Πασχαλιάτικη πανδαισία - Το πιο πλούσιο τραπέζι της χρονιάς, είναι εδώ: Απολαύστε το!

Ετοιμάζουμε πίτες, τάρτες, σαλάτες, μεζέδες και κρεατικά για το πιο πλούσιο τραπέζι της χρονιάς...

Ετοιμάζουμε πίτες, τάρτες, σαλάτες, μεζέδες και κρεατικά για το πιο πλούσιο τραπέζι της χρονιάς...



Τζατζίκι με κρέμα σκόρδου, δυόσμο και αγγουράκια τουρσί



Υλικά


Για την κρέμα σκόρδου (για ένα βαζάκι με 6 κουτ. γλυκού κρέμα σκόρδου)*

    2 κεφάλια σκόρδου
    4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
    1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο, κοπανισμένο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το τζατζίκι

    600 γρ. στραγγιστό γιαούρτι πρόβειο
    2 κουτ. γλυκού από την κρέμα σκόρδου που φτιάξαμε
    2-3 αγγουράκια τουρσί (τα μεγάλα), σε κυβάκια
    1 ματσάκι δυόσμος (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος ή 2 κουτ. σούπας ξερός, τριμμένος
    5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
    2 κουτ. σούπας ξίδι λευκό

Μερίδες 1 μπολ
Προετοιμασία 30΄    Μαγείρεμα περίπου 8΄-10΄   

Διαδικασία Κρέμα σκόρδου: Ξεφλουδίζουμε τις σκελίδες σκόρδου, τις κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε (αν υπάρχει) την πράσινη φύτρα. Τις βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, τις σκεπάζουμε με νερό και προσθέτουμε 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε με το πιρούνι ή στο γουδί. Πασπαλίζουμε τον πολτό με ρίγανη και δεντρολίβανο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και βάζουμε την κρέμα σε γυάλινο βαζάκι. Πάνω από την κρέμα σκόρδου ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 κουτ. σούπας). Σκεπάζουμε το βαζάκι και το κρατάμε στο ψυγείο για 3 - 4 εβδομάδες.

 

Τζατζίκι: Σε ένα μεγάλο και βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το γιαούρτι, 2 κουτ. γλυκού από την κρέμα σκόρδου που φτιάξαμε, το αγγουράκι τουρσί και το δυόσμο. Αλατοπιπερώνουμε. Τέλος, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, ανακατεύοντας απαλά. Διατηρούμε το τζατζίκι στο ψυγείο. Την ώρα του σερβιρίσματος προσθέτουμε το λευκό ξίδι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε πλάι σε ψητά κρεατικά, πατάτες τηγανητές ή φούρνου ακόμα και πλάι σε όσπρια.

 

* Συμβουλή

    Η κρέμα σκόρδου έχει απαλό και διακριτικό άρωμα. Αν δεν την φτιάξουμε, θα χρησιμοποιήσουμε 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες. 

Ρολό κατσικάκι γεμιστό με κατίκι και σέσκουλα




Υλικά

    1 κατσικίσιο μπούτι 1,2 - 1,5 κιλά, χωρίς κόκαλο (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το ετοιμάσει για ρολό)
    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
    1 ποτήρι κρασιού νερό

Για τη γέμιση

    1 ματσάκι σέσκουλα, χονδροκομμένα
    1/2 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος
    1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
    3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
    250 γρ. κατίκι Δομοκού
    2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
    αλάτι, πιπέρι

Μερίδες 6
Προετοιμασία 15΄ - 20΄    Ψήσιμο 2 ώρες   

ΔιαδικασίαΠροθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης καλά. Απλώνουμε αυτό το μείγμα πάνω στο κρέας και το τυλίγουμε προσεκτικά σε ρολό. Το δένουμε σφιχτά με σπάγκο μαγειρικής, το βάζουμε στο ταψί του φούρνου και το περιχύνουμε με το κρασί, το νερό και το ελαιόλαδο.

Ψήνουμε για 2 - 2½ ώρες περίπου. 

Κοντοσούβλι με ανάμεικτα κρεατικά και πικάντικο ντιπ γιαουρτιού



Το πιο νόστιμο κοντοσούβλι είναι αυτό που θα φτιάξουμε μόνοι μας και μάλιστα στο γκριλ του φούρνου.
Υλικά

Για το κοντοσούβλι

    800 γρ. ψαχνό από χοιρινή σπάλα
    800 γρ. ψαχνό από αρνίσια σπάλα
    750 ml λευκό ξηρό κρασί (κατά προτίμηση από Μοσχοφίλερο ή Αθήρι)
    1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
    1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
    2 φύλλα δάφνης
    3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
    1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
    αλάτι, πιπέρι

Για το ντιπ γιαουρτιού

    150 - 180 γρ. φέτα πικάντικη, σε μέτρια κομμάτια
    3 - 4 ντοματάκια κονσέρβας
    2 κεσεδάκια αγελαδινό γιαούρτι
    50 ml ελαιόλαδο
    1 γεμάτο κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα, σε σκόνη
    μερικές σταγόνες ταμπάσκο

Μερίδες 6
Προετοιμασία 20΄    Αναμονή 8 ώρες    Ψήσιμο περίπου 1 ώρα   

ΔιαδικασίαΝτιπ γιαουρτιού: Ρίχνουμε στο μπλέντερ τη φέτα και τις ντομάτες και τα πολτοποιούμε καλά. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, την πάπρικα και το ταμπάσκο και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε λεία σάλτσα. Την αφήνουμε στο ψυγείο, μέχρι να σερβίρουμε.

Μαρινάρισμα: Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά τα κρεατικά. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές για κοντοσούβλι, μεγέθους περίπου 5 εκ.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το κρασί, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη δάφνη, το λιωμένο σκόρδο, το ελαιόλαδο, μπόλικο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Βάζουμε μέσα στη λεκάνη τα κομμένα κρεατικά και ανακατεύουμε με τα χέρια μας, για να βραχούν καλά με το μείγμα της μαρινάδας. Σκεπάζουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 8 ώρες (ή αποβραδίς). Μόλις ολοκληρωθεί το μαρινάρισμα, βγάζουμε ένα-ένα τα κομμάτια των κρεατικών, τα σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και διατηρούμε τη μαρινάδα κατά μέρος. Πρέπει να στεγνώσουν καλά τα κομμάτια, για να μην πικρίσουν όταν θα τα βάλουμε να ψηθούν.

Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώνουμε ελαφρώς μικρές μεταλλικές σούβλες και περνάμε εναλλάξ τα κομμάτια χοιρινού και αρνιού. Αλατοπιπερώνουμε. Στερεώνουμε τις άκρες από τις σούβλες σε ένα ταψί και το βάζουμε στη δεύτερη σκάλα από πάνω. Μέσα στο ταψί βάζουμε λίγο κρασί (για να μην καεί ό,τι στάξει από το κρέας). Ψήνουμε για περίπου 40 - 50 λεπτά, γυρίζοντας τα τακτικά και αλείφοντάς τα με τη μαρινάδα που κρατήσαμε. Επίσης, συμπληρώνουμε κρασί ή νερό στο ταψί, όταν εξατμιστεί.

Δοκιμάζουμε αν το κρέας έχει ψηθεί ως εξής: Χαράζουμε ένα κομμάτι κρέατος, μέχρι η λάμα του να φτάσει στο μέταλλο της σούβλας. Αν το κοντοσούβλι είναι έτοιμο, το κρέας θα πρέπει να έχει πάρει ασπριδερή απόχρωση. Αν είναι ακόμη ροζέ ή κόκκινο, συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγα λεπτά ακόμα και δοκιμάζουμε ξανά. Στο τέλος, γυρίζουμε τη λειτουργία του φούρνου στο γκριλ και ανεβάζουμε το ταψί. Ψήνουμε μέχρι να καραμελώσει καλά το κρέας από όλες τις πλευρές. Για καλύτερο καραμέλωμα, στο τελευταίο άλειμμα με τη μαρινάδα προσθέτουμε λίγο μέλι.

Μόλις είναι έτοιμο, βγάζουμε τα κομμάτια κρέατος από τη σούβλα και τα σερβίρουμε σε πιατέλα με το ντιπ γιαουρτιού δίπλα.

Δείτε όλες τις συνταγές για το πιο ωραίο πασχαλινό τραπέζι στο gastronomos.gr


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ