«Η Άννα Συνοδινού δεν χρειάζεται ελεημοσύνη-Έφτασε σ'αυτήν την κατάσταση από την επί χρόνια άρνηση του Φεστιβάλ Αθηνών σε προτάσεις της»: Ο Ηλίας Μαλανδρής, σκηνοθέτης & στενός φίλος της αποκαλύπτει!

Μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook ο σκηνοθέτης και στενός φίλος της Άννας Συνοδινού, έδωσε τις δικές "απαντήσεις" για το θέμα των ημερών, μετά την αποκάλυψη ότι η μεγάλη μας ηθοποιός νοσηλεύεται σε νοσοκομείο:

Μέσα από τον λογαριασμό του στο facebook ο σκηνοθέτης και στενός φίλος της Άννας Συνοδινού, έδωσε τις δικές "απαντήσεις" για το θέμα των ημερών, μετά την αποκάλυψη ότι η μεγάλη μας ηθοποιός νοσηλεύεται σε νοσοκομείο:



"Διευκρινίζω προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Όσον αφορά την κα Συνοδινού αυτό που με ενοχλεί δεν είναι βέβαια η στήριξη των φίλων της, αλλά ούτε και η ενοχοποίηση της πολιτείας. Πιστεύω σε αυτή την στιγμή δεν θα λειτουργήσει, όπως καλόπιστα πιστεύει ο Κώστας Βενετσάνος, αντίθετα θα δημιουργήσει σχόλια που δεν τα θέλει καθόλου η ίδια. Τον πληροφορώ πως όχι μόνο είμαι πληροφορημένος, όχι μόνο έχω ήδη πάει στο νοσοκομείο αλλα λόγω της πολύχρονης σχέσεως με την Κα Άννα, γνωρίζω πολύ περισσότερο από εκείνον και τολμώ να πω κι από οποιονδήποτε άλλον την κατάσταση. Υπάρχουν υπαίτιοι γι αυτή την κατάσταση αλλά δεν είναι η πολιτεία.

Δεν μπορώ ούτε έχω αρμοδιότητα να πω τίποτα αλλά ξεκαθαρίζω για την ακρίβεια των λόγων μου, πως δεν ανέχομαι την υποκρισία της κυβέρνησης, που προσέτρεξε, έστω και αργά να συνδράμει. Ούτε της αντιπολίτευσης που στηλιτεύει την πολιτεία που άφησε την Συνοδινού, όχι γιατί είναι η Συνοδινού αυτή που έφτιαξε το Κοινωνικό σύστημα Υγείας, που εμπνεύστηκε την αποκεντρωμένη πολιτιστική πρακτική, την οποία ενστερνίστηκε η Μελίνα, που κατέθεσε και στήριξε την θεατρική παιδεία στα πανεπιστήμια και που ως ύστατη πράξη τιμής παραιτήθηκε από την Βουλή (και από την βουλευτική σύνταξη, την οποία της επανέφερε ο Καραμανλής, όταν έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας με το ζόρι), όταν αισθάνθηκε ότι καθυβρίζεται το θέατρο, που για κείνην είναι ιερό, μέσα στο ίδιο το κοινοβούλιο.



Ο Ηλίας Μαλανδρής με την Άννα Συνοδινού

Τυχαίνει να τα γνωρίζω κύριε Βενετσάνο όλα αυτά γιατί βρίσκομαι στο πλευρό της ανελλιπώς 30 χρόνια τώρα. Και δεν μου αρέσει καθόλου να παίζονται παιγνίδια στις πλάτες της, τώρα που δεν είναι σε θέση να τους τα πει έξω από τα δόντια όπως συνηθίζει. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση την δική σας καλοθέλητη βοήθεια. Όμως ΜΙΑ ΣΥΝΟΔΙΝΟΥ ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ. Η πολιτεία ότι είχε να της δώσει το έδωσε, την βράβευσε, την παρασημοφόρησε πολλάκις και την τίμησε. Ότι κάνεις για την πατρίδα σου δεν το κάνεις από συμφέρον αλλα από χρέος. Η πολιτεία λοιπόν δεν χρωστάει χρήματα στην Συνοδινού, της χρωστάει ευγνωμοσύνη κι όχι ελεημοσύνη. Κι αφού επιμένετε, η Συνοδινού έφτασε σε αυτή την κατάσταση σήμερα, εννοώ την αρρώστιά της, η οποία αφορμάτε από ψυχολογικά και μόνον αίτια από την απομάκρυνσή της από το στίβο του θεάτρου. Όλα αυτά τα χρόνια οι προτάσεις της βρίσκουν άρνηση από την ηγεσία του φεστιβάλ, ακόμα και η φετινή. Γιατί η Συνοδινού ήταν μια χαρά και στα πόδια της προ τριών μηνών που μαζί μας φωτογράφησαν σε κοινωνική έξοδο.

Οι συνεχείς αρνήσεις, η νοοτροπία της εξαφάνισης κάθε παραδοσιακής φόρμας την έχουν καταβάλει και απογοητεύσει και δεν είναι σε ηλικία που θα είχε τις αντοχές για να παλέψει, όπως συνήθιζε. Συνέχεια μου λέει, πόσο μάταια πια θεωρεί τα επιτεύγματα της στον αρχαίο στίβο, αφού διαβάζει πως επιλογή του φεστιβάλ είναι να μην παίζεται αρχαίο δράμα στην Επίδαυρο και να θεωρούνται "μπούρδες" όσες μεγάλες διδασκαλίες έζησε και ενστερνίστηκε από τους μεγάλους δασκάλους της και συνοδοιπόρους της.

Οφείλω να τονίσω πως μόνο και προς τιμήν του ο Σωτήρης Χατζάκης όταν ήταν διευθυντής στο ΚΘΒΕ της πρότεινε, μέσω εμού και του Ιάσωνα Τριανταφυλλίδη, την Βαλέραινα. Δεν δέχτηκε γιατί φοβήθηκε πως θα την κουράσει η μετάβαση στην συμπρωτεύουσα. Εκτός από αυτό κανείς άλλος δεν της πρότεινε τίποτα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και οι δικές της προτάσεις δεν απαντήθηκαν ποτέ. Λυπάμαι που είμαι αναγκασμένος να τα γράψω όλα αυτά αλλά δεν θα ήθελα καθόλου να δημιουργηθούν παρανοήσεις από τις εστιάσεις μου.

Και μια παράκληση στον αγαπητό Κώστα, να μην δίνει στοιχεία μέσω του φέισμπουκ που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν, όπως έγινε ήδη, αλλά και το δωμάτιο όπου βρίσκεται δεν θα ήθελε κανείς να γίνει κέντρο διερχομένων, γιατί θα αναγκαστούν οι δικοί της, να την μετακινήσουν. παρακαλώ να πρυτανεύσει η ψυχραιμία και ελπίζω γρήγορα να αποκατασταθεί η υγεία της. Όχι για εκείνη για εμάς. Γιατί εμείς έχουμε ανάγκη την ακεραιότητά της και την καλοσύνη της. Σας παραπέμπω στην ανακοίνωση του ανηψιού της η οποία είναι η μόνη που ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ