Υπογλυκαιμία στα σκυλιά, πώς εκδηλώνεται και πως θα τη διαχειριστείτε!

Η υπογλυκαιμία είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται και στα σκυλιά. Προκαλείται όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ χαμηλά κι αυτό μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Δεν αφορά μόνο τους ανθρώπους η υπογλυκαιμία αλλά και τα σκυλιά που εκδηλώνουν συμπτώματα που επιβάλλεται να ήμαστε σε θέση να τα αναγνωρίζουμε. Πρόκειται για μία παθολογική κατάσταση που έχει να κάνει με την αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας, προκαλώντας απότομη πτώση του σακχάρου στο αίμα.

Μάλιστα όπως έχει διαπιστωθεί, πολλά σκυλιά που είναι ακόμα κουτάβια, μικρότερα δηλαδή των πέντε μηνών, δεν μπορούν να μεταβολίσουν και να αποθηκεύσουν το σάκχαρο του αίματος, που έχει σαν αποτέλεσμα την εκδήλωση υπογλυκαιμίας. Πρόκειται για μία κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη που αν δεν γνωρίζετε πώς να τη διαχειριστείτε, μπορεί να οδηγήσει μοιραία στην απώλεια συνείδησης και δυστυχώς στο θάνατο. Ποια είναι όμως τα συμπτώματα που συνδέονται με την εκδήλωση επεισοδίου υπογλυκαιμίας; -Λήθαργος, υποθερμία, νευρικότητα, αποπροσανατολισμός, αδυναμία, σύγχυση και σπασμοί.

Αν παρατηρήσετε λοιπόν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή συνδυασμό αυτών ζητήστε αμέσως κτηνιατρική βοήθεια. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως ακόμα και οι ελαφριές περιπτώσεις υπογλυκαιμίας, με τις επαναλαμβανόμενες πτώσεις του σακχάρου στο αίμα, μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες, κυρίως στον εγκέφαλο. Επομένως μην εφησυχάζετε ακόμα κι αν το σκυλί σας δείχνει να είναι καλά μετά από ένα περιστατικό εμφάνισης υπογλυκαιμίας.



Αν το σκυλί σας εκδηλώσει επεισόδιο υπογλυκαιμίας για να επαναφέρετε το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πρέπει να του χορηγήσετε άμεσα κάτι γλυκό όπως είναι για παράδειγμα μέλι ή μαρμελάδα, ένα κουταλάκι του γλυκού για μικρά σκυλιά και μια κουταλιά της σούπας για μεγάλα. Εάν ο σκύλος σας έχει απώλεια συνείδησης και δεν μπορεί να καταπιεί το μέλι ή την μαρμελάδα, τρίψτε το γλυκό πάνω στα ούλα του. Υπολογίστε ότι θα χρειαστεί να περάσουν από 10 έως 20 λεπτά μέχρι το σάκχαρο του αίματος να ανέβει στα φυσιολογικά επίπεδα. Στη συνέχεια τυλίξτε το με μία κουβέρτα για να διατηρείται ζεστό αφού το χαμηλό επίπεδο σακχάρου μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη πτώση της θερμοκρασίας του σώματος του.

Εξυπακούεται ότι το σκυλί σας ακόμα κι αν δείχνει ότι επανέρχεται, θα πρέπει να το δει ο κτηνίατρος που θα έχετε ενημερώσει από πριν, με το που θα δείτε δηλαδή ότι το σκυλί σας εμφανίζει συμπτώματα υπογλυκαιμίας. Ο παραπάνω τρόπος που σας προτείνουμε να διαχειριστείτε το περιστατικό είναι καθαρά για λόγους ανάγκης, αφορά πρώτες βοήθειες, μέχρι ο κτηνίατρος να έρθει στο σημείο που βρίσκεται το ζώο. Ζώντας με ένα σκυλί που εκδηλώνει επεισόδια υπογλυκαιμίας, είναι επιβεβλημένο ότι θα πρέπει να κάνετε αλλαγές στην καθημερινότητα του, στη διατροφή και στον τρόπο που αυτό ασκείται. Ένας σκύλος που έχει περάσει υπογλυκαιμία θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένο διαιτολόγιο, καταναλώνοντας τροφές που θα είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες, λίπη και ίνες. Τα γεύματα του να είναι μικρά και συχνά κατά τη διάρκεια της μέρας ενώ εξίσου σημαντική είναι και η άσκηση που θα βοηθά να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία του σώματος του.

eshopkatoikidio.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ