Αποκλειστική συνέντευξη με την εξαιρετική συνάδελφό μου, Μαρία Σπυράκη, που ζητά την ψήφο σας και καλά κάνει: «Δούλεψα 23 χρόνια, είμαι αυτοδημιούργητη και μεγαλώνω 2 παιδιά»

Ύστερα από 23 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας και έχοντας ένα από τα πιο έγκυρα, έγκαιρα και ακριβή ρεπορτάζ σε Τύπο και τηλεόραση, η γνωστή δημοσιογράφος, Μαρία Σπυράκη, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της και να ενασχοληθεί με την πολιτική. Αποτελώντας προσωπική επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού, η έγκριτη ρεπόρτερ τάσσεται στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θα είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου.

Ύστερα από 23 χρόνια δημοσιογραφικής καριέρας και καλύπτοντας ένα από τα πιο έγκυρα ρεπορτάζ σε Τύπο και τηλεόραση, η γνωστή δημοσιογράφος, Μαρία Σπυράκη, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της και να ασχοληθεί με την πολιτική. Αποτελώντας προσωπική επιλογή του ίδιου του Πρωθυπουργού, η έγκριτη ρεπόρτερ τάσσεται στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς θα είναι υποψήφια στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου. Το eirinika.gr, συνάντησε τη Μαρία Σπυράκη, η οποία παραδέχθηκε στον Χάρη Αποστολόπουλο πως η δημοσιογραφία μπροστά από τις κάμερες έχει τελειώσει για την ίδια, εξηγεί γιατί επέλεξε την πολιτική αντί της δημοσιογραφίας και αναφέρεται στις φωτογραφίες με τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Χάρης Αποστολόπουλος: Κα Σπυράκη, αποφασίσατε να «κατέβετε» ως υποψήφια στο ευρωψηδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Τι είναι αυτό που ωθεί μια πετυχημένη και αναγνωρίσιμη δημοσιογράφο στην ενασχόληση με τα κοινά;
 
Μαρια Σπυράκη: Όταν ο πρωθυπουργός  της χώρας, σου κάνει την μεγάλη τιμή να σου ζητά  να συμμετάσχεις στην μάχη που δίνουν 10 εκατομμύρια  Έλληνες  από το 2010, δεν μπορείς να αρνηθείς. Είναι η στιγμή που πρέπει να αναλάβεις τις ευθύνες σου. Γιατί έχω παρακολουθήσει από κοντά τον αγώνα που έχει δώσει ο Αντώνης Σαμαράς όλα αυτά τα χρόνια ώστε να πάψουμε να είμαστε οι ζητιάνοι της Ευρώπης και να γίνουμε ξανά μια κανονική χώρα. Και η πρόσφατη έξοδος στις αγορές επιβεβαιώνει αυτή την προσπάθεια.


 
ΧΑ: Μετά από 23 χρόνια στον χώρο της δημοσιογραφίας και έχοντας καλύψει επί σειρά ετών το ρεπορτάζ της ΝΔ, σίγουρα έχετε αφουγκραστεί την κοινή γνώμη και ξέρετε τα παράπονα των πολιτών από τους πολιτικούς. Τι διαφορετικό να περιμένει από εσάς ο κόσμος;
 
ΜΣ: Η δουλειά που έκανα τόσα χρόνια είναι κατά ένα μέρος η περιγραφή της πολιτικής και των επιπτώσεων της στην καθημερινότητα των αληθινών ανθρώπων. Νομίζω λοιπόν ότι δικαιούμαι να ζητήσω από τους πολίτες να κρίνουν για το αν μπορώ να πάω την προσπάθεια αυτή ένα βήμα παρακάτω. Ζητώ  να με κρίνουν εάν με θεωρούν κατάλληλη να τους εκπροσωπήσω στην Ευρωβουλή όχι γενικώς και αορίστως. Να με κρίνουν ως ένα άνθρωπο που δούλεψε με συνέπεια 23 χρόνια , που ξέρει πως είναι να είναι κάποιος αυτοδημιούργητος, που μεγαλώνει δύο παιδιά ,και που έχει πεισθεί μέσα από τη διαδρομή του ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη του μέλλοντος και πως ο Αντώνης Σαμαράς ξέρει να κάνει καλύτερα από όλους αυτή τη δουλειά.
 
ΧΑ: Τι πιστεύει ο σύζυγός σας, για αυτή τη στροφή στην καριέρα σας; Στηρίζει την επιλογή σας; Τι λένε τα παιδάκια σας (δίδυμα αντιθέτου φύλου) που δεν θα βλέπουν τόσο τη μαμά στην τηλεόραση;
 
ΜΣ Ο σύζυγος μου με στηρίζει όπως σε όλες μου τις επιλογές. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο  συμπορευόμαστε 15 χρόνια. Όσο για τα παιδιά μου, ο χρόνος που τους αφιερώνω είναι ποιοτικός. Η μέρα μου ξεκινά από τις 6 το πρωί που ξυπνώ για να φτιάξω το πρωινό που θα φάμε μαζί. Και αυτό δεν το δείχνει η τηλεόραση. Το βλέπουν live κάθε ημέρα.


 
ΧΑ: Ως φοιτήτρια στο Χημικό της Θεσσαλονίκης, είχατε διατελέσει γραμματέας της ΠΑΣΠ και όπως ακούγεται, ήσασταν μια ιδιαίτερα δραστήρια συνδικαλίστρια. Πώς αλλάξατε πολιτικό στρατόπεδο;
 
ΜΣ: Την δεκαετία του 1980, οι μισοί Έλληνες, το 48% για την ακρίβεια, ήταν ΠΑΣΟΚ. Από τότε πέρασαν 30 χρόνια. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μετανάστευσαν από τη χώρα. Απλά διαπίστωσαν στην πορεία, ότι έγιναν λάθη, ότι αναπτύχθηκαν στρεβλώσεις, ότι καλλιεργήθηκαν ψευδαισθήσεις. Μόλις πέντε χρόνια πριν, μας υπόσχονταν ότι «λεφτά υπάρχουν». Έχω πεισθεί ότι οι Έλληνες πρέπει να επιβραβευθούμε για τις θυσίες μας. Η χώρα μας πρέπει να είναι στον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης και τώρα πλέον μπορούμε  με τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας. Τον κεντροδεξιό μεγάλο ευρωπαϊκό σχηματισμό με τον Αντώνη Σαμαρά επικεφαλής.
 
ΧΑ: Τι απάντηση δίνετε στα μέσα που με δημοσιεύματά τους εμφανίζουν παλιές φωτογραφίες σας με τον Άκη Τσοχατζόπουλο; Σας ενοχλούν;
 
ΜΣ: Δεν με ενοχλεί το παρελθόν μου γιατί δεν ντρέπομαι για αυτό. 23 χρόνια δημοσιογράφος, έχω συναντηθεί και έχω φωτογραφηθεί με εκατοντάδες πολιτικά πρόσωπα. Από τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ως τη χήρα του Ενβερ Χότζα. Άλλωστε έχω και η ίδια, ήδη δημοσιεύσει μια σειρά φωτογραφιών στη σελίδα μου στο facebook.


 
ΧΑ: Ποια η γνώμη σας για την υπόθεση Μπαλτάκου και την απόσυρση της υποψηφιότητας Κρανιδιώτη;
 
ΜΣ: Ο Τάκης Μπαλτάκος αυτονομήθηκε αφού όλοι γνωρίζουν ότι οι απόψεις του για την Χρυσή Αυγή δεν έχουν καμία σχέση με αυτές του Αντώνη Σαμαρά. Για το λόγο αυτό αποτελεί παρελθόν για την κυβέρνηση. Τελεία και παύλα. Όσο για τον κ. Κρανιδιώτη ο ίδιος δήλωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος.
 
ΧΑ: Ειδικά για στη ΝΔ, έχει γίνει... θεσμός, πολλοί δημοσιογράφοι να αφήνουν την καριέρα τους για χάρη της παράταξης (Παναγιωτόπουλος, Μιχελάκης, Ρουσσόπουλος, Ντινόπουλος, Πιπιλή κλπ). Αποτελέσατε προσωπική επιλογή του Αντώνη Σαμαρά. Το είχατε σκεφθεί ως τότε ή η επιθυμία του Πρωθυπουργού ήταν καταλυτική; Είχατε και στο παρελθόν προτάσεις και σκέψεις για να ασχοληθείτε με την πολιτική;
 
ΜΣ: Όλοι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές στο παρελθόν ήταν προσωπική επιλογή του αρχηγού του κόμματος. Άλλωστε έως τώρα εκλέγονταν με λίστα οπότε ακόμη και η σειρά εκλογής ήταν απόφαση των προέδρων των κομμάτων. Σε αυτές τις εκλογές ο Αντώνης Σαμαράς δίνει για πρώτη φορά στους πολίτες την ευκαιρία να επιλέξουν αυτοί ποιους θα στείλουν να τους εκπροσωπήσουν στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Μετά από 15 χρόνια στο πολιτικό ρεπορτάζ , και μετά από 70 συνόδους κορυφής , νομίζω ότι ολοκλήρωσα έναν κύκλο και ήρθε η στιγμή να δώσω κι εγώ μια μάχη ώστε η Ελλάδα σε αυτή την κρίσιμη καμπή, να πάρει τη θέση της ανάμεσα στους 18 της ευρωζώνης. Είμαι στη μέση ηλικία, 48 ετών, έχω τη μόρφωση, γνωρίζω πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τι προηγείται για να φθάσουμε σε αυτές.


 
ΧΑ: Αν όλα πάνε καλά και εκλεγείτε, σκοπεύετε να εγκαταλείψετε μόνιμα τη δημοσιογραφία για την πολιτική; Αν όχι, ποια είναι τα σχέδιά σας;
 
ΜΣ: Η δημοσιογραφία μπροστά στην κάμερα τελείωσε για μένα. Δεν μπορώ από τη στιγμή που κατεβαίνω υποψήφια να ξαναγυρίσω στο πολιτικό ρεπορτάζ για αυτό και παραιτήθηκα από τις δύο δουλειές μου στο «Μέγκα» και την «Ημερησία».

Αλλά δεν είμαι ανεπάγγελτη. Πιστεύω ότι αν δεν με επιλέξουν οι πολίτες θα βρω μια δουλειά στον χώρο της επικοινωνίας. Βέβαια δεν αποκλείω την πιθανότητα να κάνω πράξη «τη δια βίου μάθηση» και να αλλάξω ρότα κάνοντας ένα μεταπτυχιακό.
 
ΧΑ: Αν βγαίνατε σήμερα στον δρόμο για ένα ρεπορτάζ, ποιο θέμα θα επιλέγατε;
 
ΜΣ: Θα επέλεγα τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Θα προσπαθούσα να καταγράψω τον Γολγοθά των ανθρώπων που η κρίση τους οδήγησε στην απελπισία, ελπίζοντας ότι η δημοσιοποίηση του προβλήματος τους, θα τους δώσει μια ελπίδα. Είμαι σίγουρη  ότι η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να το κάνει. Έχει την τεχνογνωσία, έχει τους πόρους, έχει τα εργαλεία. Χρειάζεται μόνο τους κατάλληλους και κυρίως πρόθυμους, ανθρώπους για να την υλοποιήσουν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ