Αποκλειστικό: Ο αγαπημένος μας ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς πάει για δήμαρχος Χαϊδαρίου και λέει στο eirinika.gr: 61 χρόνια ζω εδώ και δεν «υποκρίνομαι» τον ευσυνείδητο πολίτη

Ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της ελληνικής τηλεόρασης και του θεάτρου, ο Τάσος Χαλκιάς, αφήνει το «Κάτω Παρτάλι» και πάει για δήμαρχος Χαϊδαρίου με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Πάμε Χαϊδάρι»!

Ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της ελληνικής τηλεόρασης και του θεάτρου, ο Τάσος Χαλκιάς, αφήνει το «Κάτω Παρτάλι» και πάει για δήμαρχος Χαϊδαρίου με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «Πάμε Χαϊδάρι»! Το eirinika.gr, συνάντησε τον ηθοποιό που έχουν αγαπήσει γενιές και γενιές, ο οποίος μίλησε για τη μεγάλη του απόφαση να ασχοληθεί με τα «κοινά», τις ανάγκες και τα προβλήματα του δήμου στον οποίο κατοικεί εδώ και 61 χρόνια, αλλά και τον ρόλο που «σημάδεψε» τη ζωή του, αυτόν του Σάκη του υδραυλικού! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

************

Χάρης Αποστολόπουλος: Κύριε Χαλκιά «κατεβαίνετε» ως υποψήφιος δήμαρχος για τον δήμο Χαϊδαρίου. Τι είναι αυτό που ωθεί έναν τόσο αναγνωρίσιμο και πετυχημένο ηθοποιό, στην ενασχόληση με τα κοινά; Είναι το ίδιο με αυτό που σας έκανε να γίνετε ηθοποιός;

Τάσος Χαλκιάς: Μια έκφραση με την όποια πάντοτε διαφωνούσα και απορούσα και απορώ, είναι το πώς επικράτησε και λέγεται η ορολογία «κατεβαίνω στην πολιτική», «κατεβαίνω ως υποψήφιος» κ.τ.λ. Άποψή μου είναι ότι όποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με τα δημοσιά και τα κοινά αναλαμβάνοντας και την ευθύνη σε όλα, συνεπάγεται αυτή του η απόφαση πως αυτός «ανεβαίνει» σε κοινωνική στάθμη και υπόληψη, βρίσκεται σε πνευματική και ψυχική ανάταση αφού αποφάσισε να χαρίσει στην κοινωνία και στους συνάνθρωπους του την εμπειρία και τις γνώσεις του στον υπέρτατο βαθμό της ζωτικότητας που προφανώς πλέον, διαθέτει! Αυτά τα συναισθήματα λειτούργησαν μέσα μου και αυτά με ώθησαν να προβώ σε αυτό το διάβημα.

Αν κάνεις δεν τα βαφτίσει πολιτική αλλά μια κοινωνική-πρόσκληση-πρόκληση για αρωγή και αλληλεγγύη προς τους συνάνθρωπους μου, τότε είναι πραγματικά η ίδια παρόρμηση με αυτήν που με έκανε να γίνω ηθοποιός!


 

ΧΑ: Τι να περιμένει από εσάς ο κόσμος; Είχατε και στο παρελθόν σκέψεις ή προτάσεις για να ασχοληθείτε με την πολιτική;

ΤΧ: Εκείνο που έχει να περιμένει ο κόσμος από μένα είναι, ενδιαφέρον, επικοινωνία, διάλογο και δράση. Ούτε όλα τα προβλήματα γνωρίζω με κάθε λεπτομέρεια, ούτε μαγικό ραβδάκι κρατάω για τη λύση τους, όμως όλον αυτό τον καιρό γίνομαι σιγά σιγά κοινωνός και κάτοχος των προβλημάτων που βασανίζουν τον τόπο μου και με το άξιο επιτελείο που διαθέτει η δημοτική μας κίνηση «πάμε ΧΑΙΔΑΡΙ», όλα αξιολογούνται, όλα ιεραρχούνται και θα οδεύσουν προς την λύση τους με θέληση, τόλμη αλλά και μαθηματική ακρίβεια. Στόχος μας, είναι να απαγκιστρώσουμε τον δήμο μέσα από την οικονομική του αυτοτέλεια για να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι πραγματικά αυτοδιοίκηση. Γιατί όσο είναι εξαρτώμενη από την εξουσία δεν είναι αυτόνομη. Από εκεί και πέρα, θα ποντάρω πάρα πολύ σε αυτό που ξέρω να κάνω και είναι ο οποιασδήποτε μορφής πολιτισμός, ο οποίος ξεκινάει από τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή. Εχω την αίσθηση ότι μπορούμε να μεταφέρουμε πάρα πολλά πράγματα του τότε, στο σήμερα. Μια βάση η οποία με αφορά είναι το «μέτρον άριστον» και το «ευ ζην». Αυτά είναι δύο ρητά που θα με καθοδηγήσουν.


Όσο για προτάσεις για να ασχοληθώ με τα κοινά, είχα εδώ και παρά πολλά χρόνια και από πολλούς! Όμως είναι η πρώτη φόρα που η πρόταση μου ήρθε από παιδικούς μου φίλους, γηγενείς του Χαϊδαρίου δύναμης και με βρήκε σε μια στιγμή αληθινής ωριμότητας και πληρότητας προκειμένου να προσφέρω στην κοινωνία και στους συνάνθρωπους μου.
 

ΧΑ: Τείνει να γίνει... συνήθεια, οι ηθοποιοί να ασχολείστε με την πολιτική, είτε σε βουλευτικό επίπεδο, είτε σε αυτοδιοικητικό. Τι μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος του θεάματος στον χώρο;

ΤΧ: Για αυτή τη συνήθεια, δεν μπορώ να σας απαντήσω! Προς το παρόν, σε προσωπικό επίπεδο, δεν είμαι εθισμένος στην πολιτική, αντίθετα είμαι πεπεισμένος ότι κάτι τέτοιο δεν θα  μου προκύψει ποτέ!


Όσο για το τι μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος του θεάματος στην κοινωνία και τα προβλήματά της, είναι εμφανέστατο. Πρώτα από όλα, ως άνθρωπος του θεάτρου έχω μάθει να εκτίθεμαι, να εκθέτω δηλαδή τον εαυτό μου από σκηνής, στην κρίση τον συνάνθρωπων μου, αλλά και πολλές φόρες στη βορά των ορέξεων του καθενός! Αυτό από μονό του είναι σημαντικό, γιατί σαν τέτοιος άνθρωπος που είμαι και μάλιστα πλήρως ανεξάρτητος, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, μπορώ να μπω μπροστά και να διεκδικήσω με θάρρος και παρρησία την λύση των προβλημάτων του τόπου μου, αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος.

ΧΑ: Τι ανάγκες έχει ο δήμος Χαϊδαρίου; Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημά του και ποιο το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του; Πώς θα διορθώσετε το πρόβλημα και πώς θα υπερτονίσετε το πλεονέκτημα;

ΤΧ: Η περίφημη και αρκετά παρατεταμένη κρίση, έχει δημιουργήσει γενικότερα στους Έλληνες που την βιώνουν καθημερινά πολλά, πολλά προβλήματα και αυτά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να δώσουμε λύση.

Προβλήματα ανεργίας που συχνά φτάνουν μέχρι και την επιβίωση και κατ’ επέκταση προβλήματα υγείας μικρά η μεγάλα, ακόμα και προβλήματα ψυχικής υγείας, απασχόλησης αλλά και δημιουργικής παρουσίας τις νεολαίας μας σε όλους τους κοινωνικούς τομείς δράσης. Προβλήματα περιβάλλοντος και κοινωνικής υγείας των κάτοικων, αλλά και αρκετά ειδικά προβλήματα που αφορούν ιδιαιτέρως τους δημότες του Χαϊδαρίου και τον ίδιο τον τόπο μας.


Όλων οι μελέτες βρίσκονται προς το τέλος τους και η αντιμετώπισή τους θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμά μας, στο πρόγραμμα της ενεργής δημοτικής κίνησης «πάμε ΧΑΙΔΑΡΙ», με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Χαϊδαρίου είναι συγχρόνως και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του! Και αυτό δεν είναι άλλο από το ίδιο το Χαϊδάρι! «Πάμε ΧΑΙΔΑΡΙ», λοιπόν και θα την βρούμε την άκρη!




ΧΑ: Σχεδόν 20 χρόνια μετά το Λαβ Σόρρυ, ο κόσμος σας έχει ακόμα συνδεδεμένο με τον ρόλο του Σάκη του Υδραυλικού. Ήταν πράγματι ο ρόλος, που σας ταίριαζε και ταυτιστήκατε περισσότερο; Ποιον άλλον ρόλο θυμάστε;

ΤΧ: Όντως ο Σάκης σημάδεψε την τηλεοπτική μου παρουσία, αλλά ό,τι έχω κάνει στην τηλεόραση, όποιο ρόλο κι αν έχω παίξει τον τιμώ και τον αγαπώ το ίδιο! Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω ή να αδικήσω κάποιον, τους αγαπώ εξίσου όλους, αλλά πράγματι ο «Σάκης ο υδραυλικός», όπως αποδείχθηκε και στο πέρασμα των χρόνων, ήταν κάτι ιδιαίτερο!



ΧΑ: Με τη σύζυγό σας, είστε παντρεμένος 34 χρόνια και όχι μόνο δηλώνετε απόλυτα ερωτευμένος αλλά και ότι την έχετε ερωτευτεί… 7 φορές!  Ποιο είναι το μυστικό και πώς γίνεται αυτό; 

ΤΧ: Επαληθεύω όλα όσα αναφέρετε, αλλά δυστυχώς… τα εν οίκω, μη εν δήμω!



ΧΑ: Ποια η γνώμη της για την απόφασή σας να τρέξετε στον πολιτικό στίβο; Σας στηρίζει;

ΤΧ: Πάντα με στηρίζει και πάντα με στήριζε σε όλες μου τις επιλογές! Έτσι και τώρα, στηρίζει ενεργά την απόφασή μου αυτή και μάλιστα τάχθηκε από την πρώτη στιγμή υπέρ αυτής μου της απόφασης! Καταλαβαίνει την αγάπη που έχω για τον Δήμο και ξέρει πρώτη απ’ όλους τις αγαθές μου προθέσεις για αυτόν!



ΧΑ: Πού αποδίδετε τη μεγάλη επιτυχία που σημειώνει το Κάτω Παρτάλι; Πώς νιώθετε με τα τόσα νέα παιδιά που συμμετέχουν στο cast;

ΤΧ: Οφείλεται στην συγκύρια της στιγμής αλλά και σε πολλούς άλλους παράγοντες! Σίγουρα παίζουν τον ρόλο τους οι συντελεστές και κυρίως ο συγγραφέας, το σκηνοθετικό και φωτογραφικό συνεργείο, αλλά ασφαλώς και το καστ των ηθοποιών, των τόσονέων και ταλαντούχων συναδέλφων! Νιώθω όμορφα με τα τόσα νέα παιδιά που συμμετέχουν στο cast και χαίρομαι αν κάποιος απ’ αυτά μου ζητήσει τη συμβουλή μου ή την άποψή μου για κάτι! Δεν θα έπρεπε επίσης να παραλείψω να πω, και την ανάγκη των ελλήνων τηλεθεατών που απολαμβάνουν και πάλι μετά από αρκετό καιρό μια γνήσια ελληνική μυθοπλασία. Είναι κάτι που είχε λείψει από την ελληνική τηλεόραση.


ΧΑ: Έχει κυκλοφορήσει η φήμη, πως η όλη υπόθεση της σειράς αφορά ένα... όνειρο του Γιάννη Τσιμιτσέλη. Αληθεύει;

ΤΧ: Να σας πω την αλήθεια, ακόμα δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για αυτό που μου λέτε, αλλά αν είναι πραγματικά έτσι τα πράγματα και η… φήμη επιβεβαιωθεί, τότε θα χαρώ ιδιαίτερα γιατί τα όνειρα του Γιαννάκη μου, είναι πολύ πιασάρικα!



ΧΑ: Όσον αφορά το θέατρο, πού εμφανίζεστε τώρα; 

ΤΧ: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Ράδιο Σίτυ με τον θίασο της Κάτιας Δανδουλάκη με τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, την Τζόυς Ευείδη την Ελένη Κρίτα τον Παντελή Καναράκη και τον Μιχάλη Ρέππα και παίζουμε την αστυνομική κομεντί των Παπαθανασιού - Ρέππα «ΜΑΝΤΕΨΕ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΑΠΟΨΕ» σε σκηνοθεσία των ίδιων!

ΧΑ: Θα αφήνατε ολοκληρωτικά την ηθοποιία για την πολιτική; 

ΤΧ: Όχι σε καμία περίπτωση! Η ηθοποιία  είναι η ίδια μου η ζωή, αν την αφήσω ολοκληρωτικά, θα πρέπει να αναζητήσω έναν καινούργιο εαυτό για να ασχοληθεί με την πολιτική και αυτόν… δεν τον διαθέτω!


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ