Στήνονται κυνομαχίες στην Ελλάδα; Πέφτω από τα Σύννεφα: Ένα ρεπορταζ για ''σκληρούς'' που δεν θέλουν να βλέπουν τα ζώα να πεθαίνουν‏! (Φωτό)

Διάσπαρτες ειδήσεις, μικρές αγγελίες με φωτογραφίες χαρακωμένων σκυλιών, φήμες, καταγγελίες, κλειστά στόματα. Τα παραπάνω στοιχεία είναι που συνθέτουν ένα αποτρόπαιο ψηφιδωτό των κυνομαχιών, που φαίνεται πως ανθίζουν στην Ελλάδα. Κάθε τόσο, εκπρόσωποι φιλοζωικών συλλόγων από διάφορες ελληνικές πόλεις καταθέτουν τους φόβους, αυτά που τους μεταφέρουν άνθρωποι που είδαν, αλλά όλα τελειώνουν σε μια δημοσίευση.

http://www.e-artemis.gr/wp-content/uploads/2013/03/dogsf.jpg

Όταν ξεκίνησα να ψάχνω τα δεδομένα για τις κυνομαχίες στην Ελλάδα, βρήκα ανθρώπους κουρασμένους από την προσπάθεια. Μέλη φιλοζωικών συλλόγων που δέχονται καταγγελίες, που βρίσκουν σκυλιά με σημάδια από πάλη, που μαθαίνουν σκόρπιες πληροφορίες, αλλά και πάλι, δεν συμβαίνει τίποτε.

Toυ Γιώργου Πράτανου - Vice.com

Τα ξημερώματα του Σαββάτου 2 Μαρτίου, το 2013, σε έναν στάβλο αλόγων έξω από την Κατερίνη, όπου λειτουργεί και ως “στέκι κυνηγών”, η αστυνομία συλλαμβάνει έπειτα από καταγγελία πολίτη, 17 άτομα. Στο χώρο βρισκόταν δεκάδες άτομα που τρέπονται σε φυγή. Το θέαμα που αντικρίζουν τα μέλη του “Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης”, που έχουν ειδοποιηθεί από την αστυνομία για να παραλάβουν τα ζώα είναι αποτρόπαιο. “Δεν βρέθηκαν χρήματα, αλλά στο χώρο υπήρχε μια στημένη αρένα, σκυλιά σε κλουβιά, φιάλες ορών, ένα νεκρό σκυλί και άλλα δύο που μάλωναν στην αρένα. Αυτά μου είχαν μεταφέρει και υπάρχουν και οι φωτογραφίες”, μου λέει η Αντωνία Ντατσιοπούλου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου. Σε τρία αυτοκίνητα, μάλιστα, οι αστυνομικοί εντοπίζουν άλλα 7 σκυλιά, όλα ράτσας πίτμπουλ.

Σκυλιά Μαχητές

Οι άνθρωποι που διοργανώνουν τις κυνομαχίες, φυσικά και ψάχνουν τα πιο δυνατά σκυλιά, ανάμεσα στη ράτσα pitbull. Ο Γιώργος Μίλιας, του σωματείου Stray.gr αποκαλύπτει κάτι που μοιάζει ολίγον... “Φρανκεσταϊνικό”: “Αυτό που ξέραμε παλιότερα, ήταν πως έπειτα από μια γέννα, κρατούσαν το πιο δυνατό κουτάβι και είναι εκείνο που έσπρωχνε τα υπόλοιπα για να φτάσει πρώτο και να θηλάσει τη μητέρα του. Αρχικά, αυτό δείχνει πως πρόκειται για ένα δυνατό σκυλί. Αφού έκαναν ευθανασία στα υπόλοιπα, κρατούσαν το δυνατό για να το ζευγαρώσουν με ένα αντίστοιχο, από άλλη γέννα. Το αποτέλεσμα της διασταύρωσης ήταν ένα πολύ πιο δυνατό. Έπειτα, ξεκινά η εκπαίδευση, όπου ωθείται να επιτίθεται σε άλλα σκυλιά”.

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Ρίτσα Κόντζογλου, μάλιστα, εντόπισε μόνη της ένα παράνομο εκτροφείο. “Μπήκα σε ένα σπίτι και είδα πως υπήρχε ζευγάρι pitbull, που φαινόταν πως έπαιρναν μέρος σε αγώνες, αφού υπήρχαν σημάδια πάνω τους. Φαινόταν πως ήταν μαχητές. Τα μωρά τους τα πουλούσαν οι ιδιοκτήτες. Ήταν σε μια υπόγεια αυλή, μέσα σε πολύ μικρά κλουβιά, που δεν μπορούσε κανείς να εντοπίσει. Οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες παραδέχθηκαν στην αστυνομία πως το έκαναν για τα χρήματα”. Σύμφωνα με την ίδια, δεν είναι το μόνο  παράνομο εκτροφείο αφού “έχουν γίνει καταγγελίες για ορισμένα σημεία που μαζεύουν αυτή τη ράτσα. Δεν τα παίρνουν μόνο από εκτροφεία, αλλά τα κλέβουν κιόλας από τα αφεντικά τους. Και στη συνέχεια τα πουλάνε. Δεν ξέρω όμως σε τι τιμές”.

Για να γίνουν τα σκυλιά οι καλύτεροι μονομάχοι τα αφεντικά τους τα φέρνουν με διάφορους τρόπους στα όριά τους. “Τρώνε συνήθως ωμά κρέατα και μάλιστα θηράματα. Ακόμη και μικρά σκυλάκια και γάτες. Είχε γίνει σχετική καταγγελία για πολλά ζώα, προφανώς μαζεμένα για αγώνες, στην περιοχή του Δενδροποτάμου” μου αποκαλύπτει η Ρίτσα Κόντζογλου, “και τα ρίχνουν ζώντα ζώα, προφανώς για να τα αγριέψουν”.

“Τα ζώα αυτά είναι αναλώσιμα για τα αφεντικά τους”, υπογραμμίζει ο Γιώργος Μίλιας. Και αυτό μπορεί εύκολα να το καταλάβει κανείς εύκολα, εάν τσεκάρει μέχρι και τις αγγελίες φιλοζωικών συλλόγων, όπου υπάρχουν τραυματισμένα pitbull. “Έχουμε μαζέψει εγκαταλελλειμένα pit bull. Δεν ξέραμε εάν ήταν σε μάχες”, μου λένε από το Φιλοζωικό Σύλλογο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχει και η μη επιβεβαιωμένη φήμη πως πολλά από αυτά είτε χάνουν τη ζωή τους στις κυνομαχίες και τα θάβουν, είτε τα θανατώνουν όταν είναι βαριά τραυματισμένα για να εξαφανίσουν τις όποιες αποδείξεις.

Πολιτισμός δεν είναι μόνο η ανάπτυξη των Τεχνών και των Γραμμάτων. Πολιτισμός είναι και ο σεβασμός προς τον αδύνατο, είτε πρόκειται για άνθρωπο, είτε για ζώο. Είναι προφανές πως όλα αυτά συμβαίνουν για τα χρήματα. Συζητώντας με την Αντωνία Ντατσιοπούλου, αντιπρόεδρο του “Συμμετέχω – Αδέσποτα Κατερίνης” αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά, αλλά υποστηρίζει πως “μιλάμε για πολλές χιλιάδες ευρώ. Στην Ελλάδα δεν ξέρουμε επισήμως, αλλά εάν κρίνω από τις στατιστικές που βλέπω στο εξωτερικό, τα ποσά που διακινούνται είναι πολύ μεγάλα. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις κυνομαχίες, αλλά και όλο το περιφερειακό σύστημα... Πώληση κουταβιών, εκπαίδευσης”. Την ίδια εικόνα έχουν και στη Θεσσαλονίκη, όπου η Ρίτσα Κόντζογλου μου λέει ότι “έχω ακούσει για ποσά άνω των 3.000 ευρώ στο στοίχημα”. 

Τα pit bull είναι η ράτσα που κατά κύριο λόγο πρωταγωνιστεί στις αυτοσχέδιες αρένες. Η εξέλιξη της συγκεκριμένης ράτσας δεν έχει να κάνει με την αγριότητά τους, αλλά με την εξαιρετική σωματοδομή τους. Μικρό μέγεθος, ταχύτητα, ευελιξία, αντοχή, είναι τα πλεονεκτήματά τους, σε συνδυασμό με την “αγωνιστικότητά” τους, τη θέληση του ζώου να επιτύχει στην αποστολή του, δηλαδή. Μια αποστολή που δεν την έχει επιλέξει το ίδιο, σαφώς, αλλά το άρρωστο μυαλό του ιδιοκτήτη του. Για να μην δημιουργούνται σκιές για τη συγκεκριμένη ράτσα, αξίζει να τονισθεί πως ένας ακόμη λόγος είναι η μη επιθετικότητά τους προς τους ανθρώπους. Κανένα αφεντικό δεν θα ήθελε να δει το pit bull να του επιτίθεται στην αρένα ή την ώρα της εκπαίδευσης, όταν και το φτάνει στα όριά του. 

Μία άλλη πτυχή της αρρωστημένης αντίληψης των ιδιοκτητών των αθώων ζώων, είναι αυτό που συμβαίνει συχνά τα βράδια, σε πάρκα... “Αυτοί που έχουν ζώα και τα βάζουν να παλεύουν, αποφεύγουν να τα βγάλουν έξω. Γιατί θα έχουν σημάδια επάνω τους, θα τους καταλάβουν. Συνήθως τα βγάζουν πολύ αργά το βράδυ και τα βάζουν να ορμάνε σε γάτες ή άλλα αδέσποτα σκυλάκια. Τα προκαλούν. Έχουν δικό τους κώδικα, για να αγριεύει το ζώο και να ορμήξει”, σημειώνει η Ρίτσα Κόντζογλου, ενώ κάτι παρόμοιο συμβαίνει στην Κατερίνη, όπου “ιδιοκτήτες pit bull ηλικίας 18 έως 27, τα βγάζουν στο δρόμο και τα βάζουν να ορμάνε σε αδέσποτα και γάτες. Αυτό συμβαίνει κατ' εξακολούθηση. Μάρτυρες υπάρχουν συνήθως αρκετοί, ειδοποιείται η αστυνομία, αλλά στη συνέχεια υποχωρούν κάποιοι και δεν μιλάνε, υπάρχουν μικρά παιδιά που ευαισθητοποιούνται, αλλά δεν μπορείς να βάλεις έναν ανήλικο να καταθέσει”, μου εξομολογείται η Αντωνία Ντατσιοπούλου.

Καταγγελίες

Την τελευταία πενταετία υπάρχουν καταγγελίες και δημοσιεύματα για κυνομαχίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, όπως στη Ρόδο, το Ηράκλειο, το Βόλο. Ρώτησα τον Γιώργο Μίλια του Stray.gr εάν έχει εικόνα για το τι συμβαίνει στην Αθήνα. 

“Εμείς έχουμε καταγγελίες για περιοχές περιμετρικά της Αττικής”, μου απαντά και συνεχίζει με τις λεπτομέρειες λέγοντας πως “συγκεκριμένα μας αναφέρουν περιοχές όπως Άνω Λιόσια, Μενίδι, Ασπρόπυργο, Μαρκόπουλο. Έχουμε καταγγελίες ακόμη και από ανθρώπους που ακούνε στη γειτονιά τους να γίνονται κυνομαχίες.

Η επέμβαση της αστυνομίας όποτε γίνεται, είναι συνήθως στο τελικό στάδιο, όταν αυτά τα ζώα θα έχουν υποστεί μια άνευ προηγουμένου κακοποίηση. Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί όλο αυτό το σκηνικό του παραλόγου; Η απάντηση της Αντωνίας Ντατσοπούλου, σαφώς και δεν μπορεί να αγνοηθεί:  

“Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα έπρεπε να υπάρχει αυστηρή νομοθεσία και υψηλή φορολογία για εκείνες τις ράτσες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αγώνες διότι έχουμε εκατοντάδες σκυλιά που ταλαιπωρούνται και χάνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα”, επισημαίνει και γίνεται πιο σαφής: “Δεν λέμε να φτάσουμε στα άκρα και να απαγορευτούν αυτές οι ράτσες, αλλά θα έπρεπε να φροντίζει ο Νομοθέτης να υπάρχει υψηλή φορολογία και αυστηρή εφαρμογή του νόμου στην εκτροφή. Έτσι ώστε να μην δίνουμε το δικαίωμα για να συμβαίνει αυτό. Επειδή η κατάσταση είναι “μπάτε σκύλοι αλέστε”, σαφώς έχουν το περιθώριο, βρίσκουν τα σκυλιά και κάνουν ό,τι θέλουν”.

Φυσικά και το θέμα έχει πολλές πτυχές, που είναι όλες παράνομες. Από την εκτροφή και το θάνατο ζώων, μέχρι το παράνομο ντόπινγκ, τα χρήματα που διακινούνται είναι πάρα πολλά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ