Γιατί ναυαγεί η σύμπραξη Ν.Δ.-Καρατζαφέρη ; Όλο το παρασκήνιο

Ναυαγεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πολυσυζητημένη το τελευταίο διάστημα επιστροφή του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη στη Ν.Δ., ύστερα από έντονες παρασκηνιακές αντιδράσεις πολλών «καραμανλικών» και του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ναυαγεί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η πολυσυζητημένη το τελευταίο διάστημα επιστροφή του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη στη Ν.Δ., ύστερα από έντονες παρασκηνιακές αντιδράσεις πολλών «καραμανλικών» και του Προέδρου της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.



Αλλάζει ο πολιτικός σχεδιασμός του Σαμαρά λόγω αντιδράσεων

Όπως γράφει ο Στέφανος Λιγνός στο thetoc.gr, τα αρνητικά μηνύματα που έφθασαν στο Μέγαρο Μαξίμου από πλήθος βουλευτών και στελεχών που αντιδρούν σφόδρα είτε στην επιστροφή, είτε ακόμα και στη συνεργασία του Γ. Καρατζαφέρη με τη Ν.Δ., αλλάζουν άρδην τον πολιτικό σχεδιασμό του Αντώνη Σαμαρά, παραμονές των δυο μεγάλων εκδηλώσεων για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Ο Πρωθυπουργός ήθελε είτε να επιστρέψει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είτε να συνεργαστεί με τη Ν.Δ., στα πλαίσια της επανασυγκρότησης της κεντροδεξιάς παράταξης, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα περιορίσει διαρροές προς τα δεξιά και θα καταφέρει να κερδίσει και δεξιούς ψηφοφόρους.

Το σχέδιο επιστροφής του Γ. Καρατζαφέρη μεθόδευαν εδώ και μήνες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης, που προέρχονται από το ΛΑΟΣ και επιχειρηματολογούσαν επί αυτού στον Πρωθυπουργό.

Και οι δυο είχαν φροντίσει με συνεντεύξεις τους να διαμορφώσουν το έδαφος, ενώ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ από την πλευρά του επιχείρησε να συμβάλλει και αυτός στην αλλαγή του κλίματος με συνεντεύξεις του και άρθρα, όπου υπήρχαν αναφορές του τύπου: «να πάμε όλοι μαζί για να μην έρθουν οι κομμουνιστές στην εξουσία!».

Αυτές οι αναφορές προκάλεσαν πλήθος αντιδράσεων που δεν συμβάδιζαν με την καραμανλική παράδοση και τις αντιλήψεις των καραμανλικών για την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμφάνιζε ως το απόλυτο κακό στον τόπο, ταυτιζόμενος ουσιαστικά με τον Πρωθυπουργό που έχει τη ίδια άποψη.

Η ...γομολάστιχα Σαμαρά, το παρελθόν και το βέτο

Ο Αντώνης Σαμαράς, παρά τα όσα έχουν λεχθεί στο παρελθόν και τις βαριές κουβέντες του Γιώργου Καρατζαφέρη που έχει κάνει επίσης και βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του Πρωθυπουργού, πήρε «γομολάστιχα» και σβήνει το παρελθόν στη λογική «ότι έγινε, έγινε» και «νερό και αλάτι». Πάνω απ’ όλα για τον ίδιο προέχει η ένωση δυνάμεων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για να αποτραπεί η άνοδος στην εξουσία.

Ομως άλλοι παράγοντες της κεντροδεξιάς δεν έχουν την ίδια άποψη. Και μπορεί η σχέση του Γ.Καρατζαφέρη να αποκαταστάθηκε με τη Ντόρα Μπακογιάννη ως ένα βαθμό, δεν συνέβη το ίδιο με τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο πρώτος δεν συγχωρεί τα όσα κατά καιρούς υβριστικά έχει πει ο Γιώργος Καρατζαφέρης, τον οποίο και διέγραψε από τη Ν.Δ. το 2000 και φρόντισε να μεταφερθεί η άποψή του στο Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν θέλησαν να δημιουργηθεί ζήτημα με τον Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι αργά χθες το βράδυ ο Κώστας Καραμανλής δεν είχε αποφασίσει αν θα πάει στη Χαλκιδική που έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία καθώς εκεί έγινε το ιστορικό συνέδριο της παράταξης από τον ιδρυτή και θείο του Κωνσταντίνο Καραμανλή.  

Αυτό που συζητείται πάντως είναι ότι στόχος του δεν είναι να ανοίξει μέτωπο με τους καραμανλικούς, ενώ συμβολικά στη Χαλκιδική θα είναι και ο στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο Πέτρος Μολυβιάτης και ίσως ο αδελφός του ιδρυτή της Ν.Δ., ο Αχιλλέας Καραμανλής.

Ενώ και ο δεύτερος παραμένει αρνητικός στο ενδεχόμενο επιστροφής ή συνεργασίας του προέδρου του ΛΑΟΣ με τον οποίο έχει ανταλλάξει «πεζοδρομιακούς» χαρακτηρισμούς στο παρελθόν.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Βουλής την περασμένη Πέμπτη ήταν κάθετα αντίθετος στην προοπτική να παραστεί ο Γ. Καρατζαφέρης στις εκδηλώσεις της Ν.Δ. στη Χαλκιδική και στην Αθήνα για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.
Ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής διοργάνωσης αυτών των εκδηλώσεων και λόγω του ειδικού πολιτικού βάρους που διαθέτει και της αποδοχής από την κομματική και κοινωνική βάση της Ν.Δ., έθεσε ουσιαστικά βέτο να μην δοθεί πρόσκληση στον Γιώργο Καρατζαφέρη. Η λογική του είναι πως δεν πρέπει να μετατραπεί σε σώου Καρατζαφέρη και να μην ενισχύσει την εσωστρέφεια μια σημαντική στιγμή για τη Ν.Δ. που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί με αφετηρία τις δυο εκδηλώσεις.

Ποιοι άλλοι θα δώσουν το παρών; Ουδείς γνωρίζει ακόμα αν και από το Μέγαρο Μαξίμου μιλάνε για εκπλήξεις και παρουσίες προσωπικοτήτων εκτός της κεντροδεξιάς. Πάντως από τους παλαιούς συναγωνιστές του Αντ. Σαμαρά το πιο πιθανό είναι να παραστεί ο Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ αρνητικός είναι ο Βύρων Πολύδωρας, ενώ δεν γίνεται καν συζήτηση για τον Πάνο Καμμένο, αφού ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποτελεί «κόκκινο πανί».

Το προσκλητήριο επιστροφής στην ...πατρώα πολιτική γη

Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει στην παρούσα φάση την ηγεσία της Ν.Δ. είναι να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής στην πατρώα πολιτική γη, στελεχών, μικρών και μεσαίων, που είτε έφυγαν οικειοθελώς από το κόμμα, είτε αποχώρησαν διαφωνώντας με τις αποφάσεις του Αντώνη Σαμαρά, είτε δεν τους φέρθηκε το σύστημα εξουσίας της Ν.Δ. όπως έπρεπε.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες το προσκλητήριο που θα απευθύνει η Ν.Δ. είναι γενικό ενόψει της πρώτης εκδήλωσης το επόμενο Σάββατο στη Χαλκιδική.
Από το ξενοδοχείο Αθως όπου έγινε το 1ο ιδρυτικό συνέδριο της Ν.Δ. και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παρουσίασε την ιδρυτική διακήρυξη, ο Πρωθυπουργός θα σημάνει την έναρξη της επιχείρησης ανασυγκρότησης της παράταξης.

Το στοίχημά του είναι στην κεντρική εκδήλωση της Ν.Δ. στην Αθήνα στις 4 Οκτωβρίου να βρεθούν στο χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, αρκετά στελέχη που είναι εκτός των τειχών. Και το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι τελικά θα επαναπατριστούν και ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς που θα συσπειρωθούν, αλλά και εάν υπάρξουν κεντρογενείς που θα θελήσουν να συμπορευτούν με τη Ν.Δ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ