TEDxThessaloniki 2013 - Η δύναμη του +συν, η δύναμη της συνεργασίας, της συμβίωσης, της συναίσθησης, της σύνθεσης: 80 εθελοντές προετοίμασαν μια μοναδική μέρα

Η ανταπόκριση στην 4η διοργάνωση του TEDxThessaloniki ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η ανταπόκριση στην 4η διοργάνωση του TEDxThessaloniki ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Κατά τη διάρκεια της ημέρας 700 θεατές, που συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί, παρακολούθησαν την εκδήλωση μέσα από την αίθουσα, ενώ ο αριθμός όσων είδαν το TEDxThessaloniki ζωντανά μέσα από το διαδίκτυο έφτασε τους 3.800 θεατές να το παρακολουθούν ταυτόχρονα.




Μέσα από τις 4 ενότητες του διέδωσε ένα μήνυμα πιο αναγκαίο από ποτέ, τη δύναμη του +συν. Αυτό  που αφήνει πίσω της η διοργάνωση είναι αισιοδοξία και η επιθυμία να διαχειριστούμε την αλλαγή με θετική στάση και δράση. Μετά από 10 ώρες στο Ολύμπιον, με ομιλίες, performances, παράλληλες δράσεις, σε μια εμπειρία που προετοιμάσαμε οι 80 εθελοντές,  είχαμε άλλη  μια ευκαιρία να συντονιστούμε στη θετική ενέργεια του TEDxThessaloniki. Μια μοναδική ευκαιρία να συνδυάσουμε έμπνευση, ψυχαγωγία, γνώση και γνωριμίες, να συνθέσουμε απόψεις, να συνεργαστούμε, να συναντηθούμε για να ανακαλύψουμε  τη δύναμη του συν, που ήταν το θέμα μας φέτος. Το κέφι, οι σκέψεις και η θετικότητα που έχουμε όλοι αφήνοντας το Ολύμπιον προσθέτουν άλλη μια κερδισμένη μέρα.


Οι τέσσερις ενότητες πιο αναλυτικά:


ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ


Οι ήχοι του βιολιού του πρώτου ομιλητή της ημέρας Ευθύμη Παπατζίκη ήταν μια έκπληξη γεμάτη συναισθήματα. Στην ομιλία του μας εξήγησε ότι ο ήχος είναι το πρωταρχικό κανάλι επικοινωνίας μας με τον κόσμο. “Ένα βρέφος στην αρχή της ζωής του μπορεί να αντιληφθεί πιο πολλές κοινωνικές αποχρώσεις ήχων από ό,τι ένας μεγάλος”. Μάθαμε ότι πολλά μέρη του εγκεφάλου που διαχειρίζονται τον ήχο και γενικά τη μουσική ως οργανωμένη μορφή ήχων είναι ακριβώς τα ίδια μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα αργότερα για άλλες διαδικασίες: κινητικές, λεκτικές, ψυχολογικές.



Η ιδέα της Κατερίνας Σαρρή ήταν ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί στάση ζωής που μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας. Όρισε τον επιχειρηματία και την επιχειρηματικότητα και εστίασε στην ηθική, τις αξίες και την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας, στη διαχείριση της αλαγής, ενώ υποστήριξε ότι είναι μια φιλοσοφία που μπορούμε να εφαρμόσουμε ακόμη και στο άμεσο οικογενειακό μας περιβάλλον, ακόμη και αν δεν είμαστε οικονομικοί επιχειρηματίες.



Ακολούθησε μια εντυπωσιακή ομιλία από έναν χαρισματικό άνθρωπο. Ο Ed Cooke, Grandmaster of Memory,  μπορεί μέσα σε μια ώρα να απομνημονεύσει 1.000 αριθμούς και τα τραπουλόχαρτα από 10 τράπουλες στη σειρά. Πιστεύει ότι μπορούμε να το κάνουμε όλοι και με την ομιλία του μας εξήγησε ότι η απάντηση βρίσκεται στο να μπορείς να μετατρέψεις τους αριθμούς ή τη σειρά από τα τραπουλόχαρτα σε χρώματα και εικόνες.  Η “μνήμη είναι η τέχνη της προσοχής” είπε και σε κάποιο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι παρα τα όσα νομίζουμε το διαδίκτυο μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την μνήμη μας.  Στο memrise.com που έχει δημιουργήσει ο Ed μπορείς να μάθεις κάτι καινούργιο κάθε μέρα.


Ο Σπύρος Παλούκης έκλεισε την πρώτη ενότητα, θυμίζοντας μας πως το παραμύθι δεν είναι μια ιστορία που την ακούμε και την ξεχνάμε. Ωθώντας μας να τολμήσουμε. Να δοκιμάσουμε. Και σαν ήρωες, στο παραμύθι της ζωής μας έχουμε την ευκαιρία να βρούμε το μαγικό κλειδί για τις δικές μας επιθυμίες.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ


Η ιδέα του Ηλία Καλογήρου ήταν ότι ότι η διδασκαλία της φυσικής μπορεί να κεντρίσει όχι μόνο το μυαλό αλλά και την καρδιά των μαθητών. Όπως μας είπς μπορεί η διδασκαλία να σχετίζεται με την τέχνη. Για τον Ηλία Καλογήρου, παθιασμένο και πολυβραβευμένο καθηγητή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές είναι μικροί καλλιτέχνες, έτοιμοι να αισθανθούν την ομορφιά γύρω τους και να εμπνευστούν.

Και ενώ όλοι ευχηθήκαμε να είχαμε έναν τέτοιο καθηγητή στο σχολείο, μέσα από την προβολή του βίντεο “Life Vest Inside – Kidness Boomerang” αναρωτηθήκαμε όλοι μαζί πώς μια καλή πράξη μπορεί να αλλάξει τη ζωή των γύρω μας.




Αμέσως μετά στη σκηνή ανέβηκε η Περσεφόνη Μίττα. Μια συγκλονιστική ομιλία, από μια μαχήτρια που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την αξία του εθελοντισμού, τη χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς και τη δύναμη που κερδίζει κανείς βοηθώντας αυτούς που το χρειάζονται. Μέσα από την προσωπική της ιστορία η Περσεφόνη Μίττα μας άφησε εκτός από συγκίνηση και ένα σημαντικό μήνυμα, μια ιδέα που αξίζει να διαδοθεί: “ο εθελοντισμός γεννά εθελοντισμό”. Το κοινό του TEDx σηκωθηκε ορθιο για να τη χειροκροτησει.


Αυτή την άκρως συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα διαδέχεται ο διακεκριμένος καθηγητής πληροφορικής Ιωσήφ Σηφάκης. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τον κυβερνοχώρο στον οποίο ζούμε και τις ευκαιρίες αλλά και τις απειλές που αυτός γεννά; Για τον Ιωσηφ Σηφάκη αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα. Σε μια ιδιαίτερη ομιλία που συνδύασε την τεχνολογία με τη φιλοσοφία ο καθηγητης Σηφάκης υποστήριξε ότι η πληροφορία είναι το πιο πολύτιμο αγαθό της εποχής μας.




ΣΥΝΘΕΣΗ

Η αρχή της τρίτης ενότητας έγινε με το TEDxthessaloniki Wish. Η ομάδα του TEDxThessaloniki καλεί όλη την κοινότητα του TEDxThessaloniki να κάνουμε πραγματικότητα την ευχή ενός TED ομιλητή, του Sugata Mitra, του νικητή του φετινού TED Prize. Μέσα στις επόμενες μέρες θα μάθετε περισσότερα σχετικά με την ευχή “school in the cloud”.


Πώς γίνεται μια γέφυρα υπό κατασκευή να μοιάζει με καράβι; Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που επιλέγουμε να αντιληφθούμε την πραγματικότητα, υποστήριξε ο Γιώργης Γερόλυμπος σε μια συναρπαστική ομιλία στην οποία με τη βοήθεια της αρχιτεκτονικής και της φωτογραφίας επιχείρησε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τον κόσμο και να δούμε τη θετική πλευρά της ζωής. Ανάλογα με το πώς κοιτάς μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο, έμοιαζε να μας λέει. “Τι επιλέγεις από την πραγματικότητα να φωτογραφίσεις, να δεις. Εσύ και κανένας άλλος. Αυτή η επιλογή είναι προσωπική, το κάδρο είναι δικό σου”.



Αμέσως μετά ακολούθησε η Belinda Parmar, η οποία υποστήριξε ότι οι γυναίκες, παρόλο που χρησιμοποιούν τεχνολογία εξίσου, ίσως και περισσότερο, από τους άνδρες, φαίνεται να αποκλείονται από την αγορά εργασίας στον τεχνολογικό τομέα. Γνωστή και ως Lady Geek τόνισε ότι αναπαράγουμε στερεότυπα, ακόμη και χωρίς να το γνωρίζουμε. Η ίδια επεδίωξε να ανατρέψει αυτή την εικόνα και τα στερεότυπα που έχουμε δημιουργήσει μέσα από την εταιρία που ίδρυσε, τη “Lady Geek”. Για την Belinda Parmar το να επενδύσουμε στις νέες γυναίκες ισοδυναμεί με το να επενδύσουμε στην “έξυπνη” οικονομία.


Ο επόμενος ομιλητής, ο Χρήστος Στεργίου, έδωσε την απάντηση σε μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς από εμάς: Πώς μπορεί ένα επιχειρηματικό όραμα να γίνει πραγματικότητα όταν όλοι θεωρούν ότι είναι αδύνατο; Ο Χρήστος Στεργιου πιστεύει πως είναι πιο εύκολο να δημιουργήσουμε σε δύσκολες εποχές όπως αυτή που διανύουμε λόγω της ανάγκης μας για έμπνευση, της ανάγκης μας να ονειρευόμαστε και να αλλάξουμε τις ζωές μας. Πρέπει να περάσουμε από την ευκαιρία, στο όραμα και από το όραμα στην πραγματικότητα. Η δύναμη του συν θα πρέπει να γίνει μεταδοτική.


ΣΥΜΒΙΩΣΗ


Στην τέταρτη ενότητα, η Λήδα Καράμπελα μάς εξήγησε πώς μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι όταν όλα γύρω μας καταρρέουν. Μας προέτρεψε να προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι, με λόγια και με έργα. Οι σχέσεις είναι το νέο νόμισμα είπε ανάμεσα σε άλλα, ενώ τόνισε ότι η θετική ψυχολογία δεν είναι αφέλεια. Απέχει σίγουρα από τη λογική της “Πολυάννας”, της μη ρεαλιστικης αισιοδοξίας. Εστιάζει στο αυτονόητο που τις περισσοτερες φορές ξεχνάμε, το να είμαστε ευγνώμονες για αυτά που ήδη έχουμε, αλλά και στο να μην το βάζουμε κάτω παρά τις δυσκολίες



Ο απολαυστικός Κωνσταντίνος Τζούμας ανέβηκε στη σκηνή του Ολύμπιον και με το ξεχωριστό του πνεύμα και το αφοπλιστικό του χιούμορ ανέδειξε την ποίηση της καθημερινότητας και την εκδίκηση του καλού. Μετά την ομιλία του ο Κωνσταντίνος Τζούμας απάντησε στις ερωτήσεις που του είχανε απευθύνει οι TEDxSters τις ημέρες πριν τη διοργάνωση, προκαλώντας γέλιο και συγκίνηση στην κατάμεστη αίθουσα του Ολύμπιον.


Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιακωβίδη, τον τελευταίο μας ομιλητή, οι εταιρίες αγωνίζονται να διατηρήσουν τη θέση τους σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό οικοσύστημα. Πώς, λοιπόν, είναι δυνατόν να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν την αξία τους; Η ιδέα  για τον ακαδημαϊκό Μιχάλη Ιακωβίδη δεν βρίσκεται στο να αντισταθούν στην αλλαγή αλλά στο να αναδιαμορφώσουν τον τομέα τους μέσα στο επιχειρηματικό οικοσύστημα.


Το φετινό TEDxThessaloniki έκλεισε με τους The Wedding Singers, οι οποίοι ξεσήκωσαν όλους όσους βρέθηκαν μέσα στο Ολύμπιον. Θεατές, εθελοντές, ομιλητές και οργανωτική ομάδα, όλοι χόρευαν στους ρυθμούς της μουσικής.



Στις παράλληλες εκδηλώσεις που έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι TEDxSters είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν κάποια από τα μυστικά της τέχνης της κηπουρικής και να δημιουργήσουν τα δικά τους γλαστράκια, να μάθουν περισσότερα για το Human Grid, το οποίο σύντομα θα επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη, να αναζητήσουν το “συν” των αισθήσεων μέσα από το 5 Senses Workshop και να βουτήξουν φράουλες μέσα σε ένα σιντριβάνι από σοκολάτα!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ