Αφιέρωμα στον καλύτερο ζεν πρεμιέ (jeune premier) του ελληνικού κινηματογράφου, Αλέκο Αλεξανδράκη

Ο πολυαγαπημένος ηθοποιός, γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1928 στην Αθήνα. Η παρακαταθήκη του είναι στις καρδιές μας μεγάλη, καθώς οι ερμηνείες του στη μικρή και μεγάλη οθόνη δίπλα στις ομορφότερες σταρ της εποχής, τον καθιέρωσαν ως τον άνδρα-σύμβολο, δυναμικό και γοητευτικό ζεν πρεμιέ.

Ο πολυαγαπημένος ηθοποιός, γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1928 στην Αθήνα. Η παρακαταθήκη του είναι στις καρδιές μας μεγάλη, καθώς οι ερμηνείες του στη μικρή και μεγάλη οθόνη δίπλα στις ομορφότερες σταρ της εποχής, τον καθιέρωσαν ως τον άνδρα-σύμβολο, δυναμικό και γοητευτικό ζεν πρεμιέ.

 
Συνεργάστηκε με λαμπερές πρωταγωνίστριες, όπως τη Μελίνα Μερκούρη, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τη Τζένη Καρέζη, τη Μάρω Κοντού και τη Ζωή Λάσκαρη. Συνολικά, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 75 κινηματογραφικές ταινίες.

Η απήχηση του στον γυναικείο πληθυσμό ήταν άνευ προηγουμένου.

Η λαμπρή του καριέρα ξεκίνησε όταν αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Βασιλικό Θέατρο και πέρασε πρώτος. Ο Δημήτρης Χορν ήταν τόσο σίγουρος για το ταλέντο του Αλέκου, που είχε στοιχηματίσει για την επιτυχία του.
Έκανε τα πρώτα του βήματα στο θεατρικό σανίδι στις 9 Ιουλίου 1949 και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε κριτικούς και κοινό. «Παρουσιάστε όπλα. Επιτέλους, ένας εραστής στο ελληνικό θέατρο», έγραψε η  «Καθημερινή».
Εντύπωση έκανε και στον Φιλοποίμην Φίνο, ο οποίος του πρότεινε να παίξει στον κινηματογράφο και από τη στιγμή εκείνη, οι  επιτυχίες του μεγάλου ηθοποιού άφησαν εποχή.

Δις Διευθυντής- Αλέκος Αλεξανδράκης, Τζένη Καρέζη Δείτε ολόκληρη την ταινία

 

  

Παραγωγή: Finos Films 1964.
Σενάριο Ασημάκης Γιαλαμάς & Κώστας Πρετεντέρης Σκηνοθεσία Ντίνος Δημόπουλος Πρωταγωνιστές Τζένη Καρέζη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Λίλη Παπαγιάννη, Ελένη Ζαφειρίου, Δημήτρης Νικολαΐδης, Νίτσα Μαρούδα, Ελένη Ζαφειρίου, Γιάννης Βογιατζής, Κώστας Καρράς, Ελένη Μαυρομάτη, Περικλής Χριστοφορίδης, Κατερίνα Γώγου, Άγγελος Αντωνόπουλος.

Ένα κορίτσι για δύο- Αλέκος Αλεξανδράκης-Ζωή Λάσκαρη Δείτε ολόκληρη την ταινία 

 


Κωμωδία του 1963 της Φίνος Φιλμ. Σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, βασισμένη στο θεατρικό έργο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη «Ερωτευθείτε, παρακαλώ». Παίζουν: Ρένα Βλαχοπούλου, Ζωή Λάσκαρη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάρθα Καραγιάννη, Κώστας Βουτσάς, Γιάννης Βογιατζής, Αλέκος Τζανετάκος, Περικλής Χριστοφορίδης.

Τέσσερις γάμοι και μία μακροχρόνια σχέση, 21 χρόνια με τη Νόνικα Γαληνέα, για το γόη του Ελληνικού Κινηματογράφου

Στη γοητεία του είχε υποκύψει πρώτη η Έλλη Λαμπέτη. Ο δεσμός τους, όμως, δεν κράτησε πολύ.

Στο Σουδάν γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, Μαρτζ Βάλβη, με την οποία παντρεύτηκε λίγο αργότερα στην Αθήνα.  Ο γάμος τους κράτησε τρία χρόνια, όσο κι αυτός με την Κλοντ Σαμπαντού, μια πανέμορφη Γαλλίδα.
 Το 1956, παντρεύτηκε την ηθοποιό Αλίκη Γεωργούλη.  Όμως, ύστερα από τέσσερα χρόνια χώρισαν.
Ο τέταρτος γάμος του ήταν με την Ελβετή Βερένα Γκάουερ. Στα πέντε χρόνια που κράτησε ο γάμος τους απέκτησαν δύο παιδιά.


Το 1969 γνώρισε τη Νόνικα Γαληνέα και την ερωτεύτηκε βαθιά. Παρότι αυτή η σχέση κράτησε 21 ολόκληρα χρόνια, δεν παντρεύτηκαν ποτέ.

Οι ρόλοι του Αλέκου Αλεξανδράκη στην ονομαζόμενη ''Χρυσή εποχή" του Ελληνικού Κινηματογράφου, άφησαν εποχή.


Η κόμισσα της Κέρκυρας-Αλέκος Αλεξανδράκης-Ρένα Βλαχοπούλου Δείτε ολόκληρη την ταινία

 

Παραγωγή: Finos Films 1970
Παίζουν: Ρένα Βλαχοπούλου, Αλέκος Αλεξαδράκης, Μάκης Δεμίρης, Βαγγέλης Πλοιός, Νόνικα Γαληνέα, Μπάμπης Ανθόπουλος, Μανώλης Δεστούνης, Ρία Δελούτση, Ορφέας Ζάχος, Δημήτρης Παπαγιάννης κ.α
Χορογραφίες-Μπαλέτο: Φώτη Μεταξόπουλου Μουσική: Γιώργου Κατσαρού

Η σωφερίνα-Αλέκος Αλεξανδράκης-Αλίκη Βουγιουκλάκη Δείτε ολόκληρη την ταινία

 

Καραγιάννης Καρατζόπουλος α.ε 1964.
Παραγωγή: Δαμασκηνός Θ. - Μιχαηλίδης Β. - Ρούσσος, Γ.Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος,Σενάριο: Γιώργος Ρούσσος,
Μουσική: Γεράσιμος Λαβράνος,Τραγουδάει: Trio Athene,
Σόλο μπουζούκι: Γιώργος Ζαμπέτας
Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη,Αλέκος Αλεξανδράκης,Μάρω Κοντού,
Γιώργος Πάντζας,Γιώργος Κωνσταντίνου,Καίτη Λαμπροπούλου,
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος,Βασίλης Αυλωνίτης,Τζόλυ Γαρμπή,
Άλκης Γιαννακάς,Τάσος Γιαννόπουλος,Κλεο Σκουλούδη,Μαίρη Σχοιναράκη,
Κία Μπόζου,Θόδωρος Κατσαδράμης,Κλέων Καραγιώργης,Κώστας Παπαχρήστος,
Βαγγέλης Καζάν,Γιώργος Βελέντζας,Κώστας Χατζηχρήστος,Ηλίας Κουρίστης,
Θόδωρος Κεφαλόπουλος


Ξύπνα Βασίλη- Αλέκος Αλεξανδράκης-Γιώργος Κωνσταντίνου Δείτε ολόκληρη την ταινία

 

Φίνος Φιλμ 1969. Σενάριο & Σκηνοθεσία Γιάννης Δαλιανίδης (από το θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά) Πρωταγωνιστές Γιώργος Κωνσταντίνου, Έλενα Ναθαναήλ, Αλέκος Αλεξανδράκης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Ελένη Ζαφειρίου, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Τασσώ Καββαδία

Εκτός από την ιδιότητα του θιασάρχη, που ξεκίνησε το 1956 και κράτησε τουλάχιστον 35 χρόνια, ο Αλέκος Αλεξανδράκης σκηνοθέτησε και θεατρικά έργα. 
Η «Συνοικία το Όνειρο», βασικός εκπρόσωπος του ελληνικού νεορεαλισμού, ενόχλησε και λογοκρίθηκε για την Ελλάδα που πρόβαλε αλλά και για την Αριστερή ματιά του Αλεξανδράκη, που δυσφημούσε την «εικόνα της ευημερούσας Ελλάδας», όπως υποστήριξε ο τότε υφυπουργός τύπου της ΕΡΕ. Προβλήθηκε πετσοκομμένη, αλλά τελικά όσο και αν κυνηγήθηκε τιμήθηκε με 2 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, γράφοντας τη δική της σελίδα στην ελληνική 7η τέχνη.

«Συνοικία το Όνειρο» 1961 Δείτε ολόκληρη την ταινία

 

Σκηνοθεσία: Αλέκος Αλεξανδράκης
Σενάριο: Τάσος Λειβαδίτης, Κώστας Κοτζιάς
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρωταγωνιστούν:
Αλέκος Αλεξανδράκης, Μάνος Κατράκης, Αλίκη Γεωργούλη, Αλέκα Παϊζη, Αθανασία Μουστάκα, Σαπφώ Νοταρά, Γιάννα Ολυμπίου, Βασίλης Ανδρονίδης, Θανάσης Μυλωνάς, Κ.Μπαλαδήμας, Γ.Βλαχόπουλος, Λ.Κοτσίρης, Δάρειος, Ε.Ευαγγελίδου, Κ.Μανιουδάκης, Α.Βούλγαρης, Γ.Τζώρτζης.
Στο θέατρο ερμήνευσε τους σημαντικότερους ρόλους.

Μεταξύ των παραστάσεων στις οποίες πρωταγωνίστησε και άφησαν εποχή, είναι: «Παράξενο Ιντερμέτζο», «Ταξίδι της μέρας μέσα στην νύχτα», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Μαντάμ Μπάτερφλαΐ»,«Η γυναίκα με τα μαύρα», «Τέσσερα δωμάτια με κήπο», «Έγκλημα και τιμωρία», «Τα μεγάλα χρόνια», «Ο γλάρος».

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δίδασκε υποκριτική στο Εργαστήρι του Διαμαντόπουλου.

Το 2001 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στην τέχνη.

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης, έφυγε από τη ζωή στις 8 Νοεμβρίου του 2005 έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ