Ο μικρός Παναγιώτης ζει στους Αρκούς, το μικρότερο νησί των Δωδεκανήσων και είναι ο μόνος μαθητής στην τάξη του! Διαβάστε την αθώα εξομολόγησή του!

Ο Παναγιώτης πηγαίνει φέτος στην Πέμπτη δημοτικού. Η τάξη του όμως δεν θυμίζει καθόλου αυτές που ξέρουμε. Δεν ακούγονται παιδικές φωνές, ούτε φασαρίες. Στο διάλειμμα επικρατεί απόλυτη ησυχία και σε αντίθεση με τα άλλα σχολεία, το κουδούνι δεν χτυπάει ποτέ.

Ο Παναγιώτης πηγαίνει φέτος στην Πέμπτη δημοτικού. Η τάξη του όμως δεν θυμίζει καθόλου αυτές που ξέρουμε. Δεν ακούγονται παιδικές φωνές, ούτε φασαρίες. Στο διάλειμμα επικρατεί απόλυτη ησυχία και σε αντίθεση με τα άλλα σχολεία, το κουδούνι δεν χτυπάει ποτέ. Κι όλα αυτά επειδή ο Παναγιώτης είναι ο μοναδικός μαθητής στο σχολείο του. Όχι στην τάξη του. Σε ολόκληρο το σχολείο του!



Ο μικρός Παναγιώτης ζει στους Αρκούς. Το μεγαλύτερο νησί από μια συστάδα μικρών νησιών και βραχονησίδων στη βόρεια πλευρά των Δωδεκανήσων. Μένει εκεί με τους γονείς του και τα τέσσερα αδέλφια του. Τα τρία μεγαλύτερα έχουν τελειώσει το δημοτικό και ο τέταρτος αδελφός του δεν πηγαίνει ακόμα σχολείο.
 
Στο νησί του, που λατρεύει, ζουν συνολικά 25 κάτοικοι. Ο Παναγιώτης και τα αδέλφια του είναι τα μοναδικά παιδιά του νησιού και, όπως μας είπε ο ίδιος, θα ήθελε να έχει κι άλλα παιδιά στην ηλικία του για να παίζει.

Ο δάσκαλός του, ο Αντώνης Πατενιώτης, δεν βρέθηκε τυχαία στο νησί. Ο ίδιος γεννήθηκε στον Πειραιά και αφού δίδαξε τα προηγούμενα χρόνια στη Λέρο, αποφάσισε ότι αξίζει τον κόπο να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων. «Υπήρχαν δύο λόγοι που το αποφάσισα» είπε στο Infokids. «Πιστεύω ότι θα είναι πραγματική εμπειρία τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Δεν έχω τάσεις φυγής» είπε προλαβαίνοντας την ερώτησή μου, «αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποκτούμε εμπειρίες και να δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας. Άλλωστε κάποιος θα έπρεπε να διδάξει τον Παναγιώτη».
Προς το παρόν όλα του φαίνονται «μια χαρά. Οι κάτοικοι είναι τόσο φιλόξενοι και πραγματικά με έχουν αγκαλιάσει. Οι γονείς του Παναγιώτη με έχουν κυριολεκτικά βάλει στο σπίτι τους και νιώθω πολύ όμορφα».
Η σχέση μαθητή-δασκάλου σε ένα νησί όπως οι Αρκοί είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε οι κάτοικοι των μεγαλουπόλεων. Το σχολείο για ένα μαθητή της Αθήνας είναι «καταναγκαστικά έργα» καθώς είναι υποχρεωμένος να περνάει έξι ώρες καθημερινά κλεισμένος σε ένα κτίριο. Για τον Παναγιώτη το σχολείο είναι η έξοδος στον κόσμο.
«Πριν λίγες ημέρες είδα ότι ο Παναγιώτης βαριόταν μέσα στην τάξη» λέει ο δάσκαλός του, «δεν το σκέφτηκα πολύ, τον πήρα και κάναμε το μάθημα στην αγαπημένη του παραλία, τα Τηγανάκια. Αμέσως έφτιαξε το κέφι του, άλλαξε η διάθεσή του».
 
Το μάθημα με ένα παιδί για μία ολόκληρη σεζόν είναι πραγματική πρόκληση, την πρόκληση που αναζητούσε ο νεαρός δάσκαλος των Αρκών.
Τι δημιουργικό θα σκεφτεί κάθε μέρα; Πώς θα διατηρήσει το ενδιαφέρον του ενός και μοναδικού του μαθητή; Πώς θα γεμίσει ο χρόνος;
«Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα. Είναι μόνο ένα παιδί. Πόση ώρα να παραδίδεις μάθημα; Πόσες ερωτήσεις, πόσες αναλύσεις να κάνεις; Πρέπει να βρεις τρόπο να γεμίσεις τον χρόνο» λέει ο κ.Πετανιώτης.
«Βαριέμαι μόνος μου» ομολογεί με αθωότητα και ο Παναγιώτης που χωρίς δισταγμό λέει πόσο θα ήθελε να υπάρχουν κι άλλα παιδιά στο νησί. Ουσιαστικά παίζει μόνο με δύο παιδιά. Τον μεγαλύτερο αδελφό του που θα έπρεπε να πηγαίνει στο Γυμνάσιο και τον μικρότερο που θα πάει του χρόνου στο σχολείο.


Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο www.infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ