Aegean: Η επέκταση του δικτύου έφερε αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας στο α' εξάμηνο του 2014

Δυναμικά κύλησε το πρώτο εξάμηνο του 2014 για την AEGEAN AIRLINES, σύμφωνα ανακοίνωση του αεροπορικού ομίλου.

Δυναμικά κύλησε το πρώτο εξάμηνο του 2014 για την AEGEAN AIRLINES, σύμφωνα ανακοίνωση του αεροπορικού ομίλου. Η εταιρία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατέγραψε τζίρο 386 εκατ. ευρώ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 8% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.



Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €22εκ. από €7,2εκ., ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε €16εκ. σε σύγκριση με €6,9εκ. το 2013. Σημειωτέον ότι το πρώτο εξάμηνο αποτελεί την πιο αδύναμη περίοδο του έτους. Οι λειτουργικές ταμειακές ροές βελτιώθηκαν, φτάνοντας στα €127εκ., με αποτέλεσμα τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα να αυξηθούν σε €357εκατ.

H ΑEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν  4,3 εκ. επιβάτες στο Α΄ εξάμηνο του 2014, επίδοση αυξημένη κατά 16% σε σχέση με πέρυσι, ενώ η πληρότητα βελτιώθηκε από 74% σε 76%, παρά τον μεγάλο αριθμό νέων προορισμών, σημειώνει η εταιρία. Ειδικότερα, η εταιρία μετέφερε 2,3 εκατ. επιβάτες εσωτερικού και 2 εκατ. επιβάτες εξωτερικού.

Επίσης, εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στο δίκτυο εσωτερικού η αύξηση ανήλθε σε 19%, «κυρίως λόγω των χαμηλότερων ναύλων που ενίσχυσαν την κίνηση τόσο στους κύριους προορισμούς όσο και στις άγονες γραμμές» αναφέρει η εταιρία και επισημαίνει ότι η αύξηση της κίνησης στο δίκτυο εξωτερικού από τις οκτώ βάσεις της ανήλθε σε 13%. Μάλιστα, η κύρια βάση της Αθήνας καταγράφει ρυθμούς αύξησης 17%, «καθώς η αγορά ανακάμπτει για πρώτη φορά από το 2008» προσθέτει.

«Η λειτουργία  στόλου 50 αεροσκαφών, με 13 εκ. συνολικά προσφερόμενες θέσεις για το 2014 και 17 νέους προορισμούς εξωτερικού, αποδίδει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Οι συνέργειες με την Olympic Air υλοποιούνται σταδιακά, και επιφέρουν μείωση στο κόστος ανά μονάδα αλλά και σημαντική ενίσχυση της συνδεσιμότητας προορισμών εσωτερικού και εξωτερικού. Η από πενταετίας πλέον επένδυσή μας στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, οδηγεί σε απτά αποτελέσματα παρά την σημαντικά αυξημένη χωρητικότητα του ανταγωνισμού αλλά και τα επιμέρους προβλήματα σε αγορές όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. Οι οικονομίες κλίμακας και δικτύου αποδίδουν και πρόθεσή μας είναι να τις ενισχύσουμε περαιτέρω με συνέπεια, συνεχίζοντας παράλληλα να επενδύουμε στην ποιότητα,  όπως εξάλλου αποδεικνύεται από την πρόσφατη απόφασή μας για την απόκτηση 7 ολοκαίνουργιων Airbus A320 για το 2015/2016» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Δημήτρης Γερογιάννης.

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, οι προσπάθειες της εταιρείας επικεντρώθηκαν στην εκμετάλλευση των συνεργειών με την Olympic Air, όπως η ενίσχυση του στόλου, η άμεση επέκταση του δικτύου, η ενίσχυση της συνδεσιμότητας προορισμών εσωτερικού με το εξωτερικό καθώς και η μείωση του κόστους από την ενοποίηση των διοικητικών υπηρεσιών.

Η συνολική προσφερόμενη χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 11% σε χιλιομετρικές θέσεις. Η εταιρία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Επίσης, έχει υποχρεώσεις από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης αεροσκαφών ύψους € 58,9 εκ. Σημειωτέον ότι, μεταξύ άλλων, στα άυλα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου περιλαμβάνονται το εμπορικό σήμα Οlympic (αξίας € 28 εκατ.) και χρονοθυρίδες (slots) € 22 εκατ.

«Το 2014 στρατηγική προτεραιότητα του Ομίλου εξακολουθεί να αποτελεί η επένδυση στην εξωστρέφεια, με την επέκταση του δικτύου εξωτερικού τόσο από την Αθήνα όσο και από τις βάσεις αεροσκαφών που διατηρεί στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας» αναφέρεται.

«Οι προοπτικές του ομίλου διαγράφονται θετικές σε ότι αφορά το τρίτο τρίμηνο του έτους, με τη θετική δυναμική να συνεχίζεται τόσο στο δίκτυο εξωτερικού όσο και στου εσωτερικού. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε Ουκρανία, Ρωσία και Ισραήλ αναμένεται να έχουν αρνητική επίπτωση στη ζήτηση. Παρόλα αυτά οι ενδείξεις συνεχίζουν να είναι θετικές για την συνολική τουριστική κίνηση της χώρας, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει την συνολική επιβατική κίνηση των μη κατοίκων σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα» καταλήγει.

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό διαπιστώνει ενθαρρυντικές ενδείξεις για τον τουρισμό της χώρας, καθώς οι θετικές επιδόσεις του 2013 «έχουν οδηγήσει στην αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας καθώς και στην είσοδο στην αγορά εσωτερικού νέων ανταγωνιστών».

Η AEGEAN χαρακτηρίζει ως ιδιαίτερης σημασίας για την εταιρία «την λειτουργική ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών αεροδρομίων», καθώς οι «σύγχρονες υποδομές και οι ανταγωνιστικές χρεώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου».

«Δεδομένων των προκλήσεων και εν όψει της αύξησης του ανταγωνισμού από εταιρείες που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους σε παγκόσμιο επίπεδο ο Όμιλος θέτει μια σειρά από προτεραιότητες», σημειώνεται. Αυτές είναι:

- Η δημιουργία επιπλέον εσόδων ανά επιβάτη από την διακριτή τιμολόγηση επιπρόσθετων υπηρεσιών, όπως έσοδα αποσκευών ανάλογα με την κατηγορία του ναύλου, αλλά και την πώληση υπηρεσιών τρίτων όπως ξενοδοχεία, και ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

- Ο περαιτέρω περιορισμός του κόστους με έμφαση στα γενικά έξοδα στα έξοδα διανομής, την επίγεια εξυπηρέτηση και την συντήρηση αεροσκαφών.

- Η συνέχιση της εκμετάλλευσης των ωφελειών της συμμετοχής στη συμμαχία Star Alliance και του προγράμματος πιστότητας της εταιρείας, που αναμένεται να παίξουν σημαντικότερο ρόλο στα πλαίσια του ανταγωνισμού με εταιρείες χαμηλού κόστους.

- Η βελτίωση της παραγωγικότητας των πτήσεων, τόσο με αύξηση της χωρητικότητας των αεροσκαφών με νέα καθίσματα όσο και με καλύτερες πληρότητες.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ