Ζείδωρος Άνεμος: ο αναζωογονητικός, ο ζωοδόχος, ο ζωοποιός: Μια ποιητική συλλογή της Μάρως Μπέη Τζαβέλα

Πως προλόγισα την ποιητική συλλογή της Μάρως Μπέη Τζαβέλα στον Ιανό Νομίζατε ότι ήρθατε σε μια βραδιά ποιητική? Γελαστήκατε λοιπόν! Η βραδιά είναι πολιτική...

Πως προλόγισα την ποιητική συλλογή της Μάρως Μπέη Τζαβέλα στον Ιανό


 
Νομίζατε ότι ήρθατε σε μια βραδιά ποιητική? Γελαστήκατε λοιπόν!  Η βραδιά είναι πολιτική ... Η Μάρω Μπέη Τζαβέλα έχει εκφρασθεί με πολιτική ευαισθησία στην ποιητική της συλλογή Ζείδωρος Άνεμος και αυτό εννοώ, πολιτική ευαισθησία, κάτι που αν υπήρχε σε αυτή την χώρα σε αυτούς που έπρεπε, σήμερα 15-1-2013 η Ελλάδα θα ήταν διαφορετική, θα ήταν πλούσια, αξιοπρεπής και άξια.

Στη φωτογραφία: Από αριστερά, Ιφιγένεια Τζαβέλα κόρη της ποιήτριας, Γρηγόρης Πελεκάνος δικηγόρος, Μάρω Μπέη Τζαβέλα ποιήτρια και ΕΙρήνη Νικολοπούλου δημοσιογράφος παρουσιάστρια της εκδήλωσης

Γιατί χαίρεται στα δύσκολα !
Γιατί τα εύκολα είναι για τους τεμπέληδες
Τους κακομούτσουνους
Τους ευκολο-βολεμένους
Η ευμορφία της ψυχής κα της μορφής κυνηγά μόνον τα δύσκολα, τα φαντασιώδη, τα ψηλά, τα θεόρατα, τα φωτεινά, τα μαγικά, τα άπιαστα,  με μια λέξη τα δύσκολα που σμίγουν με το κάλλος της ψυχής.

Για ‘μένα όταν τέλειωσα την ανάγνωση των ποιημάτων της είπα: She is a Fair Lady, η ποίηση μίας Κυρίας καθόλου τυχαίας, με ανθρωπιά, με βαθιά σκέψη, με οξύνεια, με αγάπες για τον Καβάφη, τον Ελύτη, τον εικαστικό Ρόθκο, το Αιγαίο, τη Σίφνο, τα φραγκόσυκα και τα λεμονο-πορτόκαλα, τη φασκομηλιά, τις βερβένες του κήπου της, τις λουίζες και τα ρείκια, τη βροχή που μαζεύει στο Meissen κουτάκι της γιαγιάς Αντιγόνης. Λατρεύει τις Αλκυονίδες ημέρες, την ανάσα της ερχόμενης άνοιξης, που στα νιάτα της ήταν αγαπητικιά του χειμώνα.

Η Μάρω Μπέη Τζαβέλα

Αγαπάει τις ξερολιθιές, είναι το θεμέλιο της ζήσης μας! Όλες οι γενιές που πέρασαν, από τα χρόνια του Ομήρου ίσαμε σήμερα , βάλανε το λιθαράκι τους, πέτρα την πέτρα, λιθαράκι το λιθαράκι, ιδρώτας και πίστη και μόχθος.
Πόσο ωραία απλή και βαθυστόχαστη, με ιδανικά!

Το βάρος των επιθέτων της, ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία, το δυναμισμό και τα έργα της σε έμψυχα, τα τρία παιδιά της και την επιχείρησή της.
Ποιήτρια η Μάρω Τζαβέλα; Ναι λέει  ο  Χρίστος Χαριλάου Παπαδημητρίου που έγραψε τον πρόλογο της, απών απόψε.
 
Αίσιος, Καρπερός , δυνατός αλλά όχι σφοδρός ο άνεμος ο Ζείδωρος
 
Είναι σοσιαλίστρια η Μάρω: Α θα μου πείτε τι λες τώρα? ξέρω τι λέω δεν εννοώ ΠΑΣΟΚ , μακριά από την ποίηση της τα ευτελή και πεζά  ή οτιδήποτε κομματικό αλλά κάτι βαθιά ανθρώπινο. Το πρόσωπο της ευαίσθητης Μάρως και συνάμα η Μάρω συνειδητοποιημένη πολίτης.

Στη φωτογραφία: Ειρήνη Νικολοπούλου, Κατερίνα Κατηφόρη

Είναι φιλοσοφική η ποιητική προσέγγιση της Μάρως? είναι και ταυτόχρονα βαθιά ανθρώπινη και προσιτή, γυναικεία, ευαίσθητη...

Στα ποιήματα της Καβαφικής Μάρως
Α, κυρία Μάρω, πόσο μέσα από την ποίηση ήρθαμε κοντά με το ίδιο αγαπημένο μας ποίημα

Είναι ερωτική η ποίηση της Μάρως? Μια διανοούμενη  φιλότεχνη και λογοτέχνης που σμίγει τον έρωτα με την αγάπη της για ένα καλλιτέχνη αδρό και μοναδικό, τον Ρόθκο της μονοχρωμίας και του πάθους της έντασης στο χρωστήρα.

Είναι μια ενθουσιώδης Κυκλαδίτισσα, ερωμένη και ιέρεια του Αιγαίου, μα πάνω από όλα μια Ελληνίδα πατριώτισσα η Μάρω και ας είναι από την Αρκαδία συμπατριώτισσα μου.

Η Μάρω βρήκε την Ιθάκη της στη Σίφνο, τη γη πατρίδα έμπνευση, στο επίκεντρο ο άνθρωπος αλλά και η βαθιά θρησκευτική της πίστη, η αληθινή στο θείο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ