦΡΟΥΤΩΝ

Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ζαγορίν»

Η Ζαγορίν είναι ένας υπεραιωνόβιος αγροτικός συνεταιρισμός. Είναι ο πρώτος στην Ευρώπη που απέκτησε μήλα ΠΟΠ και ο πρώτος, επίσης στην Ευρώπη, που καθιέρωσε το αυτοκόλλητο σήμα κατατεθέν πάνω στα φρούτα της. Αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή του Πηλίου.

6. ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

α. Δημήτρης Αντωνόπουλος

Μεσολογγίτης παραγωγός με εξαιρετικό βιολογικό λάδι. Επένδυσε στην αύξηση της πατρικής κτηματικής περιουσίας και στον εκσυγχρονισμό του ελαιοτριβείου του. Εχει κάνει σοβαρά βήματα στο μάρκετινγκ του προϊόντος. Σήμερα εξάγει το 20% της παραγωγής του σε Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία και Βραζιλία.

β. Αγροτικός Συνεταιρισμός «Νηλέας»

Στην καρδιά της Μεσσηνίας, εκεί όπου το λάδι είναι η ζωή του τόπου, η ομάδα παραγωγών του Νηλέα «δίδαξε» την ορθή γεωργική πρακτική και βοήθησε τους ελαιοπαραγωγούς να συνειδητοποιήσουν ότι δεν φθάνει να παράγουν καλό λάδι, πρέπει και να το διαθέτουν «επωνύμως» στην πραγματική του αξία.

7. ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΥΡΙΩΝ

α. Μανώλης Κουφόπουλος - Τυροκομία Νάξου

Παραγωγός μιας πλειάδας εξαιρετικών παραδοσιακών ναξιώτικων τυριών. Ανθρωπος που αγωνίστηκε για τη διατήρηση της κτηνοτροφίας στο νησί. Ο Μανώλης Κουφόπουλος κατάφερε να κάνει ΠΟΠ τη γραβιέρα Νάξου, πράγμα που κατοχυρώνει τη φήμη των προϊόντων του νησιού και συμβάλλει γενικότερα στην οικονομία του.

β. Tυροκομείο Χρυσάφη

Μια επιχείρηση με δύο κλάδους, τον γαλακτοκομικό και την αρτοποιία - ζαχαροπλαστική. Με 9 δικά τους σημεία πώλησης στη Λήμνο και με παρουσία στην αγορά των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Ανθούσα μικρομεσαία επιχείρηση με 60 εργαζομένους.

8. ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΩΝ

Μadras - Στέφανος Παπατζιάλας

Ο μοναδικός Οίκος Τσαγιού στην Ελλάδα, με πέντε σήματα κατατεθέντα και με πρώτη θέση στις ποσότητες πωλήσεων. Αύξησαν τις πωλήσεις τους από 65 τόνους σε 650. Εξ αυτών το 25% αφορά στις εξαγωγές τσαγιού. Σήμερα η επιχείρηση ανοίγεται σ’ ένα νέο πεδίο, στις εξαγωγές πιστοποιημένων άγριων αρωματικών ελληνικών φυτών.

9. ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΛΑΝΤΙΚΩΝ

Αλλαντοποιείο Στρεμμένου

Μια πρωτοπόρος επιχείρηση στον τομέα της. Η πρώτη που παρήγαγε, με βάση την ιταλική τεχνογνωσία, προσούτο στην Ελλάδα. Πρόσφατα έκαναν μια μεγάλη επένδυση ανακαίνισης στο εργοστάσιό τους καθιερώνοντας νέες ποιοτικές προδιαγραφές καθώς και ιχνηλασιμότητα για τα προϊόντα τους.

10. ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΕΩΣ

Αυγά Βλαχάκη

Μια μεγάλη ελληνική επιχείρηση πρότυπη στον τομέα της. Η πρώτη που παρήγαγε βιολογικά αυγά. Με ευαισθησία απέναντι στα ζώα, καθώς είναι η μόνη ελληνική επιχείρηση παραγωγής αυγών που μείωσε σταδιακά (σε διάστημα 5ετίας και με πολύ κόστος) τους κλωβούς. Ως το τέλος του 2012 προγραμματίζει να καταργήσει εντελώς τους κλωβούς και όλες οι κότες να είναι ελευθέρας βοσκής.

11 . ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ

Το Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής

Πρότυπο κατάστημα ποιοτικών ελληνικών τροφίμων. Δύο χιλιάδες κωδικοί, το πλουσιότερο από πλευράς ποικιλίας, αλλά και από τα καλύτερα με όρους ποιότητας προϊόντων. Το παντοπωλείο δίνει βήμα σε κάθε προϊόν που αξίζει και δεν ιδιοποιείται τη δουλειά των παραγωγών βάζοντας ιδιωτικές ετικέτες στα προϊόντα τους.

+ 1 ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΤΟΥ

Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

Μια υπεραιωνόβια επιχείρηση που «πάντρεψε» με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση και τον εκσυγχρονισμό. Είναι η εταιρεία που κατάφερε να μετατρέψει το ούζο από «λαϊκό» ποτό σε εξαιρετικό λευκό απόσταγμα και έχει τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα αποστάγματα της κατηγορίας του. Με τις εξαγωγές της άλλαξε επίσης την εικόνα του ούζου διεθνώς.

Πηγή: www.gastronomos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ