Αμφίπολη: Ο εντυπωσιακός κίονας στη βάση των Σφιγγών με την περίτεχνη & πολύχρωμη διακόσμηση - Προσεκτική είσοδος των αρχαιολόγων στο εσωτερικό του τάφου

Η αρχαιολογική σκαπάνη μέρα με τη μέρα φέρνει στο εντυπωσιακά ευρήματα στο ταφικό μνημείο, στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Η αρχαιολογική σκαπάνη μέρα με τη μέρα φέρνει στο εντυπωσιακά ευρήματα στο ταφικό μνημείο, στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Ειδικά συνεργεία του υπουργείου πολιτισμού με προσεκτικές κινήσεις κατάφεραν να απομακρύνουν με επιτυχία η αφαίρεση πέντε λιθόπλινθων , από την έκτη σειρά του τοίχου σφράγισης, με τη βοήθεια μηχανικού μέσου . Μετά την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των Σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος.

Καλύπτεται με fresco σε μίμηση ιωνικού επιστυλίου. Φέρει διακόσμηση με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα.Αμέσως, κάτω από το ιωνικό επιστύλιο, αποκαλύφθηκαν δυο ιωνικά επίκρανα των παραστάδων της θύρας, επίσης επικαλυπτόμενα με fresco και επιζωγραφισμένα με τα ίδια χρώματα.

Επίσης απομακρύνθηκαν, με άκρα προσοχή, χώματα τα οποία βρίσκονταν στο διάκενο και πίσω από τα αγάλματα των Σφιγγών, σε βάθος περίπου, δυο μέτρων, και σε πλάτος ανάλογο της εισόδου του τάφου, ήτοι 4.50 μ. ´Ετσι, προχώρησε, στο μεγαλύτερο τμήμα της η αποχωμάτωση του εσωρραχίου της θόλου.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση των σημερινών ευρημάτων.


    
Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του την Πέμπτη ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, είπε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε πλήρη εικόνα για το εσωτερικό του τάφου».

Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες.

«Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να μπούμε στον τάφο» ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μη θιχτεί η στατικότητα του μνημείου.

Όπως επίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, ο δημόσιος φορέας Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ) θα διαθέσει 30.000 ευρώ προκειμένου να συνδράμει τις σημαντικές αρχαιολογικές έρευνες στο σημείο.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν με προτεραιότητα την στερέωση και συντήρηση αυτών των ευρημάτων.


Πηγή: AMΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ