Η Ελευθερία Αυγουστάκη είναι η πρώτη καλλιεργήτρια φρέσκων Godji Berries - «Με 25.100 αντιοξειδωτικά μακράν το top superfood της μακροζωίας»

Είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο «hot» και περιζήτητους καρπούς σε όλο τον κόσμο, λόγω της μεγάλης φήμης και των μύθων που το συνοδεύουν! Ο λόγος, για το «Μούρο της Ευτυχίας», το περίφημο Godji Berry, το «superfood» που θεωρείται «Ελιξήριο της μακροζωίας» και είναι κάτι περισσότερο από δημοφιλές και περιζήτητο σε όλο τον κόσμο!

Είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο «hot» και περιζήτητους καρπούς σε όλο τον κόσμο, λόγω της μεγάλης φήμης και των μύθων που το συνοδεύουν! Ο λόγος, για το «Μούρο της Ευτυχίας», το περίφημο Godji Berry, το «superfood» που θεωρείται «Ελιξήριο της μακροζωίας» και είναι κάτι περισσότερο από δημοφιλές και περιζήτητο σε όλο τον κόσμο! 

 

Το Goji Berry είναι ένα φυτό γνωστό εδώ και αιώνες στην Κίνα και στο Θιβέτ που πρόσφατα άρχισε να καλλιεργείται και στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων. Πρόκειται για ένα κόκκινο άγριο αντιοξειδωτικό φρούτο το οποίο περιέχει 25.100 αντιοξειδωτικές μονάδες, όταν το βατόμουρο (το αμέσως επόμενο στη λίστα) έχει μόλις 2.400!

 

Η καλλιέργεια του Godji Berry, δεν θα μπορούσε να λείψει από την Ελλάδα και τα πρόσφορα και γόνιμα εδάφη της κι έτσι, το eirinika, έψαξε να βρει την Ελευθερία Αυγουστάκη, την Κρητικιά παραγωγό του Godji, η οποία καλλιεργεί και πουλάει τον καλύτερο καρπό σε όλη τη χώρα! Συνέντευξη στον Χάρη Αποστολόπουλο.

***** 

Χάρης Αποστολόπουλος: Πότε ξεκίνησε το εγχείρημα της καλλιέργειας των ελληνικών godji berries;  Σε τι είδους έκταση;

Αυγουστάκη Ελευθερία: Ξεκίνησα την καλλιέργεια πριν από 2 χρόνια και είμαι από τους λίγους καλλιεργητές εδώ στην Κρήτη του godji berry το οποίο και το εμπορεύομαι τόσο εδώ στο Ηράκλειο, όσο και στην Αθήνα. Έχω μια έκταση 5 στρεμμάτων στο Ηράκλειο, στο οποίο και καλλιεργώ τα godji berries.

 

ΧΑ: Πώς πηγαίνουν οι πωλήσεις; Έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό και οι κόποι σας ανταμείβονται;

ΑΕ: Αχ, «ο κόπος του γεωργού δεν ξεπληρώνεται με τίποτα»! (γέλια) Βέβαια, πρόκειται για ένα νέο προϊόν καθώς ο πολύς ο κόσμος δεν το ξέρει, ούτε αυτό ούτε τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Όσοι όμως το γνωρίζουν, μένουν υπερικανοποιημένοι από την ποιότητα του δικού μας.

 

Το godji berry, ανήκει στα superfoods και είναι ένα προϊόν η καλλιέργεια του οποίου ξεκίνησε από την Κίνα και το Θιβέτ. Αυτό που το έχει κάνει τόσο ανάρπαστο, είναι οι πολλές θεραπευτικές & ευεργετικές ιδιότητες που το χαρακτηρίζουν, καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν τη λειτουργία του ήπατος, των νεφρών και στην καταπολέμηση καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

ΧΑ: Τι άλλο προσφέρει; Γιατί να αρχίσει να το καταναλώνει κάποιος;

ΕΑ: Γιατί βελτιώνει τη διάθεση και τη λίμπιντο ενώ προσφέρει ενέργεια. Περιέχει βιταμίνες C, B1, B2, B-καροτίνη, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και αμινοξέα.

 

Εμπλουτίζει το αίμα με θρεπτικά συστατικά, προάγει την κυκλοφορία του και αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα στη βελτίωση της όρασης και στην καλή διατήρησή της, στην πέψη και στην καταπολέμηση των δυσλειτουργιών του στομάχου και του εντέρου. Αναζωογονεί και δίνει ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό.

 

Τέλος, θεωρείται ισχυρό αντιγηραντικό και ενισχυτικό της μακροζωίας. Αναλυτικότερα, ο καρπός περιέχει:

* 18 αμινοξέα, μεταξύ αυτών 8 που θεωρούνται απαραίτητα

* 21 ιχνοστοιχεία, όπως ψευδάργυρο, ασβέστιο, γερμάνιο, σελήνιο και φώσφορο

* βιταμίνες του συμπλέγματός B, όπως B1, B2 και B6

* περισσότερη B-καροτίνη κι από το καρότο

* περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλη τροφή

* περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι

* βιταμίνη E, η οποία σπανίζει στα φρούτα

* 500 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια

* φυτοστερόλες, όπως την αντιφλεγμονώδη B-σιτοστερόλη

* «ωφέλιμα» λίπη, όπως ω-6 και λινολεϊκό οξύ

ΧΑ: Να φανταστώ πως και εσείς η ίδια το καταναλώνετε. Τι διαφορές έχετε παρατηρήσει στον εαυτό σας από τότε που το εντάξατε στη διατροφή σας;

ΑΕ: Φυσικά και το χρησιμοποιούμε και εγώ και η οικογένειά μου. Έχω παρατηρήσει, χωρίς υπερβολή, πως από τότε που ξεκίνησα να το εντάσσω στη διατροφή μου, μου έχει δώσει πάρα πολλή ενέργεια καθώς όπως είπαμε περιέχει πολλά αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

ΧΑ: Αλήθεια, επειδή εγώ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου, η γεύση του πώς μοιάζει;

ΑΕ: Η γεύση του είναι πολύ γλυκιά. Τουλάχιστον ο δικός μου, είναι ένας πολύ γλυκός καρπός, καθώς κυκλοφορούν και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι είναι πικροί. Ο καρπός του είναι πορτοκαλί και μικρός και είναι πολύ νόστιμος.

ΧΑ: Μπορεί να καλλιεργηθεί σε κάθε είδους έδαφος;

ΑΕ: Όχι. Χρειάζεται εδάφη με χαμηλό pH, το πολύ μέχρι 7. Να σας πω την αλήθεια, εγώ στην αρχή δεν έκανα καμία ανάλυση αλλά ξεκίνησα αν θέλετε λίγο στα… τυφλά! Ωστόσο όπως όλα δείχνουν, το αποτέλεσμα με δικαίωσε.

ΧΑ: Σε ποια τιμή πρέπει να τα αγοράζουμε;  

ΑΕ: Καταρχάς εμένα η καλλιέργειά μου, είναι βιολογική, οπότε όπως ξέρετε, η τιμή των βιολογικών προϊόντων είναι πάντα λίγο πιο «τσιμπημένη» λόγω της ποιότητάς και της θρεπτικής τους αξίας. Για όλους όμως το μάζεμα του καρπού είναι μια δύσκολη διαδικασία και κοστολογείται στα 5 ευρώ τα 100 γραμμάρια, η οποία για εμένα είναι μια λογική τιμή.

ΧΑ: Στο εξωτερικό τι ισχύει;

ΑΕ: Εκεί το πουλάνε ανά 50 γραμμάρια, όχι ανά 100 όπως εδώ και νομίζω πως κυμαίνεται στα 8 ευρώ! Με λίγα λόγια έξω είναι πανάκριβο! Ελπίζω να κάποια στιγμή να «ανοίξω τα φτερά μου» και για το εξωτερικό και να μπορώ να σας κατατοπίσω ακόμα πιο καλά!

ΧΑ: Όποιος θέλει να προμηθευτεί το Cretan Godji, πώς μπορεί να το βρει;

ΑΕ: Έχω κάποια συγκεκριμένα σημεία πώλησης σε Αθήνα και Ηράκλειο τα οποία μπορεί να βρει στο site μου (http://www.cretangoji.com/931951956949943945960974955951963951962.html), αλλά μπορεί κάλλιστα κάποιος να με καλέσει στο κινητό μου (6949 464 249 )για να συνεννοηθούμε να του στείλω την ποσότητα που θέλει, όπου τη θέλει.

 

 

Συνταγές με Godji Berries

 

 

 

Ριζότο με godji berries και σέλινο 

Υλικά για 4 μερίδες

250 gr καστανό ρύζι

550 gr νερό

4 κουταλιές ελαιόλαδο

1 κουταλάκι γκότζι

1 τεμάχιο σέλινο

1 τεμάχιο φρέσκο κρεμμυδάκι

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμυδάκι, το σέλινο (ψιλοκομμένα) και το γκότζι (goji berries) μαζί με το ρύζι ανακατεύοντας μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και νερό.
Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει 12 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Το βγάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για 3 λεπτά και σερβίρουμε.

 

Σαλάτα με αντράκλα και σως φράουλας και goji berries

 Υλικάκλωναράκια αντράκλας, ψιλοκομμένα50 γρ. γραβιέρα,  σε φλούδες

λίγα καρύδια, τριμμένα
1.5 κ.σ. goji berries
5 φράουλες
4 φύλλα μέντας
2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση
Μουλιάζω για μισή ώρα τα goji berries σε λίγο νερό. Σε μπλέντερ χτυπώ τις φράουλες, τα μουλιασμένα goji, τα φύλλα μέντας, λίγο αλάτι και το λάδι. Σε ένα πιάτο τοποθετώ την αντράκλα, από πάνω γαρνίρω με το dressing, τις φλούδες της γραβιέρας και πασπαλίζω με το καρύδι.

 

 

 
Γιαούρτι με goji berries, κεράσια και μπανάνες  Υλικά

1 γιαούρτι στραγγιστό
2 κ.σ. goji berry
1 μπανάνα κομμένη σε φέτες
1 φλιτζ. κεράσια (χωρίς το κουκούτσι)
1 κ.σ. μέλι
1/4 κ.γ. κανέλα

 

Εκτέλεση

Αναποδογυρίζουμε το γιαούρτι σε πιάτο και βάζουμε περιμετρικά και πάνω στο γιαούρτι τα φρούτα.

Περιχύνουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με την κανέλα. Σερβίρουμε σαν πρωϊνό, απογευματινό ή επιδόρπιο.

 

Μους γιαούρτι με δημητριακά και goji berries

 λικά για 6 ποτήριαδημητριακά ολικής αλέσεως με σοκολάταΓια τη μους γιαούρτι:600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό¼ κούπας μέλι (87 γρ. περίπου)1 κουτί (250 ml) κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύσπόρους από 1 φυσική βανίλιαΓια τη σάλτσα γκότζι μπέρι :1 κούπα (240 ml) αποξηραμένους καρπούς γκότζι μπέρις¾ κούπας καστανή ζάχαρη2 κουταλιές λεμόνι1 ½ κουταλιάς κορν φλάουρ2 κουταλιές μπράντι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Αν οι καρποί είναι πολύ σκληροί, τους αφήνουμε για λίγα λεπτά μέσα σε νερό για να μαλακώσουν.Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα φρούτα και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ώσπου να πήξει και να διαυγάσει η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε και ανακατεύουμε το μπράντι.Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε το μείγμα του γιαουρτιού με το μέλι, τους σπόρους της βανίλιας και τη σαντιγύ (ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ).Μοιράζουμε τα δημητριακά στα ποτήρια (από 4 κουταλιές). Προσθέτουμε από 5-6 κουταλιές μους γιαούρτι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα γκότζι μπέρι.Γαρνίρουμε με λεπτά φύλλα από παστέλι με σουσάμι με σοκολάτα υγείας.λικά για 6 ποτήριαδημητριακά ολικής αλέσεως με σοκολάταΓια τη μους γιαούρτι:600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό¼ κούπας μέλι (87 γρ. περίπου)1 κουτί (250 ml) κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύσπόρους από 1 φυσική βανίλιαΓια τη σάλτσα γκότζι μπέρι :1 κούπα (240 ml) αποξηραμένους καρπούς γκότζι μπέρις¾ κούπας καστανή ζάχαρη2 κουταλιές λεμόνι1 ½ κουταλιάς κορν φλάουρ2 κουταλιές μπράντι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Αν οι καρποί είναι πολύ σκληροί, τους αφήνουμε για λίγα λεπτά μέσα σε νερό για να μαλακώσουν.Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα φρούτα και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ώσπου να πήξει και να διαυγάσει η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε και ανακατεύουμε το μπράντι.Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε το μείγμα του γιαουρτιού με το μέλι, τους σπόρους της βανίλιας και τη σαντιγύ (ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ).Μοιράζουμε τα δημητριακά στα ποτήρια (από 4 κουταλιές). Προσθέτουμε από 5-6 κουταλιές μους γιαούρτι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα γκότζι μπέρι.Γαρνίρουμε με λεπτά φύλλα από παστέλι με σουσάμι με σοκολάτα υγείας
Υλικά για 6 ποτήρια
δημητριακά ολικής αλέσεως με σοκολάτα
Για τη μους γιαούρτι:
600 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1/4 κούπας μέλι (87 γρ. περίπου)
1 κουτί (250 ml) κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ
σπόρους από 1 φυσική βανίλια
Για τη σάλτσα γκότζι μπέρι :
1 κούπα (240 ml) αποξηραμένους καρπούς γκότζι μπέρις
3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές λεμόνι
1 και 1/2 κουταλιάς κορν φλάουρ
2 κουταλιές μπράντι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Αν οι καρποί είναι πολύ σκληροί, τους αφήνουμε για λίγα λεπτά μέσα σε νερό για να μαλακώσουν.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα φρούτα και τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας ώσπου να πήξει και να διαυγάσει η σάλτσα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, ρίχνουμε και ανακατεύουμε το μπράντι.
Σε ένα μπολ ομογενοποιούμε το μείγμα του γιαουρτιού με το μέλι, τους σπόρους της βανίλιας και τη σαντιγύ (ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ).
Μοιράζουμε τα δημητριακά στα ποτήρια (από 4 κουταλιές). Προσθέτουμε από 5-6 κουταλιές μους γιαούρτι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα γκότζι μπέρι.
Γαρνίρουμε με λεπτά φύλλα από παστέλι με σουσάμι με σοκολάτα υγείας.

Κέικ με goji berries και ξηρούς καρπούς

Υλικά

200 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

390 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 βανίλια

300 γραμμάρια ζάχαρη

4 αυγά

χυμό από 1 πορτοκάλι

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

100 γραμμάρια Goji Berry

80 γραμμάρια φουντούκια και φιστίκια Αιγίνης μαζί τα οποία τα έχουμε σπάσει στο μπλέντερ (αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλο ξηρό καρπό της αρεσκείας σας)

 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.

Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και την ζάχαρη και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνει κρέμα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αυγά με το ξύσμα πορτοκαλιού και επίσης χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέτουμε τώρα το περιεχόμενο του μπολ με το αλεύρι σε δύο δόσεις χτυπώντας ενδιάμεσα.

Κατόπιν ρίχνουμε και το χυμό του πορτοκαλιού. 

Σταματάμε το μίξερ και βγάζουμε τον κάδο από τη βάση του. Ρίχνουμε μέσα τα Goji Berry και τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε το μίγμα με μία σπάτουλα απαλά. 

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο περίπου 22 εκατοστά. Ρίχνουμε μέσα το χυλό του κέικ και τον στρώνουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού.

 

Muffins πορτοκαλιού με goji berries

 Υλικά για 12 muffins κλασσικού μεγέθους
3 κουταλιές αποξηραμένα goji berries
1/3 φλιτζανιού χυμό ροδάκινου
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
χυμό από το πορτοκάλι
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 φακελάκι βανίλια με άρωμα πορτοκαλιού
1/2 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι μπεϊκιν πάουντερ
180-200 γραμμάρια αλεύρι αυτοδιογκούμενο
2-3 σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Αρχικά, βάζουμε τα goji berries για δύο ώρες μέσα στο χυμό του ροδάκινου.
Κατόπιν παίρνουμε βαθύ μπολ ανάμειξης και βάζουμε την ζάχαρη μαζί με το ξύσμα του πορτοκαλιού και την αρωματισμένη βανίλια. Τα ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι και τ΄ άφήνουμε  να σταθούν για 10 λεπτά.
Έτσι το ξύσμα αποδίδει περισσότερο αιθέριο έλαιο.
Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο μπολ, το λάδι, τον χυμό πορτοκαλιού, τα goji berries μαζί με τον χυμό ροδάκινου και το αυγό. Χτυπάμε καλά με τον αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά και σταδιακά μέσα στο μείγμα ενσωματώνουμε το μπεϊκιν πάουντερ, το αλεύρι και το χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Έτοιμος ο χυλός για τα κεκάκια.
Μοιράζουμε σε φόρμες για muffins αφού προηγουμένως βάζουμε τα σχετικά χαρτάκια και σε 20 λεπτά είναι έτοιμα. Ψημένα με αέρα στους 180 βαθμούς.
Πολύ αρωματικά χάρη στην βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού αλλά και με τα "τσαχπίνικα" goji berries να τους δίνουν ιδιαίτερη νότα, καθώς ξεπροβάλλουν κοκκινούτσικα μέσα στο πορτοκαλί κεκάκι.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ