Mοναδικό στην Ελλάδα το μνημείο της Αμφίπολης έχει στρέψει τα βλέμματα πάνω του - Μεγάλα ξένα ΜΜΕ ζητούν αποκλειστικότητα για τις αποκαλύψεις!

Με κανένα μνημείο στην Ελλάδα δεν μοιάζει ο τάφος της Αμφίπολης γεγονός που τον καθιστά μοναδικό. Η φρενίτιδα για το μνημείο έχει ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και όπως αποκάλυψε ο υπουργός Πολιτισμού ξένα ΜΜΕ όχι απλά ζητούν άδεια για να προσεγγίσουν, αλλά ζητούν και αποκλειστικότητα των αποκαλύψεων.

http://www.newsit.gr/files/Image/2014/09/02/resized/AMF1_422_355.jpg

Είναι πολλοί οι αρχαιολόγοι, είπε μιλώντας στο Mega ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, που επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά.

Πρώτα απ' όλα ο όγκος του. Ακόμη και ο μεγαλειώδης τάφος του Φιλίππου του Β “ωχριά” μπροστά στο μνημείο της Αμφίπολης που η περίμετρός του αγγίζει το μισό χιλιόμετρο, αναφέρει το newsit.gr



Ο όγκος που δείχνει μια σαφή επιρροή από τα αιγυπτιακά μνημεία έχει και χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στην Αίγυπτο, όπως οι Σφίγγες – φύλακες, αλλά και το σφράγισμα του τάφου με άμμο και χώμα.

Όπως είπε μάλιστα ο υπουργός μετά τα όσα έχουν ως σήμερα αποκαλυφθεί, πλέον δεν αποκλείει να έρθουν στο φως πολύ εντυπωσιακά ευρήματα.



Ειδικά στην περίπτωση που ο τάφος δεν έχει συληθεί προφανώς ήδη θα πρέπει να μιλάμε για ένα μοναδικό μνημείο.
Ακόμη και εάν δεν μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο νεκρός που έχει ενταφιαστεί στο μνημείο ο ίδιος ο τάφος θα αποτελεί ένα μοναδικό, παγκοσμίως, εύρημα.

Άλλωστε αρκεί κανείς να αναλογιστεί τα ευρήματα της Βεργίνας. Ακόμη και αν δεν γνωρίζαμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για τον τάφο του Φιλίππου του Β' και για μια σειρά από άλλες βασιλικές ταφές τα ίδια τα ευρήματα είναι μοναδικά.



Ποιος δεν νιώθει δέος αντικρίζοντας τη λεπτομέρεια στα κτερίσματα, τη μοναδική δουλειά και την επεξεργασία στα χρυσά στεφάνια.

Ακόμη και εάν δεν είχαν βρεθεί πολύτιμα αντικείμενα, ποιος δεν αισθάνεται δέος όταν βρεθεί στην είσοδο του τάφου του Φιλίππου αντικρίζοντας το μέγεθος, τα ανάγλυφα, την τοιχοποιία και την τεχνοτροπία στην κατασκευή...

Στο τάφο της Αμφίπολης τα ευρήματα (η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αναδείξει ως τώρα μόνο λίγες λεπτομέρειες απ' το μνημείο) δείχνουν ότι το ίδιο το μνημείο αρκεί για να προκαλέσει δέος...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ