Πιάστηκαν στα χέρια για τα αδέσποτα στο Βόλο - Πολίτες καταγγέλλουν τον Αχ. Μπέο για παράνομο εγκλεισμό σκυλιών! (φωτό-βίντεο)

Στο παράνομο εγκλεισμό των αδέσποτων ζώων του Βόλου προχωράει η δημοτική αρχή, αφού ο δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για το τι ορίζει η νομοθεσία σχετικά με την ορθή διαχείριση τους.

Όπως καταγγέλλει το zoosos.gr και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, το απόγευμα άγνωστος αριθμός σκυλιών συγκεντρώθηκε από συνεργείο του Δήμου Βόλου για να μεταφερθεί είτε στο Δημοτικό Κυνοκομείου, που είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτο, είτε στον νέο ακατάλληλο και μη αδειοδοτημένο χώρο που έχει περιφράξει ο Δήμος Βόλου πάνω στο βουνό.

Φιλόζωοι ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον Αχιλλέα Μπέο, αφού κάποια σκυλιά κακοποιήθηκαν από τους μπόγιες του δήμου μέχρι να καταφέρουν να τα αιχμαλωτίσουν.

Ο δήμαρχος Βόλου δεν ήθελε καν να ακούσει κατά την περισυλλογή των ζώων από τους φιλόζωους ποια σκυλιά ήταν ήδη στειρωμένα και ποια όχι και φυσικά οι μπόγιες δεν είχαν μαζί τους σκάνερ για να ελέγξουν αν τα ζώα έφεραν μικροτσίπ αφού στόχος τους απλά είναι να τα διώξουν από την πόλη.

Μάλιστα στις αντιρρήσεις των φιλόζωων ο Αχιλλέας Μπέος έλεγε "αυτό αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο αλλιώς πάρτε σπίτια σας". Ενώ για να το παίξει και ολίγον φιλόζωος χάιδευε που και που και κανένα αδέσποτο.



Η τοπική ιστοσελίδα vforvolos.gr, καταγγέλει τόσο το δήμαρχο όσο και έναν ιδιοκτήτη εκπαιδευτηρίου σκύλων και του γνωστού "ασύλου" των 15 κλουβιών στο λόφο του Αλμυρού – όπου το 2004 είχε αναλάβει τη διαχείριση του κυνοκομείου και τα περισυλλεγμένα αδέσποτα λιμοκτόνησαν δεμένα στα κλουβιά τους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο εν λόγω "εκπαιδευτής", στην προσπάθειά του να πιάσει ένα αδέσποτο σκύλο τον χτύπησε και τότε άρχισε η έντονη λογομαχία με έναν πολίτη, που στη συνέχεια του επιτέθηκε με γροθιές.

Ο εν λόγω κύριος με το συγκεκριμένο φορτηγάκι που αναγράφει και την επωνυμία της επιχείρησής του, όπως είδατε στο βίντεο, την προηγούμενη εβδομάδα κυκλοφορούσε νύχτα και περισυνέλεγε αδέσποτα από διάφορες περιοχές της πόλης, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες κατοίκων. Κάτι που ο δήμαρχος διέψευσε κατηγορηματικά με Δελτία Τύπου.



Ο κατά τ’ άλλα φιλόζωος και φιλειρηνικός εκπαιδευτής έχει τις εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν τα αδέσποτα.

Το zoosos υπενθυμίζει πως η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) στα τέλη Σεπτεμβρίου με αφορμή τα δημοσιεύματα των τοπικών Μ.Μ.Ε. για όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου στις 22/9 έστειλε επιστολή στον Αχιλλέα Μπέο, την οποία κοινοποίησε σε Περιφέρεια, Κτηνιατρική Υπηρεσία αλλά και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών καθώς η ασυλοποίηση των αδέσποτων απαγορεύεται.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Μπέος είχε δηλώσει τότε ότι θέλει να συγκεντρώσει τα σκυλιά κάπου στο βουνό, επειδή εκεί θεωρεί ότι είναι το φυσικό τους περιβάλλον και πως "μέχρι τις 30 Νοεμβρίου δεν θα υπάρχει αδέσποτο στην πόλη".

Σε φραστική αντιπαράθεση με τον δήμαρχο ήρθαν σήμερα οι φιλόζωοι που αντιδρούσαν στην κακοποίηση των σκυλιών.

Η νομοθεσία προβλέπει μόνο την προσωρινή διαμονή των σκυλιών σε αδειοδοτημένα καταφύγια και αυτό μόνο για να στειρωθούν, να εμβολιαστούν ή να γιατρευτούν αν είναι άρρωστα. Ενώ στη συνέχεια επιβάλλεται η επανατοποθέτηση τους αν δεν υιοθετηθούν.

Φυσικά επανατοποθέτηση μετά τις προαναφερόμενες πράξεις δεν νοείται στο βουνό ή σε άλλη ερημική περιοχή, γιατί έτσι δεκάδες σκυλιά που συνηθίζουν να αναζητούν δυστυχώς την τροφή τους στα σκουπίδια των ανθρώπων καταδικάζονται σε ασιτία. Δηλαδή σε έναν μαρτυρικό βίο που οδηγεί αργά αλλά σταδιακά στο θάνατο.

Εμείς αναρωτιόμαστε τι άλλο χρειάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου για να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να αποφευχθεί ο εγκλεισμός των ζώων σ' ένα νέο "κυνοκομείο" που θα λειτουργεί ως "Νταχάου" εντός του οποίου αδέσποτα πλάσματα θα πεθαίνουν σωρηδόν.

 

Η ανακοίνωση του Δήμου Βόλου

"Ξεκίνησε σήμερα, Κυριακή, το απόγευμα, με τη συμμετοχή πολλών εθελοντών, και με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βόλου, κ. Αχιλλέα Μπέο, η επιχείρηση περισυλλογής των αδέσποτων σκύλων από τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον οξυμμένα προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους πολίτες.

Το νέο "καταφύγιο" του Δήμου Βόλου.

Η επιχείρηση περισυλλογής των αδέσποτων, που θα φιλοξενούνται πλέον στο καταφύγιο των Γλαφυρών, δεχόμενα πλήρη ιατρική περίθαλψη, τροφή και νερό, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο, φιλόξενο χώρο, γίνεται με πλήρη διαφάνεια και υπό τον κοινωνικό έλεγχο, και αντιδράσεις και ψίθυροι περί κακοποίησης τους και άλλων αθλιοτήτων χαρακτηρίζει αυτούς που τους διαδίδουν.

Ο δήμαρχος Βόλου επί το έργον.

Χαρακτηριστική η παρουσία, κατά την σημερινή προσπάθεια, μιας ομάδας ατόμων, που μετά βίας ανέρχονταν σε διψήφιο αριθμό, που υπό προφανή καθοδήγηση θέλησαν να προκαλέσουν εντυπώσεις, φυσικά χωρίς επιτυχία, αφού η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής συναντά την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών του Βόλου.

Η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων θα συνεχιστεί σε καθημερινή βάση και υπενθυμίζεται ότι για οποιοδήποτε περιστατικό με επιθέσεις αδέσποτων ή γενικότερα για προβλήματα από τα αδέσποτα (αγέλες, κλπ) μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 24280 73111 και 24210 26576, προκειμένου να παρεμβαίνουν ειδικευμένοι συνεργάτες για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται".

 

Τι ορίζει η νομοθεσία

Ο νόμος 4039/2012, που ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2012, αναφέρει ξεκάθαρα ότι ο μόνιμος εγκλεισμός ζώων σε ιδιωτικά ή δημοτικά καταφύγια είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ και η παραμονή των ζώων εκεί είναι προσωρινή έως ότου στειρωθούν, εμβολιαστούν ή αναρρώσουν μετά από θεραπεία. Στη συνέχεια απαιτείται η επανένταξη τους αν δεν έχουν υιοθετηθεί!

Στο άρθρο 9 παρ. 2 του 4039/2012 επισημαίνεται ότι: "Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978".

Ενώ στην παράγραφο 4 του άρθρου 9 τονίζεται: "Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή".

Στην παράγραφο 9 του άρθρου 9 ο νομοθέτης γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος: "Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση".

Στην παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου γίνεται λόγος για την επανένταξη των αδέσποτων. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι "Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά…".

 

Πηγή: www.zoosos.grwww.vforvolos.gr


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ