Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η ανακούφιση των πληγέντων της Κεφαλονιάς-Ποια μέτρα ανακοινώθηκαν-Συντονιστής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Σε προτεραιότητά του για το προσεχές διάστημα αναδεικνύει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά.

Σε προτεραιότητά του για το προσεχές διάστημα αναδεικνύει ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά.



Αυτό σηματοδήσε με την χθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν οι πολιτικοί προϊστάμενοι και οι υπηρεσιακοί παράγοντες από έντεκα συνολικά υπουργεία. Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του έδωσε προτεραιότητα στον ανθρώπινο παράγοντα, τόνισε ότι δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και ηθική υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους η αποκατάσταση των ζημιών και προέταξε τον σωστό συντονισμό των κρατικών υπηρεσιών.

Στις οδηγίες που έδωσε στους υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι θα πρέπει να παρακάμπτουν την γραφειοκρατία και να έχουν άμεσα αποτελέσματα.

Παράλληλα με τα μέτρα που ήδη ανακοίνωσε η κυβέρνηση έχει κινήσει την διαδικασία και έχει ζητήσει να υπάρξουν ενισχύσεις από τα κοινοτικά ταμεία. Εκ των πραγμάτων το θέμα της Κεφαλονιάς αποκτά πολιτικές διαστάσεις, μία αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών δίνει πόντους στην κυβέρνηση ενώ ολιγωρία ή αναποτελεσματικότητα προστίθεται στην ήδη μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός ασχολείεται προσωπικά με το πρόβλημα από την αρχή αμέσως μετά τον πρώτο σεισμό οπότε και επισκέφθηκε το νησί.

Στο επίπεδο του συντονισμού ο πρωθυπουργός ανέθεσε το γενικό πρόσταγμα στον υπουργό Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενώ για την αποτελεσματική εποπτεία δημιουργούνται κάθετες δομές σε κάθε υπουργείο με επικεφαλής τον αντίστοιχο Γενικό Γραμματέα. Τον συνολικό συντομισμό στο επίπεδο αυτό θα έχει εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου ο Γενικός Γραμματέας Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Ο Γραμμάτέας του υπουργείου Υποδομών κ. Στράτος Σιμόπουλος ο οποίος από την πρώτη στιγμή μετέβει στην ΚΕφαλονιά θα παραμείνει για όσο χρειαστεί.



Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τους πληγέντες.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε:  

-Πρώτη προτεραιότητα είναι η στέγαση. Έχουμε επιδότηση ενοικίου για όσους τα σπίτια τους έχουν πληγεί. Η επιδότηση αυτή μπορεί να φτάσει έως τα 500 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.

-Οικονομική ενίσχυση για την αγορά οικοσκευής μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ.

-Επιδότηση επισκευών κτιρίων και ανακατασκευών. Η επιδότηση θα φτάνει το 80% του κόστους και το υπόλοιπο 20% θα είναι με άτοκο δάνειο.

-Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί.

-Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία.

-θα εξαιρεθεί η Κεφαλονιά από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014.

-Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ.

-Στις υποδομές ότι αποκαθίσταται η λειτουργία των σχολείων. Μέσα στις επόμενες ημέρες φθάνουν 45 προκατασκευασμένες αίθουσες στο νησί.

-Το λιμάνι του Ληξουρίου το οποίο έχει σημειώσει τις περισσότερες ζημιές, αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών και μέσα σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό.

-Επίσης γίνονται κατεπειγόντως εργασίες για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου του δρόμου που συνδέει Ληξούρι με Αργοστόλι, για να γίνει η αποκατάσταση με ασφάλεια.

-Κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ φθάνει σήμερα για να συνδράμει τον δήμο στην αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης.

-Για τη διοικητική υποστήριξη των υπηρεσιών του δήμου θα ενισχυθεί με 20 επιπλέον άτομα και μέσα σε δύο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα άμεσα σωστικά μέτρα για την πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς.

Την κυβέρνηση απασχολεί το κλίμα που διαμορφώνεται στην τοπική κοινωνία αλλά και στην χώρα από την προβολή του θέματος από τα κανάλια. Εκτιμά ότι δημιουργείται σύγχυση ενώ διαμορφώνται και εντυπώσεις που δεν είναι πάντα υπέρ της κυβέρνησης. Ο έχων το γενικό πρόσταγμα κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιτέθηκε στους «μετά σεισμόν σεισμοπροφήτες» όπως τους χαρακτήρισε που συνωστίζονται στα κανάλια και φέρονται ανεύθυνα. Δεν ενημερώνουν αλλά καθηλώνουν στο φόβο. Θα βοηθήσουν περισσότερο αν γυρίσουν στις δουλειές τους. Και τους καλώ να το πράξουν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ