Αποκλειστικό: Ο φωτογράφος του Αιγαίου Χρήστος Δράζος, «ζωγραφίζει» με το φακό του τις Κυκλάδες και την Κρήτη - Αυτό είναι το rebranding του ελληνικού τουρισμού! (Φωτό)

Ο καταξιωμένος φωτογράφος Χρήστος Δράζος και η Μαρία Αλιπράντη, χάρη στο blog τους, «AegeanPan.gr», εκθειάζουν την απαράμιλλη ομορφιά του Αιγαίου, ξεναγούν τον επισκέπτη στα γραφικά αιγαιοπελαγίτικα σοκάκια, του συστήνουν την τοπική γαστρονομία και τα νησιωτικά εδέσματα και του αποκαλύπτουν τα μυστικά της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής.

Ο καταξιωμένος φωτογράφος Χρήστος Δράζος και η Μαρία Αλιπράντη, χάρη στο blog τους, «AegeanPan.com», εκθειάζουν την απαράμιλλη ομορφιά του Αιγαίου, ξεναγούν τον επισκέπτη στα γραφικά αιγαιοπελαγίτικα σοκάκια, του συστήνουν την τοπική γαστρονομία και τα νησιωτικά εδέσματα και του αποκαλύπτουν τα μυστικά της κυκλαδικής αρχιτεκτονικής. Ο φωτογραφικός φακός του Χρήστου, σε συνδυασμό με την πένα και τις αναμνήσεις της Μαρίας από την νησιωτική παραδοσιακή ζωή, «έδεσαν» αρμονικά για να δημιουργήσουν ένα ιστολόγιο – πρότυπο, το οποίο διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο τη χώρα μας και τα νησιά του Αιγαίου, στο εξωτερικό.



Το eirinika.gr, συνάντησε τον φωτογράφο του blog, Χρήστο Δράζο, ο οποίος μας μίλησε για τις μικρές ιστορίες που μας διηγούνται οι φωτογραφίες του, τα σχέδιά του για το μέλλον αλλά και το ποιο νησί του Αιγαίου πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούμε! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

 

********





 

Χάρης Αποστολόπουλος: Θαυμάζοντας κανείς κάθε θεματική ενότητα που παρουσιάζεται στο blog σας, παρατηρεί πως υπάρχει μια ιστορία «πίσω» από κάθε φωτογραφία, ένα «storytelling» στο οποίο μας μυεί ο φωτογραφικός φακός. Αλήθεια, είναι πράγματι αυτός ο στόχος σας ή απλά… προκύπτει στην πορεία; 

 

Χρήστος Δράζος: Κι όμως, αυτό το storytelling βγαίνει αβίαστα… Εμάς ο στόχος μας, είναι να μην φωτογραφίζουμε «ψυχρά» πράγματα, αλλά να δίνουμε βάση στον άνθρωπο, στον τόπο και στον χώρο και όχι μόνο στη φωτογραφία, αυτή καθεαυτή. Για παράδειγμα, όταν επισκεπτόμαστε ένα παραδοσιακό αιγαιοπελαγίτικο σπίτι για να φάμε ξεροτήγανα αλλά και να αναδείξουμε τη διαδικασία του μαγειρέματός τους, ο ίδιος ο χώρος είναι γεμάτος από μικρές ιστορίες και αυτές προσπαθούμε να απελευθερώσουμε! Οι ασπρόμαυρες οικογενειακές φωτογραφίες στο σαλόνι, η καρέκλα όπου μια γιαγιά κάθεται και πλέκει, όλα αυτά σε βάζουν «μέσα στο πνεύμα»… Είναι αυτές οι μικρές λεπτομέρειες που έχουν όμως τόσα να πουν! Έτσι είναι η ίδια η φωτογραφία και αυτά που συμπεριλαμβάνει που μας καθιστούν storytellers, καθώς δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στον χώρο, ούτε μόνο στο αντικείμενο που φωτογραφίζουμε. Βέβαια παίζει ρόλο και ότι το blog μας, είναι γραμμένο στα αγγλικά και απευθύνεται ως επί το πλείστον, σε άτομα που δεν γνωρίζουν καλά τι θα πει «Αιγαίο» και «ελληνικά νησιά», οπότε εμείς καλούμαστε να τους κάνουμε να τα νιώσουν οικεία.




 

ΧΑ: Πόσα και ποια νησιά έχετε ήδη απαθανατίσει – παρουσιάσει και ποια θεωρείτε πως λείπουν από τη «συλλογή» σας; Βρίσκονται στα άμεσα σχέδιά σας;

 

ΧΔ: Ξεκινήσαμε από τις Κυκλάδες, μιας που είναι ο τόπος καταγωγής της Μαρίας και η ίδια μοιράζει τη ζωή της ανάμεσα στην Πάρο και την Αθήνα. Η αλήθεια είναι πως θέλαμε να έχουμε έναν κεντρικό πυρήνα, τον οποίο μάλιστα να τον γνωρίζουμε και καλά. Να σημειώσουμε βέβαια, πως στις Κυκλάδες  δεν επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στα μεγάλα και τα δημοφιλή νησιά αλλά δίνουμε επίσης μεγάλη βάση και σε νησιά όπως η Σχοινούσα, τα Κουφονήσια ή  η Ηρακλειά που είναι εξίσου αξιόλογα. Πέραν των Κυκλάδων ωστόσο, μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα και η Κρήτη, η οποία από κάθε άποψη είναι το «κάτι άλλο».

Νιώθουμε βέβαια πως μας λείπει το βορειανατολικό Αιγαίο αλλά σκοπεύουμε να το επισκεφθούμε άμεσα, ενώ τρέφουμε μεγάλη αγάπη για τη Χίο και τη Μυτιλήνη.



ΧΑ: Πώς και ο φωτογραφικός φακός σας, απαθανατίζει μονάχα το Αιγαίο από τα ελληνικά πελάγη; Είναι η αγάπη σας γι΄αυτό; Έχετε μήπως καταγωγή από εκεί; Ή νομίζετε πως έχει τις περισσότερες ομορφιές για να προβληθούν;

 

ΧΔ: Αυτό που μας έχει κάνει να το ξεχωρίσουμε ,είναι αναμφίβολα το μαγικό του φως! Αν κάποιος παραδείγματος χάριν, επιλέξει να ρεμβάσει από την Οία της Σαντορίνης προς την Καλντέρα, Οκτώβρη μήνα, θα μείνει άναυδος από τα παιχνίδια του φωτός και θα μείνει να χαζεύει τα ιριδίσματά του με τις ώρες! Σαν να βρίσκεται στο καλύτερο σινεμά του κόσμου! Πρόκειται για ένα φως αμίμητο, ένα φως που δεν υπάρχει πουθενά στον Πλανήτη!






ΧΑ: Πώς μπορεί η φωτογραφία να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την περαιτέρω εκτόξευση του ελληνικού τουρισμού και να διαφημίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ομορφιά της χώρα μας;

 

ΧΔ: Οι φωτογραφίες και οι εικόνες μας, όπως αναφέραμε, είναι «storytelling», οπότε αν κάποιος θέλει να «διαβάσει» από κοντά και μόνος του αυτή την ιστορία που του «αφηγούμαστε», τότε ο στόχος μας έχει επιτευχθεί. Η εικόνα είναι αναμφίβολα το βασικό μέσο για να πείσουμε κάποιον να επισκεφθεί τη χώρα μας, οπότε πρέπει να είναι απόλυτα παραστατική, ειλικρινής και να αποπνέει μια οικειότητα. Έχω την αίσθηση πως βαδίζουμε στον σωστό δρόμο. 






ΧΑ: Με την εμπειρία από τα ταξίδια σας στα ελληνικά νησιά, τι πιστεύετε πως λείπει από τους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτά;

 

ΧΔ: Δεν θέλω να το γενικεύσω, αλλά ομολογώ πως θα ήθελα να δω περισσότερη αυθεντικότητα από τους ίδιους. Η πραγματική πολυτέλεια για έναν επισκέπτη, ή έναν τουρίστα είναι να μπορεί να βιώσει, να νιώσει στο πετσί του ότι η καθημερινότητα του τόπου έχει να του δώσει πράγματα και να μην αισθανθεί ξένος και παρείσακτος σε αυτόν. Μόνο έτσι θα «δεθεί» και θα τον αγαπήσει. Βέβαια αυτό, δεν ισχύει για όλους, ενώ είναι και θέμα προσωπικού γούστου και προτιμήσεων.






ΧΑ: Ιόνιο ή Αιγαίο; Ποιο νησί θα επιλέγατε για τις διακοπές σας και ποιο προτείνετε οπωσδήποτε στους Έλληνες και τους τουρίστες να επισκεφθούν, αν δεν το έχουν κάνει; Μπορεί να δοθεί απάντηση στην ερώτηση, «ποιο είναι το ωραιότερο ελληνικό νησί»;

 

ΧΔ: Χωρίς δεύτερη σκέψη θα επέλεγα το Αιγαίο! Δίχως να θέλω να υποτιμήσω το Ιόνιο, η  μονοτονία του Αιγαίου -βράχος, άμμος, θάλασσα άντε και κανένα αρμυρίκι-, είναι που με συναρπάζει και μου ταιριάζει περισσότερο.

Το πρώτο νησί που θα μου ερχόταν στον νου, για να προτείνω σε κάποιον να επισκεφθει, είναι η Αμοργός! Και δεν θα την πρότεινα σε κάποιον μόνο για να πάει, αλλά και για να την περπατήσει! Διαθέτει εξαιρετικά μονοπάτια για περπάτημα που προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες! Να αναφέρω ενδεικτικά πως αν πάρει κανείς το μονοπάτι από τη Μονή της Χοζοβιώτισσας για να κατευθυνθεί προς την Αιγιάλη, θα ακολουθήσει μια κορυφογραμμή η οποία θα του «χαρίζει» τη θέα όλου του πελάγους μέχρι την Ικαρία! Όλο το Αιγαίο στο πιάτο με λίγα λόγια! Επειδή προσωπικά, ταξιδεύω για να συλλέγω εμπειρίες, καθώς αυτό με ξεκουράζει, θα έλεγα πως όποιος επισκεφθεί την Αμοργό, θα έχει πληθώρα εμπειριών να αποκομίσει.

Όσον αφορά την ερώτηση για το ποιο είναι το ωραιότερο ελληνικό νησί, θεωρώ ότι όπως δεν μπορεί να απαντηθεί αντικειμενικά το ποια είναι η πιο ωραία γυναίκα, έτσι και εδώ, απάντηση δεν υπάρχει! Κάθε νησί, έχει τις δικές του ομορφιές και ιδιαιτερότητες, κάθε νησί έχει κάτι το ξεχωριστό. Ανάλογα τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις λοιπόν, θα μπορούσα να απαντήσω «όλα»!  





Δείτε φωτογραφίες από την τελευταία του δουλειά στο Kapsaliana Village Hotel, κοντά στην Ιστορική Μονή Αρκαδίου, στον νομό Ρεθύμνου, Κρήτη. (Το ξενοδοχείο έχει καταταχθεί στα 100 καλύτερα του κόσμου από το Fodors Travel και το  Sunday Times Travel Mag)







Who is who


Ο Χρήστος Drazos (drz-photography) είναι επαγγελματίας φωτογράφος με έδρα την Αθήνα, ο οποίος ωστόσο έχει ταξιδέψει σχεδόν όλον τον κόσμο για να φέρει εις πέρας το φωτογραφικό του έργο! (Στο επίσημο site του, (http://www.drazos.net), μπορείτε να βρείτε χιλιάδες φωτογραφίες από ταξίδια στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες .

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα χρόνων, ειδικεύεται στη διαφήμιση και τη φωτογράφιση ξενοδοχείων, εστιάζοντας στην εσωτερική αρχιτεκτονική και στη γαστρονομία . Οι φωτογραφίες του, δημοσιεύονται ευρέως σε πληθώρα ελληνικών αλλά και διεθνών περιοδικών.




Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ