Story: Πως ζουν οι Ικαριώτες λοιπόν για να εξασφαλίζουν μακροβιότητα; Ένας μοναχός, ένας σέρφερ, μια καθηγήτρια Αγγλικών, μια κεραμίστρια και μια «καντινιέρισσα» που ζουν στην Ικαρία, εξηγούν!

Είναι αλήθεια ότι όταν ήρθαν δημοσιογράφοι από τα ξένα μέσα για να μελετήσουν αν οι Ικαριώτες ζουν περισσότερο, αυτοί τους έλεγαν ψέματα για τις ηλικίες τους για χαβαλέ; Ισχύει η μακροζωία;

Τι ιδιαίτερο έχει η διατροφή των κατοίκων του νησιού; Παλεύεται η ζωή στο νησί το χειμώνα; Γιατί τα μαγαζιά στο Χριστό Ραχών είναι ανοιχτά μόνο το βράδυ; Πώς γίνεται οι Ικαριώτες να μην αγχώνονται με τίποτα; Γιατί τα πανηγύρια του νησιού είναι τόσο δημοφιλή; Είναι αλήθεια ότι οι κάτοικοι του νησιού κάνουν και δύο και τρεις διαφορετικές δουλειές; Ποιοι είναι οι γκρούβαλοι; Οι ντόπιοι αγαπούν τους ελευθέρους κατασκηνωτές; Έξι άνθρωποι που ζουν στην Ικαρία, διαφορετικών ηλικιών και ιδιοτήτων μιλούν στις ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ για τη ζωή τους στο νησί και αναλύουν τα μυστικά και τους μύθους του ιδιαίτερου αυτού τόπου.

1) Λέιλα Λάφμαν, καθηγήτρια αγγλικών, ιδιοκτήτρια καντίνας στην περιοχή Μικρό Φράγμα

http://www.lifo.gr/uploads/image/720717/10612857_10152612413604123_3649624449051560499_n.jpg

Πόσα χρόνια μένετε στην Ικαρία; Εφτά. Είμαι από την Ουαλία και αποφάσισα να μείνω μόνιμα στην Ικαρία. Πιστεύω οτι μάλλον ένα πολύ ωραίο μέρος για να μεγαλώσω τα δύο παιδιά μου. Η Ικαρία πώς μπήκε στη ζωή σας; Δούλευα στην Αθήνα και είχα γνωριστεί με κάποια παιδιά από την Ικαρία, ερχόμουν για διακοπές τα καλοκαίρια και έτσι έμαθα το μέρος. Αγαπάω τη φύση σ' αυτό το νησί... Η καντίνα πώς προέκυψε; Ήθελα να κάνω μια δουλειά το καλοκαίρι, που θα μπορούσα να είχα τα παιδιά μου κοντά. Αυτό το μέρος που βρίσκεται η καντίνα είναι κοντά στο σπίτι μας. Πριν δύο χρόνια αποφάσισα να συμμετέχω στον πλειστηριασμό που κάνει ο Δήμος. Είναι η δεύτερη χρόνια που έχω την καντίνα. Μας αρέσει γιατί είναι σαν το σπίτι μας.

http://www.lifo.gr/uploads/image/720720/10678819_10152612414099123_8708371663360412817_n.jpg

Μιλάτε πολύ καλά ελληνικά... Έχω τελειώσει γλωσσολόγος, όποτε έχω ασχοληθεί και με άλλες ξένες γλώσσες. Έδωσα εξετάσεις ελληνικών στο Υπουργείο Παιδείας και έκατσα και διάβασα γραμματική και ορθογραφία για να πάρω την άδεια διδασκαλίας για να μπορώ να κάνω μαθήματα αγγλικών εδώ. Το χειμώνα με τι ασχολείστε στην Ικαρία; Κάνω άθλημα αγγλικών στον Άγιο Πολύκαρπό σε μικρές ομάδες παιδιών. Έχω φτιάξει όλη τη ζωή μου εδώ. Τι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχουν οι Ικαρίωτες; Οι άνθρωποι είναι πιο χαλαροί, δεν έχουν άγχος. Οι Ικαριώτες ξέρουν να διασκεδάζουν με την καρδιά τους –ανεξάρτητα με τα χρήματα που έχουν. Τα χρήματα δεν είναι τόσο εμπόδιο. Είτε έχουν 7 ευρώ ή 70, θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να διασκεδάσει και να περάσει καλά. Και αυτό κάνει τους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερα.

Το χειμώνα τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε; Καμιά φορά με τις βροχές. Έχει τα τύχει να κοπεί ο δρόμος και να μείνει το αυτοκίνητο από την άλλη πλευρά και εμείς από την άλλη, είχαμε μείνει μια εβδομάδα χωρίς αυτοκίνητο. Και τα νοσοκομεία -ευτυχώς δεν έχει τύχει σε μας- αλλά σε άλλους γνωστούς μας να χρειαστεί να μεταφέρουν το παιδί τους για λόγους υγείας στη Σάμο ή στην Αθήνα... Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες αλλά σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Αθήνα, εμείς είμαστε πολύ καλύτερα. Τι αρέσει στον κόσμο να τρώει στην καντίνα σας; Την καντίνα, παλιά, την είχε ένας παπάς μαζί με τη γυναίκα του και ήταν διάσημη για τους λουκουμάδες. Η πρώτη δουλεία που έμαθα μόλις την πήρα ήταν να μάθω να φτιάχνω λουκουμάδες. Έχουμε δύο είδη από λουκουμάδες: Με μαύρο αλεύρι και μαστίχα Χίου και μια ικαριώτικη συνταγή με πατάτα και ούζο στο ζυμάρι. Μια γιαγιά μου είχε πει τη συνταγή...

http://www.lifo.gr/uploads/image/720799/10671326_10152612412859123_983668937387797638_n.jpg

Θα μας την πείτε; Ναι. Αρχικά ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Βάζουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι, και τέλος το αλεύρι. Τη βραστή πατάτα τη βάζουμε στο ζυμάρι και τη λιώνουμε μαζί με το μισό ποτήρι ούζο. Ανακατεύουμε καλά, το κάνουμε χυλό και το αφήνουμε να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμο, ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι και μ' ένα κουταλάκι που το βουτάμε σε νερό «κόβουμε» λουκουμάδες και τους τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. (Τους δοκίμασα. Υπέροχη συνταγή –να τη φτιάξετε) Υπάρχουν άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης επέλεξαν να έρθουν μόνιμα στο νησί; Ναι πολλοί. Όταν πρωτοήρθαμε για παράδειγμα δεν υπήρχαν τόσες δραστηριότητες για παιδιά. Για παράδειγμα, πέρυσι ήρθε στο νησί μια κοπέλα, που έχει σπουδάσει χορό. Η κοπέλα αυτή δεν είναι από την Ικαρία αλλά θέλησε να μείνει στο νησί μόνιμα. Επίσης, αρκετοί Ικαριώτες, που είχαν φύγει λόγων σπουδών, επέστρεψαν. Έχουμε ωδείο, ομάδα ποδοσφαίρου. Έχουμε πλέον επιλογές που δεν είχαμε πριν 7 χρόνια...

Το ωραιότερο μέρος του νησιού για σας; Η παραλία της Τραπαλού μετά το Καρκινάγρι, είναι παραλία με βότσαλο. Είναι το τελευταίο χωριό και είναι μέσα στο πράσινο. Μια όαση. Είναι λίγο μακριά αλλά αξίζει να πας. Το μόνο που έχει το χωριό είναι μια ταβέρνα, εκεί να μιλήσεις με την κ. Καλλιόπη, τη φοβερή μαγείρισσα της ταβέρνας, αυτή θα σου πει τις καλύτερες συνταγές!

Πατήστε εδώ για να δείτε τις υπόλοιπες ιστορίες - lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ