«Η αρπαγή της Περσεφόνης»: Αυτοί είναι οι άλλοι 2 τάφοι που έχουν βρεθεί με την ίδια αναπαράσταση - Αποτελούν ένδειξη για τον «ένοικο»;

Εντονα συναισθήματα προκάλεσε χθες σε όλη την παγκόσμια κοινότητα η πλήρης αποκάλυψη του ψηφιδωτού του τάφου της Αμφίπολης με την κοκκινομάλλα Περσεφόνη με τον λευκό χιτώνα. 

Εντονα συναισθήματα προκάλεσε χθες σε όλη την παγκόσμια κοινότητα η πλήρης αποκάλυψη του ψηφιδωτού του τάφου της Αμφίπολης με την κοκκινομάλλα Περσεφόνη με τον λευκό χιτώνα. Οπως εξήγησε και η γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο τύμβος Καστά δεν είναι ο πρώτος στον οποίο βρίσκεται η παράσταση με την αρπαγή της Περσεφόνης, αφού έχει βρεθεί σε ακόμη δύο τάφους της Βεργίνας, και μάλιστα αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο «δείχνει» ότι ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης είναι μέλος της μακεδονικής βασιλικής οικογένειας.


Το ψηφιδωτό στον τάφο της Αμφίπολης

«Βρίσκουμε τη σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης στην τοιχογραφία του λεγόμενου τάφου της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Έχουμε και δεύτερη απεικόνιση με τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, σε σκηνή ιερού γάμου, στο ερεισίνωτο του μαρμάρινου θρόνου, στον τάφο της Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στις Αιγές. Οι σκηνές αυτές συνδέονται με τις λατρείες του Κάτω Κόσμου, με την ορφική λατρεία -κάθοδος στον Άδη- καθώς και με τις διονυσιακές τελετές. Ο εκάστοτε επικεφαλής του οίκου των Μακεδόνων ήταν ο αρχιερέας αυτών των λατρειών», είπε χαρακτηριστικά χθες η κ. Μενδώνη.

Η παράσταση της αρπαγής της Περσεφόνης σε τάφους της Βεργίνας

Παράσταση με την αρπαγή της Περσεφόνης έχει βρεθεί και στον επονομαζόμενο τάφο της Περσεφόνης, ενώ η μορφή της Περσεφόνης υπάρχει και στον τάφο της Ευρυδίκης.

  • Ο τάφος της Περσεφόνης

Η τοιχογραφία με την αρπαγή της Περσεφόνης έχει βρεθεί σε έναν κιβωτιόσχημο τάφο στις Αιγές, με διαστάσεις 3Χ4,5 μ., που χρονολογείται γύρω στο 350 π.Χ. και ο οποίος ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα, περίπου 25 χρόνων, που πρέπει να πέθανε στη γέννα και θάφτηκε εδώ μαζί με το βρέφος της. Μάλιστα, εικάζεται ότι είναι μία από τις επτά συζύγους του  Φιλίππου Β', πιθανότατα η Νικησίπολις από τις Φερές, η μητέρα της Θεσσαλονίκης.

  • O τάφος του θρόνου ή τάφος της Ευρυδίκης

Ο τάφος της Ευρυδίκης ανακαλύφθηκε το 1987 από τον Μανόλη Ανδρόνικο, 4 μέτρα ανατολικά του «τάφου του Ρωμαίου» και θεωρείται ο παλαιότερος μακεδονικός τάφος που έχει ανακαλυφθεί. Ο Μανόλης Ανδρόνικος  θεωρούσε ότι εκεί έχει ταφεί η Ευρυδίκη, η μητέρα του Φιλίππου Β', χωρίς αυτό ακόμη να έχει εξακριβωθεί πλήρως. 



Ο τάφος ονομάζεται και τάφος του θρόνου, λόγω του θρόνου που βρέθηκε σε αυτόν και ο οποίος είναι πλούσια διακοσμημένος, με επίχρυση ανάγλυφη ζωφόρο και μικρότερες ζωγραφισμένες φιγούρες. Στο πίσω μέρος του θρόνου υπάρχει μια θαυμάσια αναπαράσταση της Περσεφόνης και του Αδη, στο άρμα τους, να βλέπουν μπροστά, με το άρμα να το σέρνουν τέσσερα άλογα.

Τονίζεται ότι το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης είναι το πρώτο στο οποίο αποκαλύπτεται ψηφιδωτό που απεικονίζει μορφές, ενώ οι έως τώρα γνωστοί τάφοι μακεδονικού τύπου κοσμούνται με ζωγραφικές παραστάσεις ή ψηφιδωτά με ανεικονικές παραστάσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ