Good News: Αποκλειστικό: Πώς το κουκούτσι της ελιάς από την Καλαμάτα έγινε μπρικέτες για μπάρμπεκιου από την οικογένεια Κοτταρίδη & πήρε Πανευρωπαϊκό βραβείο ευρεσιτεχνίας !

Πιο Good News δεν υπάρχουν! Μια μικρή ελληνική εταιρεία, η οποία εδρεύει στα περίχωρα της Καλαμάτας, βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου.

Πιο Good News δεν υπάρχουν! Μια μικρή ελληνική εταιρεία, η οποία εδρεύει στα περίχωρα της Καλαμάτας, βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση με την πρώτη θέση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου. Πιο αναλυτικά, η «Βασίλης & Αικατερίνη Κοτταρίδη ΟΕ» απέσπασε το βραβείο στην κατηγορία «μικρών οργανισμών» για την καινοτομία της να παράγει μπρικέτες για μπάρμπεκιου από... ελληνικό πυρηνόξυλο (κουκούτσι ελιάς). Το προϊόν αυτό, που έχει πάρει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, χωρίς χημικά πρόσθετα. Οι εν λόγω μπρικέτες είναι το πρώτο πράσινο προϊόν στο είδος τους, που παράγεται με καινοτομικό και φιλοπεριβαλλοντικό τρόπο από απόβλητα.



Αναμφίβολα, η εταιρεία αυτή, αναδεικνύει τις δυνατότητες και τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων και δίνει ένα ακόμα παράσημο στην ταλαιπωρημένη και ξεχασμένη ελληνική επαρχία, υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν και εκεί διορατικοί επιχειρηματίες, ευρηματικά  μυαλά και ρηξικέλευθες ιδέες. Το eirinika.gr επικοινώνησε με τον διευθυντή Marketing της εταιρείας, κ. Αθανάσιο Μάκιο, ο οποίος μοιράστηκε με τον Χάρη Αποστολόπουλο την περηφάνια του και το καμάρι του για την πανευρωπαϊκή διάκριση της εταιρείας, ανέλυσε το τι είναι το - άγνωστο για εμάς - πυρηνόξυλο και αναφέρθηκε στο τι πρέπει να γίνει για να δοθεί ένα «φιλί ζωής» στην ελληνική επαρχία.



***************
Πείτε μας μερικά λόγια για την επιχείρησή σας. Πώς ξεκίνησε και ποιος είχε την πρωτότυπη ιδέα για την παρασκευή μπρικετών για μπάρμπεκιου από ελληνικό πυρηνόξυλο (κουκούτσι ελιάς); Ποια η μέχρι τώρα πορεία σας;

Η ΒΑΣ. & ΑΙΚ. ΚΟΤΤΑΡΙΔΗ ΟΕ από το 1968 με έδρα τη Καλαμάτα είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται με τη παραγωγή ασβέστη και το εμπόριο οικοδομικών υλικών, ενώ από το 1992 έχει επιδοθεί στην παραγωγή και διάθεση ενός πρωτοποριακού προϊόντος για ψήσιμο (μπάρμπεκιου), το πυρηνοκάρβουνο ΚΛΗΜΗΣ καθώς και άλλων προϊόντων θέρμανσης από το κουκούτσι (πυρήνα) της ελιάς.

Ιδρυτής της εταιρίας και εμπνευστής της ιδέας  του πυρηνοκάρβουνου ήταν ο κ. Κλήμης Κλημεντίδης (1912-1999), πρόσφυγας στη Μεσσηνία από τη Νικομήδεια της Κωνσταντινούπολης, οι διάδοχοι του οποίου συνεχίζουν μέχρι σήμερα με επιτυχία το έργο του. Ο κ. Κλήμης χρησιμοποιούσε το πυρηνόξυλο ως καύσιμο για την παραγωγή ασβέστη. Το υπόλειμμα που προκύπτει από αυτήν την καύση είναι η πυρηνόσκονη, την οποία πολύ παλιά, τη χρησιμοποιούσαν ως θερμαντικό μέσο στα μαγκάλια. Όμως, όταν οι συνθήκες και οι εποχές άλλαξαν και εκτός από τα μαγκάλια βρέθηκαν και άλλες εστίες θέρμανσης ο κύριος Κλήμης σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει αλλιώς την πυρηνόσκονη. Αποφάσισε να την επεξεργαστεί μέσω μιας πρέσας και να της δώσει ένα σχήμα τύπου μπριγκέτας, κι έτσι προέκυψε το πυρηνοκάρβουνο.



Το πυρηνοκάρβουνο ΚΛΗΜΗΣ κατέχει τόσο το εθνικό όσο και το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παράγεται με φιλικές μεθόδους ως προς το περιβάλλον γιατί δεν εφαρμόζει κοπή δέντρων όπως τα ξυλοκάρβουνα αλλά χρησιμοποιεί τα απόβλητα των πυρηνελαιουργείων (πυρηνόξυλο) και επιπλέον δεν περιέχει χημικά πρόσθετα. Τα βασικά του πλεονεκτήματα κατά την καύση του είναι ότι δεν πετάει σπίθες, ανάβει πολύ εύκολα, δεν καπνίζει, δεν μυρίζει εκλύει μεγάλη θερμογόνο δύναμη και εκπέμπει 30% λιγότερο CO από το γνωστό ξυλοκάρβουνο

Τι ακριβώς είναι το πυρηνόξυλο και πώς το προμηθεύεστε;

Η βασική πρώτη ύλη που χρησιμοποιούμε για τη παραγωγή των προϊόντων μας για ψήσιμο και για θέρμανση είναι το πυρηνόξυλο προερχόμενο από τα τοπικά πυρηνελαιουργεία.

Με απλά λόγια, κατά την επεξεργασία του καρπού της ελιάς στα ελαιοτριβεία αφού συλλέξουν το λάδι, τα υπολείμματα (φλούδα, κουκούτσι , φύλλα ελιάς, σάρκα) πηγαίνουν στο πυρηνελαιουργεία. Εκεί με περαιτέρω επεξεργασία αφαιρούν το επιπλέον λάδι (πυρηνέλαιο) που περιέχουν αυτά τα υπολείμματα και αυτό που απομένει είναι το πυρηνόξυλο.




Τι ακριβώς είναι τα EMAS AWARDS;

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται τα ευρωπαϊκά βραβεία EMAS όπου στόχος τους είναι προώθηση του κοινοτικού συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης και ελέγχου EMAS, καθώς επίσης η αναγνώριση και επιβράβευση των περιβαλλοντικών προσπαθειών των καταχωρημένων στο EMAS οργανισμών που επιδεικνύουν ξεχωριστές επιδόσεις στο καθορισμένο θεματικό αντικείμενο των βραβείων κάθε χρονιάς.

Τα EMAS AWARDS 2014 είχαν θέμα: Αποτελεσματικές οικολογικές καινοτομίες που συνεισφέρουν στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων»  (Effective eco-innovations supporting improvements in environmental performance).



Είστε μια μικρή επιχείρηση από την Καλαμάτα, που όμως έλαβε μια πολύ μεγάλη και τιμητική διάκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πώς αισθάνεστε για αυτό σας το επίτευγμα; Νιώθετε πως το αξίζατε και ότι ανταμείφθηκαν οι κόποι σας;

Σίγουρα νοιώθουμε υπερήφανοι που η επιχείρηση μας κατάφερε να κατακτήσει το πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο οικολογικής καινοτομίας για το 2014 στην κατηγορία των πολύ μικρών οργανισμών. Η ικανοποίηση μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν μάλιστα στην κατηγορία μας συμμετείχαν και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία που είναι πιο οργανωμένοι και ευαίσθητοι σαν λαός σε οικολογικά θέματα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον της επιχείρησης, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα;

Για το άμεσο μέλλον οι προτεραιότητές μας είναι να αυξήσουμε το δίκτυο πωλήσεων χτίζοντας νέες συνεργασίες τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Μακροπρόθεσμα στόχος μας είναι η βελτίωση των μονάδων παραγωγής  για αύξηση της παραγωγής με στόχο πάντα την παροχή ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.



Τι άλλου είδους διακρίσεις έχετε στο ενεργητικό σας, για την ευρεσιτεχνία σας και το σεβασμό σας προς το περιβάλλον;

1ο  Εθνικό και Ευρωπαϊκό βραβείο EMAS Awards 2009 στη κατηγορία των micro επιχειρήσεων. Το βραβείο απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στο Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης στις 19/11/2009. Θέμα βράβευσης: Αλυσίδα εφοδιασμού συμπεριλαμβανομένης της πράσινης προμήθειας (Supply Chain including green procurement).

1ο  Εθνικό βραβείο EMAS Awards 2010 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη κατηγορία των micro επιχειρήσεων και υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό βραβείο. Θέμα βράβευσης: Αποδοτικότητα πόρων (Resource efficiency).

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει από τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες για να αναβαθμιστεί και να τονωθεί η ελληνική επαρχία; Σε τι είδους βελτιωτικές κινήσεις θα έπρεπε να προβούν;

Πιστεύω ότι για να μπορέσουν να αλλάξουν ως προς το καλύτερο οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες θα πρέπει να βοηθηθούν οικονομικά από το κράτος.

Ό,τι έχουμε καταφέρει εμείς έως σήμερα το έχουμε καταφέρει με τις δικές μας δυνάμεις και χωρίς κάποια οικονομική βοήθεια από το ελληνικό κράτος. Και όταν λέω οικονομική βοήθεια δεν εννοώ να μας δώσουν χρήματα.

Ξέρετε ταυτόχρονα με την απονομή των βραβείων EMAS 2014 γινόταν το 16ο Ευρωπαϊκό φόρουμ για τις οικολογικές καινοτομίες το οποίο παρακολούθησα και εκεί έμαθα το εξής: Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες το κράτος βοηθάει και ανταμείβει τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που εφαρμόζουν προγράμματα που έχουν να κάνουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος π.χ μείωση φόρων, μείωση δημοτικών τελών για πολίτες που εφαρμόζουν την ανακύκλωση. Στην Ελλάδα γίνεται το αντίθετο, π.χ φορολογούν τα φωτοβολταϊκά.

Η θέληση από εμάς υπάρχει αλλά πρέπει να υπάρξει και η ανάλογη θέληση από την πολιτεία για να τονωθεί η παραγωγική τάξη. 



Πώς οραματίζεστε την επιχείρηση σε 20 χρόνια;

Θέλω να είμαι αισιόδοξος και ότι από μία πολύ μικρή οικογενειακή επιχείρηση να μπορέσουμε να γίνουμε μια μεγάλη επιχείρηση με βασικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος .

Τι άλλου είδους προϊόντα παράγει η εταιρεία σας; Πώς και από πού μπορεί να τα προμηθευτεί κανείς;

Η εταιρία μας παράγει :

·         Πυρηνόξυλο μπρικέτα για θέρμανση

·         Logs(κούτσουρα) πυρηνόξυλου για θέρμανση

·         Πέλλετ πυρηνόξυλου για θέρμανση

·         Ασβεστοπολτός για εφαρμογή στη κατασκευή οικοδομών

·         Γεωργικός ασβέστης σε πέτρα ή σε σκόνη για εφαρμογή στη γεωργία, κτηνοτροφία

και εμπορευόμαστε  πλήθος οικοδομικών υλικών.

Όλα τα προϊόντα μας μπορείτε να τα βρείτε στο 2ο χλμ Καλαμάτας-Μεσσήνης (τηλ. επικοινωνίας 2721069454,info@klimiscoal.gr) αλλά το πυρηνοκάρβουνο ΚΛΗΜΗΣ μπορείτε να το βρείτε  σε επιλεγμένα καταστήματα και σουπερ μάρκετ στους περισσότερους νομούς της Ελλάδας αλλά και σε χώρες του εξωτερικού όπως η Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία κ.α.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ