Good News: Πως ζωντανεύει το όραμα της ανάπλασης της Αττικής Ριβιέρας-Πράσινες κοιλάδες θα αλλάξουν οριστικά την παλιά «γούβα» σε παραλιακή χωρίς προηγούμενο στη Μεσόγειο! (φωτό)

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της ανάπλασης του μετώπου προς το Φαληρικό όρμο από την εκβολή του ποταμού Κηφισού μέχρι την απόληξη της λεωφόρου Συγγρού που φέρνει πιο κοντά-έστω και καθυστερημένα- το όραμα της ανάπλασης της αττικής Ριβιέρας.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της ανάπλασης του μετώπου προς το Φαληρικό όρμο από την εκβολή του ποταμού Κηφισού μέχρι την απόληξη της λεωφόρου Συγγρού που φέρνει πιο κοντά-έστω και καθυστερημένα- το όραμα της ανάπλασης της αττικής Ριβιέρας.



Όπως διαβεβαιώνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, για το έργο προϋπολογισμού της τάξης των 230 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαβημάτων, ενώ εκκρεμεί μόνο η επικαιροποίηση των μελετών της ανάπλασης. Η διαδικασία αυτή υπολογίζεται ότι δεν θα διαρκέσει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, περισσότερο από μερικές εβδομάδες, μετατοπίζοντας για τον Οκτώβριο το χρόνο δημοπράτησης.

Όπως ανέφερε, χθες, ο γενικός γραμματέας δημοσίων έργων Στράτος Σιμόπουλος ο ανάδοχος εκτιμάται ότι θα έχει επιλεγεί μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2015, με το σύνολο των εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων να αναμένεται ότι θα συμμετάσχει στη διαδικασία δημοπράτησης. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, το έργο εκτιμάται ότι θα έχει αποπερατωθεί το 2016.

Η περιοχή του Φαληρικού Όρµου καταλαµβάνει έκταση 800 στρεµµάτων κατά µήκος ακτογραµµής µήκους περίπου 2 χλµ. και περιλαμβάνει την παραλιακή ζώνη πέριξ των αστικών περιοχών Μοσχάτου, Καλλιθέας και Παλαιού Φαλήρου, από την εκβολή του Κηφισού Ποταµού µέχρι το ∆ηµοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) του δήμου Παλαιού Φαλήρου. Και ουσιαστικά αποτελεί το πρώτο τμήμα του-εν πολλοίς αξιοποίητου- παραλιακού μετώπου μήκους 45 χλμ., από το Φάληρο έως το Σούνιο.

Τι αλλάζει

Μεταξύ των βασικότερων παρεμβάσεων που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του έργου είναι:

-η εγκάρσια μετατόπιση της λεωφόρου Ποσειδώνος. Το τμήμα, δηλαδή, μεταξύ των ανισόπεδων κόμβων Κηφισού και Συγγρού, με μήκος περίπου χιλίων μέτρων, μετατοπίζεται μέχρι 90 μέτρα προς τη θάλασσα, χαμηλώνει και καλύπτεται σε δύο θέσεις, πλάτους 300 μέτρων περίπου η καθεμιά, οι οποίες μαζί με πρόσθετες εγκάρσιες γεφυρώσεις ενοποιούν απρόσκοπτα τον αστικό χώρο με το παραλιακό μέτωπο.

-η δημιουργία πράσινων «κοιλάδων» ως αντιπλημμυρικά έργα. Στη θέση της υφιστάμενης παραλιακής λεωφόρου που μετατίθεται, υλοποιούνται δυο φυσικές «κοιλάδες» πρασίνου, βατές από πεζούς, μια στο Μοσχάτο και μια Καλλιθέα. Οι δύο αυτές εδαφικές πτυχώσεις θα παραλαμβάνουν τις πλημμυρικές παροχές σε περιπτώσεις πολύ έντονης βροχόπτωσης, ενώ όλο τον άλλο καιρό θα αποτελούν πράσινες μεταβατικές ζώνες από την πόλη προς τη θάλασσα.



-Την υλοποίηση πάρκου μητροπολιτικής κλίμακας, το οποίο θα συνδέεται με τη θάλασσα.

-Την κατασκευή, μεταξύ άλλων, τεσσάρων κάθετων στο θαλάσσιο μέτωπο προβλήτων ως επεκτάσεις των θεματικών αξόνων του πάρκου, τεχνητής παραλίας στο δυτικό άκρο του μετώπου και δύο τεχνητών νησίδων νότια της τεχνητής παραλίας.

-Η υλοποίηση κέντρου ανάκτησης νερού Ελαιώνα με στόχο την άρδευση των πράσινων επιφανειών. Θα τροφοδοτείται από την υγρή φάση των λυμάτων του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού και από υπόγεια μονάδα τριτοβάθμιας επεξεργασίας και επιστροφή της ιλύος στον κεντρικό αγωγό. Μάλιστα, μέσω του έργου αυτού θα εξασφαλίζεται η άρδευση του πάρκου κέντρου πολιτισμού ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
«Συνέργειες»

Το σημαντικό αυτό έργο θα γειτνιάζει με τη νέα κοιτίδα πολιτισμού στο Φάληρο, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που κατασκευάζει με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Impregilo.



Το έργο προϋπολογισμού 566 εκατ. ευρώ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που έχει χρηματοδοτήσει και τις-βασισμένες σε σχέδια του Renzo Piano- μελέτες της αναγέννησης του φαληρικού όρμου.  Η αποπεράτωση του Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει πλήρως την αττική Ριβιέρα, ενισχύοντας και τις αξίες της τοπικής αγοράς ακινήτων.

Ήδη το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ και η ολοκλήρωσή του εκτιμάται ότι θα συμπέσει με την ανάπλαση του φαληρικού μετώπου.

Το παράκτιο μέτωπο αποτελεί πόλο έλξης και δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατο δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε κάνει ιδιαίτερη μνεία σε αυτό.

Ας σημειωθεί ότι η νέα αντιπεριφερειάρχης Ρένα Δούρου που ορκίζεται σήμερα το απόγευμα δεν έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της σχετικά με τα σχέδια αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου. Ωστόσο, δείγμα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπλαση της παραλίας θα μπορούσε να εντοπίσει κάποιος σε παλαιότερο άρθρο του υποψήφιου δημάρχου Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδη που  υποστηρίζει ότι «η «Αττικη Ριβιέρα θα ήταν απλώς ένα βήμα στην τσιμεντοποίηση του Σαρωνικού, αν δεν αποτελούσε έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο για την ελληνική οικονομία».


capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ