«Masters of Sex»: Ηλεκτρισμένη χημεία που καθηλώνει - το τηλεοπτικό γεγονός του καλοκαιριού!

Όταν ακούς για μια σειρά που λέγεται «Masters of Sex», η αλήθεια είναι πως το μυαλό σου δύσκολα δε θα πάει στο πονηρό. Και όμως, δε γίνεται να έχεις πέσει πιο έξω. Η σειρά του Showtime κέντρισε το ενδιαφέρον με το ιντριγκαδόρικο θέμα της, αλλά στην πορεία κράτησε το κοινό λόγω της ποιότητάς της αφού κατά γενική ομολογία αποτέλεσε μια από τις καλύτερες νέες σειρές της τηλεοπτικής σεζόν που μας πέρασε.

Η δεύτερη σεζόν ξεκίνησε μέσα στο καλοκαίρι (στις 13 Ιουλίου), πριν καν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη της πρώτης, και αυτή είναι μια πολύ σωστή απόφαση αφού χωρίς πολλούς αντιπάλους μπορεί επιτέλους το «Masters of Sex» να συζητηθεί όσο του αξίζει, αναφέρει η Ναυτεμπορική.

Βασισμένη σε αληθινά πρόσωπα

Η σειρά τοποθετείται στα 50’s και είναι βασισμένη σε αληθινά πρόσωπα. Στηρίζεται στη βιογραφία του Thomas Maier «Masters of Sex: The Life and Times of William Masters and Virginia Johnson, the Couple Who Taught America How to Love», και όπως καταλαβαίνει κανείς και από αυτό τον τίτλο από πίσω υπάρχει ένα ρομάντζο. Οι Bill Masters και Virginia Johnson τάραξαν τα νερά στον ιατρικό (και μη) κόσμο της δεκαετίας του 1950 με τις έρευνές τους γύρω από το σεξ, σπάζοντας μύθους και  χτίζοντας τις βάσεις για τη σεξουαλική επανάσταση που ακολούθησε την επόμενη δεκαετία. Στην πορεία, ο Masters παράτησε την οικογένειά του για να είναι μαζί με την κατά 10 χρόνια μικρότερή του Johnson ενώ αυτή η θυελλώδης σχέση διατηρεί το ενδιαφέρον μέχρι και σήμερα.

Στους κύριους ρόλους συναντάμε τους Michael Sheen και Lizzy Caplan, ενώ τη γυναίκα του Masters υποδύεται η Caitlin Fitzgerald. Πέρα όμως από το πρωταγωνιστικό ζευγάρι υπάρχει και ένα άλλο που μας αφορά, αυτό του διευθυντή του νοσοκομείου, στο οποίο δουλεύει ο Masters, και της γυναίκας του, τους οποίους έχουν αναλάβει οι Beau Bridges και Allison Janney.

Έξυπνο υπαινικτικό χιούμορ σε συνδυασμό με βαρύ δράμα

Υπάρχουν πολλά για τα οποία μπορείς να μιλήσεις στο «Masters of Sex», με τις αρετές του να μην κρύβονται. Ωστόσο, το μεγάλο μέρος της επιτυχίας του οφείλεται στο κεντρικό δίδυμο. Είναι γνωστό ότι οι Sheen και Caplan είναι εξαιρετικοί ηθοποιοί, εδώ όμως έχουν βρει τέτοια ηλεκτρισμένη χημεία που σε καθηλώνουν και ενδιαφέρεσαι για αυτούς από την αρχή. Η σκηνοθεσία δίνει πολλά καταφεύγοντας είτε στο έξυπνο υπαινικτικό χιούμορ είτε στο βαρύ δράμα χωρίς αυτή η μετάβαση να μοιάζει άκυρη ή εξαναγκασμένη, και τα σκηνικά εποχής είναι αψεγάδιαστα και έχουν μια αύρα από τις πρώτες σεζόν του «Mad Men». Τίποτε από όλα αυτά δε θα είχε όμως σημασία αν οι δύο πρωταγωνιστές δε λειτουργούσαν. Ήδη στα 2 - 3 πρώτα επεισόδια έχεις μπει στην περίπλοκη ψυχοσύνθεσή τους και όταν η σειρά ανεβάζει στροφές στο πέμπτο και το έκτο επεισόδιο καταλαβαίνεις απόλυτα τα κίνητρά τους και είσαι ταυτισμένος ολοκληρωτικά με την ιδέα του ζευγαρώματός τους.

Το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας στα 50’s

Στην εξέλιξη της πρώτης σεζόν η έκπληξη είναι, πάντως, το έτερο ζευγάρι της σειράς, του διευθυντή του Masters, Barton Scully, και της γυναίκας του, Margaret. Ο Barton προσπαθεί να δώσει τα πάντα στη σύζυγό του, αλλά το «πρόβλημα» είναι ότι είναι ομοφυλόφιλος και όσο προσπαθεί να το κρύψει τόσο η έλλειψη του σεξ δημιουργεί τριγμούς στο γάμο τους. Σε ένα πρώτο επίπεδο οι Bridges και Janney είναι φανταστικοί και ειδικά η δεύτερη ίσως και να χαρίζει την κορυφαία ερμηνεία της σειράς.

Υπάρχουν επεισόδια που επικεντρώνονται αποκλειστικά στους δύο και δε νιώθεις ούτε στιγμή ότι σου λείπουν οι κεντρικοί πρωταγωνιστές. Από εκεί και πέρα όμως, μέσω αυτού του προβληματικού γάμου το «Masters of Sex» βρίσκει την ευκαιρία να καταπιαστεί με το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας στα 50’s, όταν θεωρούνταν ακόμη ως αρρώστια που έπρεπε να θεραπευτεί και αν γινόταν γνωστή μπορούσε να καταστρέψει και να στιγματίσει παντοτινά ολόκληρες καριέρες.

Ούτε ένα ψεγάδι

Αυτή η λογική του διπλού νοήματος ακολουθεί όλη τη σειρά. Από τη μία πρόκειται για δράμα που σε αιχμαλωτίζει και από την άλλη αγγίζει πολλά ευρύτερα ζητήματα της εποχής για τη σχέση των φύλων, πολλά από τα οποία παραμένουν επίκαιρα ακόμη και σήμερα. Η Virginia Johnson είναι μια δυναμική ανεξάρτητη γυναίκα και γι’ αυτό γίνεται αντικείμενο του πόθου από όλους τους άνδρες που έρχονται σε επαφή μαζί της. Έχει πίσω της έναν κατεστραμμένο γάμο και δύο παιδιά που μεγαλώνει μόνη της, δεν αναζητά όμως έναν άνδρα που θα τη στηρίξει και θα κάνει οικογένεια μαζί του για να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα. Είναι γυναίκα καριέρας που θέλει να ακολουθήσει το όνειρό της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, και αν αυτό είναι μια λογική απόφαση σήμερα, τότε ήταν μια μικρή επανάσταση. Ο αγώνας της να θεωρηθεί άξια και να αντιμετωπίζεται ως ίση από τον ιατρικό κόσμο είναι εξίσου σημαντικός με τη σχέση της με τον Bill Masters και ίσως και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των σεναριογράφων του «Masters of Sex» είναι γυναίκες, αυτό το story ξεδιπλώνεται αριστοτεχνικά και δε θα ανακαλύψεις ούτε ένα ψεγάδι.

Εκτός από το πρότυπο της Johnson, αξίζει να αναφερθούμε και σε αυτό του Masters. Για όσους τον γνωρίζουν απ’ έξω είναι ο τέλειος οικογενειάρχης που όλοι θέλουν να του μοιάσουν, η αλήθεια από μέσα είναι πάντως κάπως διαφορετική. Παρά τη στήριξη της γυναίκας του δεν είναι λίγα τα προβλήματά τους ή οι τσακωμοί, και όταν στη ζωή του εισέρχεται η Johnson όλα γίνονται πιο έντονα και δημιουργούνται αδιέξοδα. Όλη του τη ζωή ο Masters προσπάθησε να γίνει κάτι άλλο από τον μέθυσο και άπιστο πατέρα του που τον κακοποιούσε, και τελικά καταλήγει να έρχεται πιο κοντά σε αυτόν. Αυτή είναι μια εξέλιξη που δεν του αρέσει καθόλου και γι’ αυτό οι εκρήξεις στη γυναίκα του και τη μητέρα του γίνονται όλο και πιο συχνές, με την Johnson να είναι ο μοναδικός φάρος που κρατά σε μια ισορροπία τη ζωή του, ακόμη και αν αυτή ξεκίνησε την τρικυμία.

Καταπληκτική τελευταία σκηνή

Η πρώτη σεζόν του «Masters of Sex» οδήγησε στην καταπληκτική τελευταία σκηνή που αν και αναπαράγει τόσα πολλά κλισέ τη νιώθεις πέρα ως πέρα αυθεντική και σε συγκλονίζει, όσες φορές και αν τη δεις. Αυτό είναι και ένα δείγμα του τι έχει πετύχει η σειρά στο σύνολό της. Αν και αποτελεί μια συρραφή από διάφορες επιρροές των δημιουργών της, είναι πρωτότυπη και αυθεντική όσο τίποτε άλλο βγήκε τον τελευταίο χρόνο στην τηλεόραση.

Είναι μια σειρά που δε συγκρίνεται με άλλες αλλά αποτελεί μέτρο σύγκρισης από μόνη της, και όλα αυτά μετά από μια μόλις σεζόν. Είναι ένα εκρηκτικό ειδύλλιο ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που για διάφορους λόγους ο εγωισμός τους και οι κοινωνικές συμβάσεις δεν τους αφήνουν να εξομολογηθούν ο ένας στον άλλο το πάθος τους. Με τους κριτικούς να κάνουν λόγο για μια δεύτερη σεζόν που είναι ανώτερη από την ήδη κορυφαία πρώτη, το «Masters of Sex» γίνεται δικαίως το τηλεοπτικό γεγονός του φετινού καλοκαιριού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ