Ποιος είναι τελικά ο Χρύσανθος Λαζαρίδης; Πέτρα σκανδάλου στην παραίτηση του Πρέσβη στο Βερολινό αλλά και χθες πίσω από την διαφωνία με Χαρδούβελη;

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης δεν περνά απαρατήρητος πουθενά.Πριν δύο εβδομάδες εμφανίσθηκε ως η “πέτρα του σκανδάλου” που οδήγησε σε παραίτηση τον Ελληνα πρέσβη στο Βερολίνο. Χθες, η παρουσία του στο ΥΠΟΙΚ για την πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, άνευ θεσμικής ιδιότητας που να δικαιολογεί αυτή την παρουσία,  παρ΄ολίγον να οδηγήσει σε κυβερνητική κρίση.

http://ysterografa.gr/wp-content/uploads/2012/11/Antonis-Samaras-Xrysanthos-Lazaridis1-1024x578.jpg

Στο ερώτημα “ποιός είναι τελικά  ο Χρύσανθος Λαζαρίδης;” που επανέρχεται όλο και πιο συχνά στην επικαιρότητα με αρνητικό πρόσημο, οι πολλές απαντήσεις μπορούν να συμπυκνωθούν σε μία: είναι ένας από τους πιο έμπιστους και διαχρονικούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Μετά την αλλαγή ηγεσίας της ΝΔ τον Νοέμβριο του 2009 ο κ.Λαζαρίδης έγινε γνωστός ως ο “λογογράφος” του νέου προέδρου. Πολύ σύντομα ωστόσο έγινε φανερό στους μη γνωρίζοντες πως “δεν έγραφε απλώς τις ομιλίες, αλλά συνέβαλλε και στο περιεχόμενό τους”.

Η συνεργασία άλλωστε χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, κι ενώ ο ίδιος είχε ήδη εμφανισθεί στο πολιτικοδημοσιογραφικό στερέωμα ως στέλεχος του “Δικτύου 21”, Εγινε θεσμική όταν ακολούθησε τον κ.Σαμαρά αρχικά στην Ευρωβουλή και στη συνέχεια στο υπουργείο Πολιτισμού, σφραγίσθηκε την εποχή της διεκδίκησης της ηγεσίας της ΝΔ και συνεχίζεται αδιατάρακτη.

Της Μαρίνας Μάνη - Capital.gr

Οσοι έψαξαν το παρελθόν του αδυνατούν να καταλάβουν την μετάβασή του από την Αριστερά (σ.σ. στέλεχος της Β΄Πανελλαδικής ως φοιτητής) στον χώρο της πατριωτικής Δεξιάς – στον οποίον παραμένει και σήμερα.  

http://news.princeoliver.com/wp-content/uploads/2013/07/156.jpg

Στον πυρήνα χωρίς θεσμική ιδιότητα

Μετά τις εκλογές του 2012 μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου ως ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του νέου πρωθυπουργού. Η απόκτηση γραφείο στον πρώτο όροφο δεν συνοδεύθηκε και από μία θεσμική ιδιότητα, πέραν εκείνης του βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ. Ωστόσο εχθροί και φίλοι εκτός και…εντός Μεγάρου ήξεραν πως πρόκειται για τον “ισχυρό” σύμβουλο – και δη επί των πάντων, από την οικονομία και τα διεθνή θέματα μέχρι τις μικρές και μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες. 

Μετείχε, για παράδειγμα, σε όλες τις επαφές με την τρόικα (και όχι μόνο τις επίσημες στην Αθήνα καθώς φέρεται να έχει πραγματοποιήσει ταξίδια-αστραπή για να συναντήσει βασικούς “κρίκους” των δανειστών), προετοίμασε πρωθυπουργικά ταξίδια στο εξωτερικό (κυρίως αυτό στο Ισραήλ), ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το μείζον θέμα των υδρογονανθράκων ή παρακολουθεί και ενημερώνει για τα ελληνοτουρκικά.

Εννοείται ότι δεν έλειψε από κανένα επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό και ήταν ο σταθερός συνταξιδιώτης του πρωθυπουργού.

Γι΄αυτό και χθες, που ξαναβρέθηκε με αρνητικό τρόπο στο επίκεντρο της πολιτικής επικαιρότητας, η ερμηνεία ου έδωσαν οι φίλοι του ήταν πως “επιχειρήθηκε χτύπημα στον πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος”…

Τα σύννεφα…

Ετσι κι αλλιώς, έχει ταράξει τα κομματικά και κυβερνητικά νερά ουκ ολίγες φορές την τελευταία διετία, προκαλώντας φανατικούς αντιπάλους όχι μόνο στους κόλπους της δικομματικής κυβέρνησης αλλά και στο “γαλάζιο” στρατόπεδο.

--- Τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν το περσινό φθινόπωρο, όταν, λίγες ώρες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, λάνσαρε την περίφημη θεωρία των δύο άκρων, εμφανίζοντας την Χρυσή Αυγή στο ένα και τον ΣΥΡΙΖΑ στο άλλο.

Η ομοβροντία επικρίσεων που δέχθηκε διαπέρασε τον αντιπολιτευτικό κλοιό, ενώ πέραν του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ, με αποτέλεσμα να μπει τελικά η “θεωρία” στο συρτάρι δύο μήνες αργότερα.

--- Ξαναβρέθηκε στο στόχαστρο με τον ΕΝΦΙΑ, καθώς είχε αναλάβει από πλευράς Μαξίμου να επιβλέπει – ατύπως – την ομάδα του Γ.Στουρνάρα που επεξεργαζόταν τον νέο φόρο.

Παρά τις σφοδρές επικρίσεις που έχει “δεχθεί” αυτός ο φόρος, ο κ.Λαζαρίδης τον χαρακτήρισε δημοσίως “καταπληκτικό”, ενώ  παρά τα λάθη στον υπολογισμό που δυναμίτισαν το πολιτικό κλίμα στις αρχές Αυγούστου, ο ίδιος επέμεινε ότι είναι δικαιότερος και οδήγησε σε χρόνο ρεκόρ στην χάραξη περιουσιολογίου.

Και σ΄αυτή την άποψη επιμένει.

--- Πριν από δύο εβδομάδες βρέθηκε στο επίκεντρο του “καυγά” με τον Ελληνα πρέσβη στο Βερολίνο, κατά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Αγκελα Μέρκελ, που οδήγησε τον δεύτερο σε παραίτηση. Ο κ.Λαζαρίδης διέψευσε ότι “του πήρε τη θέση” στο team της ελληνικής αποστολής, αν και ως αιτία του καυγά παρουσιάσθηκε, τελικά, το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο αγνόησε την (έγγραφη) σύσταση του πρέσβη να μη γίνει σ΄αυτή τη χρονική στιγμή η συνάντηση των δύο ηγετών διότι το κλίμα στο Βερολίνο δεν ήταν καλό.

--- Χθες εμφανίσθηκε στο ΥΠΟΙΚ, μαζί με τον οικονομικό σύμβουλο του κ.Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, στην πρεμιέρα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Ο Γκίκας Χαρδούβελης έδειξε να αιφνιδιάζεται, καθώς μία ημέρα νωρίτερα είχε αρνηθεί στο ΠΑΣΟΚ τη συμμετοχή (στις επαφές) και δικών του στελεχών, όπως είχε γίνει στο Παρίσι, με το επιχείρημα ότι στις εν Αθήναις συζητήσεις θα συμμετείχαν μόνο κυβερνητικά στελέχη.

Το αποτέλεσμα ήταν ο κ.Λαζαρίδης να μην λάβει μέρος στην «στενή» ομάδα διαπραγμάτευσης (στην οποία συμμετείχε ο κ.Παπασταύρου) παρά μόνο στην αρχική φάση της συζήτησης.

Μετά από έξι ώρες έντονων φημών και παρασκηνίου, ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε περίπου ...ως καλοδεχούμενο τον κ.Λαζαρίδη στις συζητήσεις, προφανώς μετά από παρέμβαση του Μαξίμου για να αποφευχθεί κυβερνητική κρίση...

Πηγή:www.capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ