Το νέο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στο Μοναστηράκι, φιλοξενείται σε 18 παλιά σπιτάκια μιας παλιάς αθηναϊκής αυλής

Σε δεκαοκτώ παλιά σπιτάκια που βρίσκονται στο Μοναστηράκι γύρω από μία αθηναϊκή αυλή, που «έζησε» από την ύστερη τουρκοκρατία ως τις αρχές του 20ού αιώνα, μία πραγματική Αυλή των Θαυμάτων δηλαδή, θα φιλοξενηθεί το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Πρόκειται για μία γειτονιά μεταξύ της Ρωμαϊκής και της Αρχαίας Αγοράς _ορίζεται από τις οδούς Αδριανού, Αρεως, Κλάδου και Βρυσακίου _ η οποία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποκατάστασης από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Συγχρόνων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να επιστρέψει στη μορφή που είχε στο παρελθόν.

Σε δεκαοκτώ παλιά σπιτάκια που βρίσκονται στο Μοναστηράκι γύρω από μία αθηναϊκή αυλή, που «έζησε» από την ύστερη τουρκοκρατία ως τις αρχές του 20ού αιώνα, μία πραγματική Αυλή των Θαυμάτων δηλαδή, θα φιλοξενηθεί το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Πρόκειται για μία γειτονιά μεταξύ της Ρωμαϊκής και της Αρχαίας Αγοράς _ορίζεται από τις οδούς Αδριανού, Αρεως, Κλάδου και Βρυσακίου _ η οποία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία αποκατάστασης από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Συγχρόνων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού ώστε να επιστρέψει στη μορφή που είχε στο παρελθόν.

Παράλληλα έτοιμη είναι η μουσειολογική μελέτη, η οποία και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Μουσείων ενώ η μουσειογραφική θα κατατεθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου του 2013. Στόχος είναι άλλωστε το ΜΕΛΤ να είναι έτοιμο το 2015 καθώς μάλιστα είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ


Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο της μουσειολογικής μελέτης _ και άρα της έκθεσης_ με κεντρική ιδέα τη σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την ταυτότητα των Ελλήνων.

Η διάρθρωση των ενοτήτων έτσι, γίνεται θεματικά αλλά και πρωτότυπα, αν κρίνει κανείς μάλιστα από τους τίτλους τους: «Μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος…», «Βάλαμε τα καλά μας», «Θα σου φέρω μία λαμπάδα ίσα με το μπόι μου...» κ. α. Επί της ουσίας πάντως, τρεις είναι οι βασικές ενότητες (με πολλές υποενότητες) : Η πρώτη με τίτλο «Από πού είστε/πού είμαστε;» θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και πολεοδομική ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, αναφορές στον ελληνισμό της διασποράς και της μετανάστευσης αλλά και στοιχεία για τις οικογένειες που κατοίκησαν σ΄ αυτό το οικοδομικό τετράγωνο σε διάφορες εποχές.
 

Ακολουθεί η ενότητα «Πού έμεναν/πού μένετε;», όπου ο επισκέπτης θα ενημερώνεται για την αρχιτεκτονική, τις πρώτες ύλες, τους επαγγελματίες και τον παραδοσιακό τρόπο οικοδόμησης.

Επίσης θα γνωρίζει τη ζωή στο σπίτι με αναπαραστάσεις οικιών μέσα από κουκλόσπιτα (!) αλλά και στοιχεία από τον καθημερινό βίο και τον εσωτερικό διάκοσμο διαφόρων κατοικιών. Εδώ θα παρουσιαστεί και το «Σπίτι του Θεόφιλου», μία τοιχογραφία που φιλοτέχνησε ο λαϊκός ζωγράφος και διακοσμούσε οικία της Μυτιλήνης.
 

 Για την ψυχαγωγία μιλά η επόμενη ενότητα «Πώς διασκεδάζουν/ Πώς διασκεδάζετε;» στην οποία περιλαμβάνεται ο Καραγκιόζης και το Λαϊκό Θέατρο Σκιών. «Αφήγηση» είναι ο τίτλος της επόμενης, με επαγγέλματα του παρελθόντος και με το προφίλ των εργατών ενώ παρουσιάζεται επίσης η υφαντική τέχνη και η κεντητική με έργα αλλά και με τα εργαλεία.
Η παραδοσιακή ενδυμασία από διάφορες περιοχές της χώρας θα παρουσιάζεται στην οικία Δραγούμη ενώ στοιχεία για το θρήσκευμα και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία θα δίνονται στον αποκατεστημένο ναό του Αγίου Ελισσαίου, όπου έψαλλαν ο Παπαδιαμάντης και ο Μωραϊτίδης.
 

Ο επισκέπτης πάντως θα αρχίζει την ξενάγησή του από το Τζαμί Τσισδαράκη (απέναντι από τον σταθμό «Μοναστηράκι»), όπου θα παρέχονται τα εισαγωγικά στοιχεία για το ΜΕΛΤ και τους θησαυρούς του. Εκεί θα υπάρχει και το «αντικείμενο του μήνα». Ακολούθως και μέσω της οδού Αρεως θα φθάνει στην κεντρική είσοδο του ΜΕΛΤ (θα υπάρχουν άλλες τρεις είσοδοι που θα ανοίγουν όμως μόνον σε περιπτώσεις ανάγκης).


Πρωτότυπες παρουσιάσεις θεμάτων, οπτικοακουστικά μέσα, ψηφιακά εκθέματα, διαδραστικοί χάρτες θα συμπληρώνουν εξάλλου όλα εκθεσιακά τμήματα, ώστε να αναδεικνύεται με το καλύτερο τρόπο η πλούσια συλλογή του μουσείου που καλύπτει τον νεώτερο ελληνικό πολιτισμό από το 1750 ως το 1960.

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ