Αποκλειστικό: Δρ. Βασίλης Αθανασίου:Ναι, οι γυναίκες, ομοφυλόφιλες ή όχι, μπορούν να αποκτήσουν νόμιμα παιδί με παρένθετη μητέρα - Όχι όμως και οι άνδρες ομοφυλόφιλοι στην Ελλάδα!

Με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα των New York Times, για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια όλης της Υφηλίου που επιλέγουν την Αμερική, για να «γεννήσουν» μέσω παρένθετων μητερών τα παιδιά τους, το eirinika.gr, θέλησε να μάθει το τι ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας

Με αφορμή το μεγάλο αφιέρωμα των New York Times, για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια όλης της Υφηλίου που επιλέγουν την Αμερική, για να «γεννήσουν» μέσω παρένθετων μητερών τα παιδιά τους, το eirinika.gr, θέλησε να μάθει το τι ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας.Έτσι, επικοινώνησε με τον μαιευτήρα γυναικολόγο, δρ. Βασίλη Αθανασίου και Επιστημονικό Διευθυντή του «Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών», ρωτώντας τον για το επιτρέπεται και τι απαγορεύεται από τον Έλληνα νομοθέτη όσον αφορά τις παρένθετες μητέρες για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια καθώς και για το πόσο πιο ευτυχισμένο μπορεί να είναι ένα παιδί που έχει μεγαλώσει με... 2 μπαμπάδες ή 2 μαμάδες, κάτι το οποίο υποστηρίζει μια νέα Αυστραλιανή έρευνα.



Κύριε Αθανασίου καλησπέρα σας! Θα ήθελα να μας εξηγήσετε τι συμβαίνει με την νομοθεσία στην Ελλάδα για τις παρένθετες μητέρες όσον αφορά τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, τι είναι αυτό που απαγορεύεται και τι επιτρέπεται.

Στην Ελλάδα, όσον αφορά τους άνδρες ομοφυλόφιλους, κάτι τέτοιο δεν είναι νομικά αποδεκτό. Σύμφωνα με τον νόμο 3305 / 2005, ο Έλληνας νομοθέτης, επιτρέπει σε μια γυναίκα να γίνει μητέρα μέσω αυτής της διαδικασίας, ανεξάρτητα από το αν είναι ομοφυλόφιλη ή όχι. Στην ουσία δηλαδή, εφόσον επιτρέπεται μόνο για τις γυναίκες, αυτομάτως αποκλείει τους άνδρες. Κατ' επέκταση, η διαδικασία αυτή, θα ήταν νόμιμη για ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων γυναικών, όχι όμως και για τους άνδρες ομοφυλόφιλους.



Τώρα, όσον αφορά την Αμερική και τη Μ. Βρετανία απ' όσο γνωρίζω, η διαδικασία είναι νόμιμη και μολονότι υπάρχει πληθώρα αντικρουόμενων απόψεων για το θέμα αυτό, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η ομοφυλοφιλική κοινότητα, η οποία μόνο αμελητέα δεν είναι αριθμητικά, έχει και αυτή τα δικαιώματά της, τα οποία είναι υπό σκέψιν. Πρέπει βέβαια να γίνουν αρκετές ζυμώσεις μέχρι να γίνουν σεβαστά και στην πράξη.

Σας έχει τύχει ποτέ κάτι παρόμοιο; Να σας επισκεφθεί ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων, ανδρών ή γυναικών και να σας ζητήσει να αποκτήσει παιδί μέσω παρένθετης μητέρας;

Στην περίπτωση των γυναικών ναι, ουκ ολίγες φορές, αλλά και μια φορά μάλιστα ένα ζευγάρι ανδρών ομοφυλοφίλων με είχε επισκεφθεί ζητώντας μου να αποκτήσουν παιδι μέσω αυτής της διαδικασίας. Ασφαλώς και δεν «προχωρήσαμε» καθώς τους εξήγησα πως κάτι τέτοιο απαγορεύεται έμμεσα από την ελληνική νομοθεσία.



Θεωρείτε πως η πάροδος των χρόνων και η εξέλιξη των κοινωνιών θα μπορούσε να νομιμοποιήσει κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα;

Σίγουρα. Και ιστορικά άλλωστε αν πάρουμε το πώς ήταν τα πράγματα, θα δούμε πως κάποτε απαγορευόταν η παραδοχή πως κάποιος είναι ομοφυλόφιλος, ενώ πλέον μπορεί να το δηλώσει ανοικτά. Πιστεύω πως τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην και οι μεταβολές θα είναι ακόμα ταχύτερες απ' ότι ήταν στο παρελθόν. Βέβαια καθοριστικό ρόλο σε τέτοιου είδους μεταβάσεις παίζουν τα ΜΜΕ, καθώς μέσω της ενημέρωσης γινόμαστε παγκόσμιοι άνθρωποι. Σίγουρα θα προκύψουν προβληματισμοί, τέτοιοι οι οποίοι σίγουρα θα οδηγήσουν σε κάποιο αποτέλεσμα είτε θετικό, είτε αρνητικό.



Μια πρόσφατη αυστραλιανή έρευνα, δείχνει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ομοφυλόφιλα ζευγάρια, είναι πιο ευτυχισμένα από τα υπόλοιπα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Κοιτάξτε να δείτε, η δομή της κοινωνίας έχει αλλάξει και συνεχίζει να αλλάζει διαρκώς. Δεν μπορώ να απαντήσω αν ένα παιδί μεγαλώνει πιο ευτυχισμένο ή όχι μαζί με ένα ετεροφυλόφιλο ή ομοφυλόφιλο ζευγάρι, αλλά μπορώ να πω ένα πράγμα: τα παιδιά που είναι καρπός μιας τέτοιας περίπλοκης διαδικασίας αναπαραγωγής, σίγουρα είναι παιδιά που έχουν προσεχθεί πάρα πολύ. Το ζευγάρι αυτό, πιθανότατα έχει αποφασίσει ότι θέλει να αναλάβει αυτόν τον γονεϊκό ρόλο και θέλουν πολύ να πετύχει σε αυτόν τον στόχο του. Όταν λοιπόν τον πετυχαίνει, το ενδιαφέρον τους θα είναι πολύ μεγαλύτερο, θα αφιερώνουν πολύ χρόνο στα παιδιά τους και δεν θα σταθούν εμπόδια στην καριέρα του ή στις σεξουαλικές του προτιμήσεις, όταν αυτό μεγαλώσει.



Who is who

Ο Δρ. Αθανασίου Βασίλης είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ειδικευθής στη Μαιευτική και Γυναικολογία στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ».  Αγορεύτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Ιατρική Σχολή το 1994, όπου εκπόνησε την διδακτορική του διατριβή στις νεοπλασίες του τραχήλου της μήτρας.

Έχει μετεκπαιδευθεί στη λαπαροσκοπική και υστεροσκοπική χειρουργική στο Hopital Universite Cantonal de Fribourg της Ελβετίας, στο Centre Europeene Universite de Perigeux της Γαλλίας και στο Monash University of Melbourne στην Αυστραλία.

Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου:
•    ΠΕΓΑΕ,
•    ΠΕΓΕΧ,
•    ESHRE
•    Fertility Society της Αυστραλίας
•    Eπιστημονικoύ Συμβουλίου του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ».

Διαθέτοντας πολυετή εμπειρία, υψηλή τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε θέματα υπογονιμότητας, δύναται να αντιμετωπίσει με συνέπεια και ήθος το κάθε περιστατικό υπογονιμότητας, εφαρμόζοντας όλες τις σύγχρονες και επιστημονικά έγκυρες μεθόδους.

Ο κος Αθανασίου είναι επιστημονικός συνεργάτης του Μαιευτηρίου «ΜΗΤΕΡΑ» και μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του.

Δρ. Βασίλειος Αθανασίου
Μαιευτήρας - Χειρουργός, Γυναικολόγος
Επιστημονικός Διευθυντής «Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών»
www.ivfathenscenter.gr

Λεωφ. Κηφισίας 5 ΤΚ 15125 - Μαρούσι
Τηλ. 2106859502 & 2106859500 Fax. 2106859503

Επιμέλεια: Χάρης Αποστολόπουλος

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ