Η TopWoman Ρεβέκκα Πιτσίκα, γνώστης της αγοράς εργασίας λέει στο eirinika.gr: Όσοι αντιληφθούν έγκαιρα την κρίση ως ευκαιρία, μπορούν να βγουν κερδισμένοι

Συνέντευξη τη Ρεβέκκας Πιτσίκα, της Career Management Expert και CEO της εταιρίας επιλογής στελεχών People for Business στο eirinika.gr και την Ειρήνη Νικολοπούλου.

Συνέντευξη της Ρεβέκκας Πιτσίκα, της Career Management Expert και CEO της εταιρίας επιλογής στελεχών «People for Business» στο eirinika.gr και την Ειρήνη Νικολοπούλου.


Ειρήνη Νικολοπούλου: Kυρία Πιτσίκα συμμετέχετε στο Διαδικτυακό Μάθημα MOOC για την επιχειρηματικότητα του ALBA και της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Ποιος είναι ο στόχος του συγκεκριμένου μαθήματος και τι διδάσκετε εσείς μέσα από αυτό στους επίδοξους επιχειρηματίες;

Ρεβέκκα Πιτσίκα: Το «Beyond Silicon Valley: Growing Entrepreneurship in Transitioning Economies» γνωστό ως MOOC είναι ένα Μαζικό Ανοιχτό Διαδικτυακό Μάθημα που υλοποιεί το ALBA Graduate Business School, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ. Το μάθημα είναι δωρεάν και ανοιχτό σε όλους και επικεντρώνεται στο πώς αναπτύσσονται τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα σε οικονομίες που βρίσκονται σε μετάβαση, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές σε νέους επιχειρηματίες. Παρέχεται από την πλατφόρμα Coursera και για πρώτη φορά έχει υλικό ειδικά σχεδιασμένο για το ελληνικό κοινό, που καλύπτει πανεπιστήμια, υποστηρικτικούς οργανισμούς, χρηματοδοτικούς φορείς, επιχειρηματίες, νεοφυείς εταιρίες, οικογενειακές επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση και κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο MOOC διοργανώνεται από τον καθηγητή Michael Goldberg του Case Western Reserve University.



Τώρα όσον αφορά το δικό μου ρόλο, μέσα από τη συμμετοχή μου στο MOOC μοιράζομαι την προσωπική μου εμπειρία στην επιχειρηματικότητα, ως ιδρύτρια και CEO της εταιρίας επιλογής στελεχών και παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, People for Business, η οποία διακρίθηκε με το Βραβείο Στέλιος Χατζηιωάννου 2012. 

Συγκεκριμένα, δίνω πρακτικές συμβουλές για όσους ενδιαφέρονται να επιχειρήσουν στην Ελλάδα του σήμερα, επικεντρώνομαι στους τρόπους αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού στις νεοφυείς εταιρίες από τα πρώτα στάδια λειτουργίας τους και μιλάω για θέματα που συναντά κάποιος στον επιχειρηματικό στίβο και πώς μπορεί να τα χειριστεί.



 ΕΝ: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να διαθέτει κάποιος για να ξεκινήσει μία επιχείρηση;

ΡΠ: Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν ότι μια επιχείρηση ξεκινάει από την χρηματοδότηση. Όμως δεν είναι έτσι. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει μια συγκεκριμένη ιδέα, με ένα πρακτικό και βιώσιμο πλάνο υλοποίησης από μια ομάδα που μοιράζεται το ίδιο όραμα και πάθος. 

Μία επιχείρηση, λοιπόν ξεκινάει από μία καλή ιδέα, που να μπορεί να καλύψει ένα κενό στην αγορά και όχι απαραίτητα στην Ελληνική ή την Ευρωπαϊκή, αλλά στην παγκόσμια. Το επόμενο βήμα είναι ο τρόπος υλοποίησης, το πλάνο και ο ρεαλιστικός σχεδιασμός για να ξέρουμε που πάμε. Η συστηματική προσέγγιση, η επιλογή των κατάλληλων συνεργατών, η μέθοδος και η επιμονή αποτελούν βασικά συστατικά ενός επιτυχημένου επιχειρηματικού εγχειρήματος.



Η χρηματοδότηση έρχεται μετά. Είναι το επόμενο στάδιο. Τρόποι υπάρχουν – ας μην περιοριζόμαστε μόνο στις ελληνικές τράπεζες που σαφώς και έχουν κλείσει τις κάνουλες. Υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα, ventures, funds, επενδυτές που είναι πρόθυμοι να επενδύσουν σε μια νέα ιδέα, αλλά κυρίως στην ομάδα που θα υλοποιήσει την ιδέα, αποφέροντας τα αναμενώμενα κέρδη σε όλες τις πλευρές. Υπάρχουν αξιόλογες πρωτοβουλίες που στηρίζουν την νέα επιχειρηματικότητα - μία εξαιρετική πρωτοβουλία που επενδύει στους νέους επιχειρηματίες είναι το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας του ομίλου Libra και της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, το οποίο θα χρηματοδοτήσει τους τέσσερις φετινούς νικητές με το ποσό των 700.000 ευρώ. Η People for Business υποστηρίζει τους νικητές των βραβείων, έτσι ώστε να μπορέσουν να δημιούργήσουν και να αναπτύξουν βιώσιμες ομάδες, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

ΕΝ: Με ποιον τρόπο η People for Business, υποστηρίζει τους νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας;

ΡΠ: Η People for Business, στο πλαίσιο ενεργειών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, θα προσφέρει και στους φετινούς νικητές του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, όπως και στους περσινούς δωρεάν υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού αλλά και επιχειρηματικής ανάπτυξης, στηρίζοντας την προσπάθειά τους στα πρώτα τους βήματα. Είναι υποχρέωση όλων μας να στηρίζουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να συμβάλλουμε στην δημιουργία κερδοφόρων επιχειρήσεων, που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Κάθε επιχειρηματίας αναλαμβάνει μια σοβαρή αποστολή, έχει χρέος να πετύχει για τον ίδιο, την οικογένειά του, τους εργαζόμενους του, την κοινωνία. Θεωρούμε λοιπόν υποχρέωσή μας να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις αυτές, όπως εξ άλλου μας έχουν στηρίξει κι εμάς άλλοι αντίστοιχα στην πορεία μας αυτή.



ΕΝ: Είναι όλοι γεννημένοι επιχειρηματίες;

ΡΠ: Σιγουρα όχι, δεν είναι όλοι γεννημένοι επιχειρηματίες. Είναι όμως πολλοί περισσότεροι αυτοί που μπορούν πραγματικά να το κάνουν, αρκεί να βρουν την κατάλληλη κατεύθυνση μέσα από τα κατάλληλα εργαλεία. Γιατί στην ουσία, η επιχειρηματικότητα δεν είναι λύση ανάγκης- είναι επιλογή που έρχεται να καλύψει την ανάγκη της ανάπτυξης και της δημιουργίας, είναι ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.

Και βέβαια, όσοι το αντιληφθούν έγκαιρα και δουν την κρίση σαν ευκαιρία, έχουν σημαντικές πιθανότητες να βγουν πολλαπλά κερδισμένοι. Ευκαιρίες επιχειρηματικότητας υπάρχουν σήμερα σε αρκετούς κλάδους: πρωτογενής παραγωγή, ποιοτικός τουρισμός, τεχνολογία, ενέργεια. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε την αξία  αυτών των κλάδων και να αντιληφθούμε τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν.




ΕΝ: Σας έχω ακούσει πολλές φορές να λέτε ότι επιχειρηματικό πνεύμα δεν πρέπει να διαθέτουν μόνο εκείνοι που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, αλλά όλοι οι σημερινοί εργαζόμενοι. Τι εννοείτε;

ΡΠ: Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι σημαντική δεξιότητα όχι μόνο για έναν επιχειρηματία αλλά για κάθε εργαζόμενο. Το να  σκέφτεται κάποιος επιχειρηματικά, όταν εργάζεται σε μια επιχείρηση, σημαίνει ότι θα παράξει νέες ιδέες, θα κάνει γόνιμες προτάσεις, με στόχο την βελτιστοποίηση των εταιρικών στόχων, θα «κυνηγήσει» την υλοποίηση των στόχων, σαν να ήταν δική του η επιχείρηση, έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι η επιτυχία της εταιρείας στην οποία εργάζεται είναι συνειφασμένη με την δική του επαγγελματική εξέλιξη στη  συγκεκριμένη εταιρεία – και γιατί όχι, στην αγορά εργασίας εν γένει.  Δεν είναι τυχαίο ότι το επιχειρηματικό πνεύμα είναι το νούμερο ένα χαρακτηριστικό που μας ζητούν πλέον οι επιχειρήσεις για τους εργαζόμενους που θέλουν να προσλάβουν ή να αξιολογήσουν εσωτερικά. Οσοι δεν το διαθέτουν, συνήθως μένουν εκτός διαδικασίας. Ας μην φανταστούμε, βέβαια ότι το επιχειρηματικό πνεύμα απαιτείται μόνο από τα στελέχη της πρώτης γραμμής – απαιτείται από όλους πλέον ανεξαιρέτως. Από την γραμματέα που προσπαθεί να εξυπηρετήσει ένα πελάτη, για να μην τον χάσει η εταιρεία, από τον εργαζόμενο στην αποθήκη που μπορεί να προτείνει έναν πιο ευέλικτο τρόπο στη αποθήκευση των προϊόντων, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών ή την μείωση του κόστους αποθήκευσης, από τον υπάλληλο στο λογιστήριο που μπορεί να προτείνει έναν καλύτερο τρόπο τιμολόγησης. 



Εξάλλου, δεν είναι τυχαίοι θεσμοί μέσα σε εταιρείες που επιβραβεύουν την «καλύτερη ιδέα», την «καλύτερη πρόταση για βελτιστοποίηση διαδικασίας άλλου τμήματος» κλπ – θεσμοί δηλαδή που δεν σχετίζονται με την απόδοση του εργαζομένου στην καθημερινότητά του, αλλά τον βάζουν στη διαδικασία του να σκεφτεί «τι μπορώ να κάνω καλύτερα για την εταιρεία μου συνολικά».

ΕΝ: Με ποιον τρόπο μπορεί να καλλιεργηθεί το επιχειρηματικό πνεύμα;

ΡΠ: Το επιχειρηματικό πνεύμα είναι απαραίτητο για την δημιουργία επιχειρηματικής συνείδησης. Και η καλλιέργειά του μπορεί να επιτευχθεί μέσα από θεσμούς που το υποστηρίζουν και από την σχολική ηλικία. Ακόμα και αν κάποιες ιδέες ή επιχειρηματικά πλάνα δεν φθάσουν στο στάδιο της υλοποίησης, μένει ο «εθισμός» σε ένα συγκεκριμένο τρόπο σκέψης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων που μόνο χρήσιμα μπορούν να είναι για την καριέρα κάθε σύγχρονου στελέχους. Ακόμα και η αποτυχία είναι μάθημα άμεσα συνειφασμένο με την επιχειρηματικότητα και πρέπει από νωρίς να μαθαίνουμε την αξία της, το πώς να την ξεπερνάμε, το πώς μαθαίνουμε μέσα από αυτή. Είναι πραγματικά σημαντικό να ενδυναμωθούν θεσμοί που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό πνεύμα κατά τη διάρκεια των ακαδημαϊκών σπουδών. Είναι σημαντικό επίσης να δημιουργηθούν κυψέλες επιχειρηματικότητας αλλά και να έχει κανείς την δυνατότητα να επιστρέψει σε έδρανα γνώσης, σε ένα μετέπειτα στάδιο της επαγγελματικής του πορείας, όταν ενδεχομένως θα έχει αποκτήσει εργασιακή εμπειρία σε άλλες εταιρείες και θα αισθάνεται έτοιμος να κάνει το δικό του επιχειρηματικό ξεκίνημα.




Who is who

Η Ρεβέκκα είναι ένας σύγχρονος επαγγελματίας στον χώρο του ανθρώπινου δυναμικού, με
πολυετή εμπειρία ως στέλεχος σε γνωστές ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις. 
 
Με την ολοκλήρωση των σπουδών της, ξεκίνησε ως Υπεύθυνη Εκπαίδευσης στα ΜΕΤΡΟ
Super Market (1995‐1997), συνέχισε την καριέρα της στην Ericsson Hellas, ως  Υπεύθυνη
Μισθοδοσίας και Επιλογής Στελεχών (1997‐1999), εξελίχθηκε σε Επικεφαλής της
Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Στελεχών, στην Λαϊκή Τράπεζα (1999‐2002) και
ολοκλήρωσε τον κύκλο της ως στέλεχος, στην  Manpower Hellas, όπου για το διάστημα
2003‐2007 κατείχε την θέση της Διευθύντριας Ανθρώπινου Δυναμικού και Μέλους του
Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. Το 2007,προχώρησε στην ίδρυση της People for
Business, θέλοντας να δώσει μια διαφορετική διάσταση στο χώρο των υπηρεσιών του
ανθρώπινου δυναμικού.
 
5 χρόνια μετά, μαζί με την ομάδα των ανθρώπων που εμπιστεύονται την People for
Business ως εργοδότη, η εταιρεία έχει κατακτήσει σημαντικές διακρίσεις, όπως το «Βραβείο 
Καλύτερου Νέου Επιχειρηματία Στέλιος Χατζη ιωάννου 2012». Επιπλέον η People for
Business είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που υποστηρίζει τα μέλη της ΕΑΣΕ, σε θέματα
καριέρας, ενώ παράλληλα συνεργάζεται με το International MBA του Οικονομικού
Πανεπιστημίου Αθηνών για την καθοδήγηση των σπουδαστών του full time τμήματος  στην
διαχείριση της επαγγελματικής τους πορείας. Στον τομέα της επιλογής μεσαίων και
υψηλόβαθμων στελεχών,  η People for Business έχει συνολικά τοποθετήσει 794
εργαζόμενους από το 2007 εως και σήμερα. 
 
Η ίδια συμμετέχει ως mentor σε διάφορες οργανώσεις, όπως το i4u, στο οποίο έχει
αναλάβει σε ετήσια βάση την καθοδήγηση δύο νέων γυναικών επιχειρηματιών.
 
Μιλάει άπταιστα 3 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά), είναι παντρεμένη κι έχει μια
κόρη 3 περίπου ετών. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ