Πως ένα αρχοντικό των Κουντουριώτηδων και των μεγαλοσφουγγαράδων της Ύδρας Κοτομμάτηδων αναδείχθηκε σε ξενώνα για διακοπές του ονείρου !

Η οικογένεια του Λάζαρου Κουντουριώτη, από τις πλέον επιφανείς στο νησί… μάλιστα η ακμή της οικογένειας ξεκίνησε όταν ο Ανδρέας Αναγνώστης Κουντουριώτης εξελέγη κοτζαμπάσης της Ύδρας. Την μακρά και πλούσια ιστορία της τεράστιας φαμίλιας σκεφτόμουν καθώς έφτανα στον ξενώνα Cotommatae, προίκα για μια από τις κόρες του Λάζαρου Κουντουριώτη

1810 ‘’ Μικρή Αγγλία’’, έτσι αποκαλούσε την Ύδρα ο Ιμπραήμ Πασσάς της Αιγύπτου…

Η οικογένεια του Λάζαρου Κουντουριώτη, από τις πλέον επιφανείς στο νησί… μάλιστα η ακμή της οικογένειας ξεκίνησε όταν ο Ανδρέας Αναγνώστης Κουντουριώτης εξελέγη κοτζαμπάσης της Ύδρας.



Την μακρά και πλούσια ιστορία της τεράστιας φαμίλιας σκεφτόμουν καθώς έφτανα στον ξενώνα Cotommatae, προίκα για μια από τις κόρες του Λάζαρου Κουντουριώτη. Οι εύποροι Κοντουριώτηδες στήριξαν με πολλά χρήματα την επανάσταση του 1821 , ενώ ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης ήταν δύο φορές  πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας… Και εγγονός του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας… βρε λες να μπήκα στο Μέγαρο Μαξίμου της Ύδρας; Θα δούμε…Κατανοείτε,  ελπίζω,  γιατί επιλέγω να κρατήσω στην μνήμη μου από το πολύπλοκο γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας Κουντουριώτη τον απόγονο τους, πολυαγαπημένο μου ηθοποιό Δημήτρη Χόρν…



Το Cotommatae που οφείλει το όνομα του στους μετέπειτα ιδιοκτήτες του, τον Δημοσθένη Κοτομμάτη πλοιοκτήτη και έμπορο σφουγγαριών, είναι ένα εκπληκτικό αρχοντικό που αποκαταστάθηκε ‘’στοργικά’’ όπως σοφά έχει γραφτεί αυτή η λέξη στο site.



Οι Κοτομμάτηδες όργωναν με τα καράβια τους όλη την Μεσόγειο, έφερναν έπιπλα, αντικείμενα τέχνης, λαβές ελεφαντόδοντου. Ανεβαίνοντας στα πέτρινα σκαλιά στέκεσαι στην πρώτη βεράντα για να απολαύσεις τη θέα σε όλη την αρχοντική Ύδρα.



Η ρεσεψιόν με φρεσκοσυντηρημένα τα παλιά έπιπλα των γιαγιάδων και των παππούδων του Γιώργου Σκουλή και της Φρόσως που επί τέσσερα χρόνια μαζί με τον αδερφό τους Νίκο κατόρθωσαν το ακατόρθωτο στην Ελλάδα: να πάρουν δεκάδες άδειες, εκατοντάδες εγκρίσεις, να συλλέξουν χαρτιά, αποφάσεις, απόψεις, να προσκομίσουν έγγραφα, πιστοποιητικά…γενικά να διαβούν με απόλυτη επιτυχία τον Ρουβίκωνα της Ελληνικής γραφειοκρατίας.



Τώρα στη ρεσεψιόν σε υποδέχεται συνήθως η κλασική Υδραία, γελαστή και φιλόξενη Ηλιάννα Παρίση καθώς και ένας ευγενέστατος και problem solver Υδραίος ο Γιάννης Μαλάνος, αλλά και η πιο μικρή  απόγονος των Κοτομμμάτηδων, η Τιτίκα.



Τι να σκέφτεται άραγε το πουλάκι μου; αναρωτιόμουν καθώς την έβλεπα κάτω από τα πορτρέτα των ιστορικών οικογενειών. Η τραπεζαρία όπου σερβίρεται το ελληνικότατο breakfast (homemade πίτες, μαρμελάδες, καρυδόπιτα και μηλόπιτα, όλα εύγευστα και κυρίως φτιαγμένα μέσα στο αρχοντικό από τα χεράκια της κας Πίτσας).



Θαυμάσια η συλλογή των πιάτων που κοσμούν τους ξύλινους τοίχους και τα ασημένια μαχαιροπίρουνα σε γυάλινη προθήκη. Η κουζίνα – όπως καταλαβαίνετε πήγα κατευθείαν στην κουζίνα, διατηρήθηκε όπως ακριβώς φτιάχτηκε στις αρχές του περασμένου αιώνα: με κίτρινα χειροποίητα πήλινα πλακίδια. Πάνω στον φούρνο ξεχωρίζουν όλα τα μπακιρένια σκεύη εποχής.



Δεν έχουμε μπει στα δωμάτια ακόμα γιατί απολαμβάνουμε τις βεράντες, τις αυλές, τα αίθρια με τους αναπαυτικούς καναπέδες, σε ζεστά χρώματα. Η πέτρα και το ξύλο που κυριαρχούν αιχμαλωτίζουν τις αισθήσεις και ηρεμούν. Όσο για το εκτυφλωτικό λευκό και τα αρώματα από τις λεμονιές του κήπου και τους βασιλικούς στις πεζούλες σε κάνουν να νιώσεις την ενέργεια του χώρου.



Ρεμβάστε τη θέα των σπιτιών του μνημειακού οικισμού που σκαρφαλώνουν στα βουνά, τα χρώματα του πρωινού, το κίτρινο, το πορτοκαλί, το ροζ του ηλιοβασιλέματος. Εκεί που σίγουρα θα σταθείτε για πολύ ώρα είναι ο χώρος του παλιού φούρνου , αναλλοίωτος από το πέρασμα του χρόνου υποδηλώνει τον σεβασμό στην παράδοση  που οι σημερινοί ιδιοκτήτες φρόντισαν με κάθε θυσία να κρατήσουν.



Ασφαλώς και υπάρχουν στέρνες μέσα στο αρχοντικό που κρατούν καλά κλεισμένα τα μυστικά των οικογενειών που έζησαν εκεί. Μια άλλη γωνιά που όταν ακούσετε ότι υπάρχει, θα σας παραξενέψει, είναι η φωλιά του φιδιού – προστάτη της οικίας… Πω πω τι μύθοι συνοδεύουν τα φίδια και όποιον άμυαλο τα κυνηγούσε… ‘’φίδι’’ που τον έφαγε.



Ώρα να περάσουμε στα δωμάτια γιατί οι παλιές αρχόντισσες κουράζονταν εύκολα… Με την πρώτη ματιά λες ότι, οι πέντε σουίτες και τα δίκλινα δωμάτια προσφέρονται  για ρομαντικές αποδράσεις, χαλάρωση και ανανέωση του έρωτα σας για την ζωή.



Το ένα δίκλινο λέγεται ‘’ Καλό Δωμάτιο’’ και ήταν ο επίσημος ξενώνας του αρχοντικού και το δεύτερο ‘’Καλή Κάμαρα’’ όπου κάποτε οι κυρίες έπαιρναν το τσάι τους, ακούγοντας μουσική.





Μείναμε στο παλιό ‘’Κελάρι’’ του αρχοντικού που έχει μεταμορφωθεί σε μια ολόλευκη δίπατη σουίτα. Η σουίτα ‘’Σφουγγάρια’’ ήταν ο παλιός χώρος έκθεσης των σφουγγαριών που έφερναν τα πλοία του καπετάν Δημοσθένη Κοτομμάτη.



 Θα διαλέξετε τον ‘’Περιστερώνα’’ για το γαμήλιο ταξίδι σας (μυστικό: έχει και τζακούζι).    



Το πιο σημαντικό εδώ είναι να ξεχάσετε το wifi όλα τα διάβολο - applications και να περάσετε ένα internet free σαββατοκύριακο ανιχνεύοντας όχι μόνο την ιστορία των Κοτομμάτηδων αλλά και πως φερθήκατε τους τελευταίους μήνες στον εαυτό σας και στον άνθρωπο σας… ώρα για περισυλλογή, έρωτα και διάβασμα… Η ατμόσφαιρα  εποχής, η καλαισθησία, η παστέλ παλέτα, ο νησιώτικος αέρας, οι ψίθυροι των καπεταναίων και των σφουγγαράδων θα ανασύρουν την καλή σας αύρα…(δεν σας ξενερώνω ε; οι τιμές λογικότατες).

www.cotommatae.gr






















Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ