''Στην Αμφίπολη έχει ταφεί, πιθανώς, ο Νέαρχος ή άλλος στρατηγός του Μ. Αλεξάνδρου'' - Που στηρίζει τις εκτιμήσεις του ο ιστορικός Ρόμπιν Λέιν Φοξ!

Την εκτίμηση ότι, πιθανώς στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη βρίσκεται θαμμένος ο Νέαρχος, επιστήθιος φίλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα παιδικά χρόνια ή άλλο, υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού του, έδωσε ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρόμπιν Λέιν Φοξ.

http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_39487/amfipoli-nearxos-i-allos-stratigos-tou-m-aleksandrou.w_l.jpg

Ο καθηγητής Ρόμπιν Λέιν Φοξ, το ερευνητικό έργο του οποίου- βιβλία και αρθρογραφία- είναι αφιερωμένα κατά το μεγαλύτερο μέρος στον Μέγα Αλέξανδρο, από τους πλέον ειδικούς, μίλησε για την ανασκαφή στην Αμφίπολη στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό «npr».

Επικαλούμενος το έργο του Πλούταρχου «Βίος Αλεξάνδρου» (μία από τις πέντε δευτερογενείς πηγές για τον Μακεδόνα βασιλέα με περιγραφές περιστατικών που δεν περιλαμβάνονται σε καμία άλλη πηγή), ο Λέιν Φοξ αναφέρεται στον ευγενή Δημάρατο τον Κορίνθιο, ο οποίος τάφηκε σε τύμβο, που ως προς το μέγεθος, μοιάζει με αυτόν της Αμφίπολης.

«Υποψιάζομαι ότι στον τύμβο βρίσκεται υψηλόβαθμο στέλεχος του στρατού του Αλεξάνδρου, ο οποίος επέστρεψε στην Αμφίπολη είτε ζωντανός, είτε νεκρός» είπε ο Λέιν Φοξ.

Στη γραμμή ελλήνων αρχαιολόγων

Η εκτίμηση του καθηγητή Ιστορίας, Ρόμπιν Λέιν Φοξ συντάσσεται με την άποψη αρκετών ελλήνων αρχαιολόγων, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Παναγιώτης Φάκλαρης, ο οποίος σε συνέντευξη του στο TheTOC έκανε λόγο για «βετεράνο της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου», ο επίσης καθηγητής Κλασικής Αρχαιολόγος Πάνος Βαλαβάνης, ο οποίος έκανε τη δική του εκτίμηση στο TheTOC «πρόκειται για προσωπικότητα από τη μακεδονική αυλή, από το περιβάλλον του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Προς τα εκεί δείχνουν τα δεδομένα…».

Ο ακαδημαϊκός Μιχάλης Τιβέριος, είχε πει ότι «η εμβληματική παρουσία του Λέοντα της Αμφίπολης δείχνει προς την κατεύθυνση κάποιου σημαντικού στρατηγού της εποχής, καθώς ο Λέων αποτελούσε σύμβολο της πολεμικής αρετής» θεωρώντας πιθανότερου αυτό του Νέαρχου, αρχηγού του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ενώ, η Χρυσούλα Παλιαδέλη, καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ. και διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στη Βεργίνα, παρότι όπως είπε στο TheTOC «χωρίς ασφαλέστερα δεδομένα δεν θα ήθελα να χρεωθώ ή να υιοθετήσω οποιαδήποτε υπόθεση» είχε σημειώσει ότι «ακούστηκε πρόσφατα μία ενδιαφέρουσα υπόθεση για τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο (εκ των διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου), αλλά, δεν είναι η μόνη...».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ