Ακούστε τη μαγνητοφωνημένη κραυγή για βοήθεια που έστειλε με usb στο BBC η καλλονή κόρη του δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν - Την έχει έγκλειστη μαζί με τη 16χρονη κόρη της; (φωτό)

Η κόρη του δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν Ισμαήλ Καρίμοβ, Γκουρνάρα Καρίμοβα, έστειλε χθες στο BBC ένα usb stick, όπου σε πολύ χαμηλή φωνή λέει ότι η 16χρονη κόρη της και η ίδια βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και σε κατ' οίκον περιορισμό στο ίδιο τους το σπίτι.

Η κόρη του δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν Ισμαήλ Καρίμοβ, Γκουρνάρα Καρίμοβα, έστειλε χθες στο BBC ένα usb stick, όπου σε πολύ χαμηλή φωνή λέει ότι η 16χρονη κόρη της και η ίδια βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και σε κατ' οίκον περιορισμό στο ίδιο τους το σπίτι.

Gulnara Karimova

H άλλοτε πιο ισχυρή γυναίκα της κεντρικής Ασίας, φαίνεται πως δεν έχει πρόσβαση στον έξω κόσμο και γι' αυτό το μαγνητοφωνημένο μήνυμά της είναι στα αγγλικά, μην περιμένοντας προφανώς βοήθεια από κανέναν μέσα στη χώρα της. Το καθεστώς του Ισμαήλ Καρίμοβ θεωρείται το πιο σκληρό και απομονωμένο της Κ. Ασίας, ενώ πολλοί το παρομοιάζουν με το καθεστώς του Κιμ Γιόνγκ - Ουν.

Γκουλνάρα Καρίμοβα: Η κόρη του δικτάτορα που «ξεθώριασε»

Ποια ήταν όμως η ΒΚ πριν γίνει θύμα του ίδιου της του πατέρα;

Φύση πληθωρική με αστείρευτα ταλέντα, θα έγραφε για την ξανθιά γυναίκα ένας χρονικογράφος των παλαιών καιρών, για να κολακεύσει τον μαικήνα του, σκληρό ηγεμόνα από το 1989 της χώρας που δημιουργήθηκε μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ο Ισμαήλ Καρίμοφ έτρεφε αδυναμία στην κόρη που του άνοιγε το παράθυρο στον κόσμο της Δύσης. Η γραμμή των σπουδών της είναι μία ακανόνιστη τεθλασμένη πορεία που ξεκινά από τις υψηλές προσδοκίες μαθηματικών σπουδών στην Τασκένδη, ολισθαίνει προς τη διεθνή οικονομία, γλιστρά σε μαθήματα σχεδιασμού κοσμήματος με κατεύθυνση το διάσημο για το κύρος του Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μόδας της Νέας Υόρκης. Και μετά σκαρφαλώνει στις πολιτικές επιστήμες και τη διεθνή διπλωματία με πτυχία και περγαμηνές από το Πανεπιστήμιο της Τασκένδης, για να φτάσει και στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ με ειδίκευση στις ασιατικές σπουδές. Ενώ το 2006 απέκτησε άλλο ένα δίπλωμα στις Τέχνες και την Τηλεπικοινωνία από το πανεπιστήμιο της πατρίδας της.



Mε τον γνωστό Τούρκο σταρ των σαπουνόπερων

Σε όλο αυτό το εύρος των πτυχίων της, η Γκουλνάρα Καρίμοβα είχε χρόνο να κάνει ερευνητικό έργο προκειμένου να αποκτήσει διδακτορικό τίτλο στις πολιτικές επιστήμες, να δημιουργήσει οικογένεια από τα 19 της αποκτώντας δύο παιδιά από έναν γάμο με αμερικανό επιχειρηματία αφγανικής καταγωγής. Τον οποίο χώρισε έπειτα από δέκα χρόνια. Μάλιστα αρνήθηκε να υπακούσει στην απόφαση του δικαστηρίου του Νιου Τζέρσεϊ που έδινε την κηδεμονία των παιδιών στον πατέρα και τότε εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψής της. Κάποιοι από τους συγγενείς του πρώην αμερικανού συζύγου  της Καρίμοβα στο Ουζμπεκιστάν ρίχτηκαν στη φυλακή ενώ άλλοι οδηγήθηκαν στα σύνορα με το Αφγανιστάν όπου τους απέλασαν. Ο πρώην σύζυγος παραχώρησε στην Γκουλνάρα τα δικαιώματα από τη συνεργασία με την Coca-Cola που είχε εξασφαλίσει η επιρροή του Καρίμοφ και η υπόθεση ξεχάστηκε.



Στα μέσα του φθινοπώρου η διπλωμάτης, η οποία από το 2008 έως το 2011 διετέλεσε μόνιμη αντιπρόσωπος του Ουζμπεκιστάν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη και πρέσβειρα της χώρας της στην Ισπανία για έναν χρόνο, άρχισε να εκτοξεύει εχθρικά βέλη προς τα μέλη της οικογενείας της μέσα από το tweeter. Η μητέρα της Τατιάνα και η αδελφή της Λόλα Καρίμοβα - Τιλάγεβα μπήκαν στο στόχαστρο. Πρώτη η Τιλάγεβα είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο BBC ότι δεν είχαν συνομιλήσει τα τελευταία 12 χρόνια. Και στη συνέχεια η Γκουλνάρα απάντησε από το μόνο μέσο επικοινωνίας που της είχε απομείνει μετά το κλείσιμο των σταθμών της ότι η μητέρα της με μάγια αλλά και με δηλητήριο προσπάθησε να την καταστρέψει, επειδή γνώριζε πολλά για τις ύποπτες επιχειρήσεις της.



Η απότομη διακοπή του λογαριασμού της πριγκίπισσας του γκλάμουρ προκαλεί ερωτηματικά. Η ισχυρή προσωπικότητα που είχε οργανώσει φεστιβάλ μόδας στη χώρα της, είχε δημιουργήσει σειρές ρούχων, είχε λανσάρει το δικό της άρωμα με τον Χαλίτ Εργκεντζ (πρωταγωνιστή  της τηλεοπτικής σειράς «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής») στη διαφήμισή του, είχε σχεδιάσει κοσμήματα για τον ελβετικό οίκο Chopard, είχε καλέσει τον σολίστα Γιούρι Μπασμέτ σε φιλανθρωπικό γκαλά, είχε συνευρεθεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις με τον Ελτον Τζον και τον Στινγκ, είχε τραγουδήσει μαζί με τον Χούλιο Ιγκλέσιας και συζητήσει με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ το ενδεχόμενο μιας ταινίας όπου θα συμπρωταγωνιστούσαν, ξαφνικά δηλώνει απούσα. 



Η οικογενειακή έριδα προέκυψε με το ζήτημα της προεδρικής διαδοχής στη χώρα που κατέχει την πέμπτη θέση παραγωγής βαμβακιού στον κόσμο. Και για τη συγκομιδή του οποίου τα παιδιά σχολικής ηλικίας αναγκάζονται – όπως καταγγέλλουν διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις – να δουλεύουν αρκετούς μήνες τον χρόνο.

Πηγή: BBC, τα Νέα

Επιμέλεια: Ε.Ν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ