Το αιρετικό κείμενο για την Κάλυμνο του Άρη Σκιαδόπουλο ξεσήκωσε θύελλα στο νησί αλλά τα ώτα των ιθυνόντων δεν τα άγγιξε! Διαβάστε τον διάλογο που ακολούθησε!

Η Κάλυμνος με τα δυό της πρόσωπα…Το πρώτο, εκείνο της ατίθασης πρωτόγονης παρθένας, με τους βοστρύχους ν’ απλώνονται ανέμελα καί προκλητικά στη γαλάζια φορεσιά της.

Η Κάλυμνος με τα δυό της πρόσωπα…Το πρώτο, εκείνο της ατίθασης πρωτόγονης παρθένας, με τους βοστρύχους ν’ απλώνονται ανέμελα καί προκλητικά στη γαλάζια φορεσιά της. Αρωματισμένη μ’ όλα τα καλούδια της φύσης μ’ ένα άρωμα αλισφακιάς καί ρίγανης πού μεθάει τη φύση. Με κείνα τα ήπια βουνά της στήθια ορθόστητα βατά και ποθητά να φτάνουν τα ψήλου κι ύστερα νωχελικά να κουρνιάζουν στην αγκαλιά του Αιγαίου…

48-1-thumb-large

Το δεύτερο πρόσωπο: Ειναι γριάς παράξενης, αλλόκοτης, στριμμένης, κακομοίρας, γκρινιάρας κι αφιλόξενης…Το πρώτο πρόσωπο είναι το δικό της. Λαμπυρίζον κι αστραφτερό…Το δεύτερο είναι το αποκρουστικό προσωπείο που της έφτιαξαν όσοι την μισούν και δυστυχώς την κατοικούν. Σαν να μην θέλουν τον τόπο τους έτσι όμορφο και χαρισματικό καθώς η φύση τους τον παρέδωσε…

Εδώ κάθε Αρχή είναι ανύπαρκτη…Από τήν Τοπική Αυτοδιοίκηση ως την Αστυνομία και το Λιμενικό…Καθένας απ´ όσους βρέθηκαν εδώ με δυσμενή μετάθεση λες κι εκδικούνται την.. δυσμένεια. Δεν έχουν άδικο. Διότι σ’ αυτη την ακριτική ζώνη που ’χει απέναντί της μια Τουρκία αναπτυσσόμενη η Πολιτεία θα ’πρεπε να στέλνει τους άριστους επιβραβεύοντάς τους να υπηρετήσουν ένα ακριτικό νησί.

Εδώ λοιπόν: Το οδικό δίκτυο είναι χειρότερο από υποτυπώδες καθώς σε μεγάλη ζώνη που οδηγεί στην ενδοχώρα, ξεκινώντας από το λιμάνι, τα πεζοδρόμια είναι ανύπαρκτα. Πεζοί καί οδηγοί στον ίδιο δρόμο. Τη νύχτα μάλιστα σ’ ορισμένα σημεία που δεν φωτίζονται, η απειλή για την ανθρώπινη ζωή είναι άμεση.

Το νησί βρωμάει. Κι είναι σπάνιο φαινόμενο η παρουσία απορριμματοφόρου. Σ’ ορισμένους δρόμους τα σύκα πέφτουν από τις συκιές και σχηματίζεται μια βρωμερή γλίτσα.

Η συγκοινωνία είναι απόλυτα υποτυπώδης. Δεν ξέρεις πότε περνάει και από που το λεωφορείο.
Ανύπαρκτος είναι ο έλεγχος της αστυνομίας. Στις δέκα μέρες πήρε το μάτι μου μόνο μία φορά ένα περιπολικό, τη στιγμή που νεαροί, χωρίς δίπλωμα οι περισσότεροι, διασχίζουν επικίνδυνα τους δρόμους. Ταυτόχρονα έχουν πειραγμένες εξατμίσεις πουλώντας τάχαμου ανέξοδη μαγκιά. Σε ώρες κοινής ησυχίας ευδοκιμεί και το είδος που εισήχθη από την Αθήνα.Τα εξωτερικά ηχεία που αναστατώνουν γειτονιές ολόκληρες!! Έτσι μπορείς να δεις μεταχειρισμένο…χιουνται να φέρει ηχητικό εξοπλισμό πανάκριβο για να επιδειχθεί ο…λεβέντης λες κι οι γκόμενες θα πέσουν σαν τα…στάχυα ακούγοντας…Σφακιανάκη στη διαπασών. Στην πλειοψηφία τους όλοι αυτοί αδιαφορούν για τον ΚΟΚ. Άλλωστε προφανώς δεν χρειάστηκε καν να τον μάθουν δεδομένης μιας ιδιότυπης ασυλίας που απολαμβάνουν!! Έτσι οι περισσότεροι έχουν οικειοποιηθεί την παρανομία καθιστώντας την…νόμιμη. Γι’ αυτό ένας ταξιτζής απαιτούσε, ενώ έχω διασχίσει τα τρία τέταρτα μιας ανηφόρας, να κάνω εγώ…όπισθεν για να κατέβει αυτός. Κι όταν επέμενα ότι εγώ ήμουν ο νόμιμος με αποκάλεσε..τούβλο!!
Στους γύρω κολπίσκους έρχονται κάθε λογής σκάφη κυρίως από τη μεριά της Τουρκίας. Ο έλεγχος ανύπαρκτος. Άκουσα ότι κάποια σκάφη απ´ αυτά διακινούν κάθε είδους λαθραίου, ακόμα και ναρκωτικά. Άλλωστε στην πόλη και γύρω απ´ αυτήν κυκλοφορούν άτομα γνωστά για τη δράση τους.

Μόλις πήγα να βγω με τ’ αυτοκίνητο απο τό καράβι επικρατούσε ένα απερίγραπτο χάος. Όταν ρώτησα τον παρκαδόρο του πλοίου τι γίνεται μου αποκρίθηκε “αγαπητέ μου δεν ξέρεις πού ήρθες…Σ ένα μπουρδέλο ήρθες”..

Κι όμως εδώ γνώρισα και κάποιους ανθρώπους πολύ αξιόλογους που πονάνε τον τόπο τους. Που δεν αναλίσκονται σε φολκλορικές αναφορές για σφουγγάρια και σκανδαλόπετρες…Που δεν παινεύουν τον τόπο τους, αλλά τον πονούν. Πού θλίβονται για την κατάντια αυτή. Άνθρωποι μεροκαματιάρηδες κι επιστήμονες. Μακάρι να καταφέρουν ν’ ανατρέψουν αυτή την κατάσταση…
Κι έτσι καθώς προσμετράς το χάλι ενός κακόμοιρου νησιού, πέφτεις ξαφνικά σε μια κολώνα για να διαβάσεις το αφελές τετράστιχο:
“Οποιος δουλεύει Κυριακή δεν πάει εκκλησία
όσες τον βρούνε συμφορές μην ψάχνει την αιτία”.
Γνωρίζει άραγε ο αφελής θρησκόληπτος πόσες χιλιάδες μετανάστες μετράει σήμερα η Κάλυμνος στo Ντάργουιν;

*Ο Άρης Σκιαδόπουλος είναι καταξιωμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας «Το Βήμα», «Τα Νέα», «Έθνος», «Ελεύθερος Τύπος», «Πρώτη», «Επικαιρότητα», στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» κ.α. και τα τελευταία χρόνια παρουσίαζε στην ΕΡΤ τις εκπομπές «Νυχτερινός Επισκέπτης» και «Δρόμοι».
Το κείμενο γράφτηκε αποκλειστικά για το “Kalymnosola”.

Πατήστε εδώ για τα σχόλια

Πηγή: http://kalymnosola.wordpress.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ