Good news: Στη ρουξολιτινίμπη (ruxolitinib) βρίσκεται η απάντηση για τη θεραπεία της νεανικής φαλάκρας!

Στην ουσία ρουξολιτινίμπη (ruxolitinib), η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σπάνιας ασθένειας του μυελού των οστών, βρίσκεται το κλειδί της αντιμετώπισης της αλωπεκίας -κοινώς της εμφάνισης φαλάκρας- στους νέους άνδρες ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Στην ουσία ρουξολιτινίμπη (ruxolitinib), η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας σπάνιας ασθένειας του μυελού των οστών, βρίσκεται το κλειδί της αντιμετώπισης της αλωπεκίας -κοινώς της εμφάνισης φαλάκρας- στους νέους άνδρες ηλικίας κάτω των 30 ετών.



Σε μία νέα, περιορισμένη ωστόσο, μελέτη αμερικανών επιστημόνων από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι τρεις πάσχοντες από γυροειδή αλωπεκία που συμμετείχαν, λάμβαναν καθημερινά το φάρμακο ρουξολιτινίμπη  επί τέσσερις έως πέντε μήνες και είχαν πλήρη αποκατάσταση των μαλλιών τους.

Οι ερευνητές προγραμματίζουν τώρα περαιτέρω μελέτες, με την ελπίδα ότι το φάρμακο θα εγκριθεί τελικά και για τη συγκεκριμένη μορφή τριχόπτωσης. Η γυροειδής αλωπεκία είναι μία αυτοάνοση ασθένεια, που προκαλεί κατά τόπους ή ολική απώλεια των μαλλιών και των τριχών στο σώμα. Υπολογίζεται ότι προσβάλλει ποσοστό έως 2% του γενικού πληθυσμού, με τα πρώτα συμπτώματα να εμφανίζονται συνήθως στην εφηβεία ή στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής (ηλικίες 15-29 ετών).

—Η γυροειδής αλωπεκία

Η νόσος προκαλείται από υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο καταστρέφει τους θυλάκους των τριχών, αλλά έως τώρα δεν ήταν γνωστός ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο γίνεται αυτό. Το μυστήριο έλυσαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι στους θυλάκους επιτίθενται ορισμένοι τύποι των Τ-κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Συνεχίζοντας την έρευνά τους εντόπισαν και τον χημικό μηχανισμό που ενεργοποιεί αυτήν την επίθεση, καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα πως μία ομάδα φαρμάκων με την ονομασία “αναστολείς του JAK” μπορεί να τον αδρανοποιούν.

Οι αναστολείς του JAK είναι μία οικογένεια φαρμάκων, τα οποία αναστέλλουν τη δράση ορισμένων ενζύμων και έτσι επηρεάζουν ένα μηχανισμό που παίζει καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες μορφές καρκίνου και σε φλεγμονώδη νοσήματα.

Η ρουξολιτινίμπη είναι ένας αναστολέας του JAK που έχει εγκριθεί για την μυελοΐνωση – μια σπάνια αιματολογική κακοήθεια που χαρακτηρίζεται από αλλοίωση (ίνωση) του μυελού των οστών, διογκωμένη σπλήνα (σπληνομεγαλία) και άλλες επιπλοκές. Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nature Medicine», δοκίμασαν τους εγκεκριμένους αναστολείς του JAK (είναι η ρουξολιτινίμπη και ένα άλλο φάρμακο, που λέγεται τοφασιτινίμπη) πρώτα σε ποντίκια με γυροειδή αλωπεκία και ανακάλυψαν πως τα φάρμακα σταμάτησαν με επιτυχία την καταστροφή των θυλάκων των τριχών και θεράπευσαν την αλωπεκία μέσα σε 12 εβδομάδες.

Στη συνέχεια, χορήγησαν ρουξολιτινίμπη σε τρεις ασθενείς και μέσα σε ένα πεντάμηνο θεραπείας, είχαν ανακτήσει τα μαλλιά τους. «Αν και απαιτούνται περαιτέρω κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, τα ευρήματά μας είναι συναρπαστικά και πολλά υποσχόμενα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Άντζελα Μ. Κριστιάνο, καθηγήτρια Δερματολογίας και Γενετικής στο Κολούμπια. Προς το παρόν δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία που να αποκαθιστά την τριχοφυΐα στους πάσχοντες από γυροειδή αλωπεκία.

econews.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ