Good News: δυο νέες ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών βρίσκουν χρήματα για να φτάσουν στις οθόνες αλλά από το εξωτερικό!

Δυο πολύ καλά νέα για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο αφορούν τις πρώτες δημιουργίες μεγάλου μήκους ταινιών νέων σκηνοθετών. 

Δυο πολύ καλά νέα για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο αφορούν τις πρώτες δημιουργίες μεγάλου μήκους ταινιών νέων σκηνοθετών. 



από τον Γιάννη Ζουμπουλάκη στο vima.gr

Πρώτον, το ντεμπούτο στην μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του Γιώργου Ζώη συμπεριλαμβάνεται στα 15 σχέδια που επιλέχθηκαν να παρουσιαστούν στο European Gap Financing Co Production Market του φεστιβάλ Βενετίας· ένα πρόγραμμα που αφορά ταινίες που αναζητούν συμπαραγωγό για το 30 % της ολοκλήρωσης του προϋπολογισμού τους.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πραγματοποιείται για πρώτη φορά εφέτος στο φεστιβάλ (27/8 - 6/9), ενώ η ταινία του Γ. Ζώη, ήδη διακεκριμένου στο παρελθόν στη Βενετία («Casus Beli», «Τίτλοι τέλους») ήδη γυρίζεται.

Μιλώντας τηλεφωνικά μαζί του το απόγευμα της χθεσινής Δευτέρας ήταν αντιληπτή η καλή διάθεση του απέναντι σε «μια δύσκολη ταινία με πολλούς ηθοποιούς και extras και πολλών ειδών εμπόδια» όπως χαρακτηριστικά είπε. Το «Stage fright» είναι συμπαραγωγή Ελλάδας (Pan Entertainment), Γαλλίας (EZ Films) και Κροατίας (Nukleus Film) και αναφέρεται στην απότομη διακοπή μιας θεατρικής παράστασης από γεγονότα της ζωής.

Το «Stage fright» είχε ήδη βραβευτεί στο τμήμα ανάπτυξης CineLink του φεστιβάλ του Σαράγεβο και κάπως έτσι φτάνουμε στην δεύτερη είδηση, η οποία αφορά την ταινία «Pari» του Σιαμάκ Ετεμάντη. Η εν λόγω ταινία απέσπασε προσφάτως το βραβείο του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) στο φεστιβάλ του Σαράγεβο. Αυτό σημαίνει ότι έκανε το πρώτο βήμα να πάρει κάποια στιγμή μπροστά.

Δεν ήταν η μόνη συμμετοχή από την Ελλάδα αφού και ο «Γίγαντας» του Δημήτρη Παπαναστασίου συμμετείχε επίσης. Είναι όμως η ταινία που εν τέλει διακρίθηκε.

Το χαρμόσυνο σε όλα αυτά όμως είναι ότι σε μια εποχή πολύ δύσκολη για κινηματογραφική δημιουργία, φορείς του εξωτερικού εμπιστεύονται τους νέους Ελληνες σκηνοθέτες αποδεικνύοντας εμπράκτως την υποστήριξή τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ