Σαμαράς από Μιλάνο: Δεν χρειαζόμαστε νέο Μνημόνιο - Διαπραγματευόμαστε πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης της ελληνικής οικονομίας

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής από το Μιλάνο, τονίζοντας, παράλληλα, πως η χώρα μας έχει πια τα θεμελιώδη και τις προοπτικές για σταθερότητα  και ανάπτυξη, αλλά και ότι η μάχη της δημοσιονομικής προσαρμογής κερδήθηκε.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής από το Μιλάνο, τονίζοντας, παράλληλα, πως η χώρα μας έχει πια τα θεμελιώδη και τις προοπτικές για σταθερότητα  και ανάπτυξη, αλλά και ότι η μάχη της δημοσιονομικής προσαρμογής κερδήθηκε.
Σαμαράς: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο
Μιλώντας στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής ΕΕ - Ασίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα κατάφερε μία τεράστια αλλαγή στα ελλείμματα και στις μεταρρυθμίσεις, μια αλλαγή που -όπως τόνισε- αναγνωρίζεται από όλους «και έχει αρχίσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα, για την μετά το μνημόνιο εποχή».
«Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την επιτυχία της χώρας μέχρι τώρα. Και αν προσέξατε τις τελευταίες επίσημες δηλώσεις κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ελλάδα έχει πλέον από εδώ και πέρα τα θεμελιώδη μεγέθη και τις προοπτικές να προχωρήσει», είπε και πρόσθεσε πως η συζήτηση γίνεται για το πως θα προχωρήσει η χώρα με τον πιο ασφαλή τρόπο και «με τρόπο συστηματικό με όλους».
«Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο μνημόνιο», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας πως αποτελεί στοιχείο των διαπραγματεύσεων μία πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης που -όπως ανέφερε- θα προστάτευε την χώρα από πιθανές αναταράξεις στις αγορές, σε μία στιγμή που η παγκόσμια οικονομία παρουσιάζει στοιχεία κάμψης».
«Η Ελλάδα έχει πια τα θεμελιώδη και τις προοπτικές για σταθερότητα  και ανάπτυξη. Η μάχη της δημοσιονομικής προσαρμογής κερδήθηκε. Η μάχη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων κερδίζεται  και συνεχίζεται. Το μόνο που προκαλεί ανησυχία είναι το πολιτικό ρίσκο: το ότι δηλαδή τα ελλείμματα μπορεί να επανέλθουν, ότι οι μεταρρυθμίσεις υπάρχει ο κίνδυνος να ανατραπούν», είπε.
«Οι αγορές, βέβαια, καμία φορά αντιδρούν με υπερβολή. Κι όταν οι ανησυχίες οδηγούν σε υπερβολές, τότε η αλήθεια αποκαθιστά, αργά ή γρήγορα, την υπερβολή. Και τα πράγματα ισορροπούν πάλι. Το βλέπουμε και σήμερα...», πρόσθεσε, φέρνοντας ως παράδειγμα νέα ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ότι οι αγορές τρόμαξαν, «επειδή -αν είναι δυνατόν- η Ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική των πλεονασμάτων».
«Δηλαδή αν επιστρέφαμε στα ελλείμματα, πιστεύει ο κ. Τσίπρας οτι  οι αγορές θα πανηγύριζαν! Αυτή η στοιχειώδης έλλειψη σοβαρότητας, είναι εκείνο ακριβώς που ανησυχεί και τον κόσμο όλο και τις αγορές...», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι επιμένει πως όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το Μνημόνιο εποχή. 
«Δεν πρέπει το πολιτικό ρίσκο που ορισμένοι προκαλούν να θέσει σε κίνδυνο την πορεία της χώρας», ανέφερε.
«Η Ελλάδα θα προχωρήσει. Τόσες θυσίες δεν θα πάνε χαμένες. Τέτοιες επιτυχίες, που η ίδια η Ευρώπη τις θεωρεί “χωρίς προηγούμενο”, δεν μπορούν να ακυρωθούν. Και η έξοδός μας από την κρίση, θα είναι πολύ πιο γρήγορη και ασφαλής για τον ελληνικό λαό, αν είμαστε ενωμένοι, ιδιαίτερα τους  επόμενους μήνες. Τα θεμελιώδη τα έχουμε, τις προοπτικές τις έχουμε, αρκεί να δείξουμε σε όλους ότι έχουμε την υπευθυνότητα και την ωριμότητα και κυρίως τη σοβαρότητα, να πάμε τη χώρα μπροστά», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «η Ελλάδα το χρειάζεται» αλλά πάνω απ’ όλα, «ο ελληνικός λαός το απαιτεί».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ