Amy Winehouse: H... θεία και σπάνια φωνή της σίγησε για πάντα τόσο νωρίς - Tρία χρόνια από τον θάνατο της! (φωτό - βίντεο)

Είχε ένα άστρο από εκείνα που λάμπουν σπάνια στον μουσικό σύμπαν. Προτιμούσε το σκοτάδι. Στον αριστερό της ώμο είχε ένα πέταλο. Τύχη δεν της έφερε ποτέ. Μια μέρα σαν την σημερινή, βρεγμένη με αλκοόλ ως το κόκκαλο, μας αποχαιρέτησε.         

Είχε μια θεία και σπάνια φωνή. Την σπατάλησε γρήγορα. Είχε μια ασυγκράτητη έμπνευση. Την φρέναρε πρόωρα. Είχε μεγάλα πράσινα μάτια. Τα άφηνε να δύουν κάθε μέρα και περισσότερο. Είχε ένα κορμί μικροσκοπικό και λιπόσαρκο. Δυστυχώς δεν κατάφερε να την κρατήσει
όρθια. Λάτρευε τα κοριτσίστικα συγκροτήματα.

http://cdn.riffraf.net/wp-content/uploads/2013/07/amy-winehouse-that-grape-juice.jpg

Αλλά δεν μπορούσε να συνυπάρξει ούτε με τον ίδιο της τον εαυτό. Βαφόταν με μπόλικη μαύρη μπογιά. Αλλά δεν κατάφερε ποτέ να κρυφτεί πίσω από αυτή. Γελούσε συχνά. Ποτέ δεν ήσουν βέβαιος τί το προκαλεί. Είχε ένα άστρο από εκείνα που λάμπουν σπάνια στον μουσικό σύμπαν. Προτιμούσε το σκοτάδι. Στον αριστερό της ώμο είχε ένα πέταλο. Τύχη δεν της έφερε ποτέ. Μια μέρα σαν την σημερινή, βρεγμένη με αλκοόλ ως το κόκκαλο, μας αποχαιρέτησε.         



Η Ματούλα Κουστένη και η Αργυρώ Μποζώνη γράφουν στην Lifo για εκείνη τη μέρα:



Την ημέρα που μάθαμε το θάνατό της:  Το ημερολόγιο γράφει Σάββατο 23 Ιουλίου 2011. Το αυτοκίνητο κινείται προς Επίδαυρο. Προορισμός η παράσταση της "Μήδειας" που σκηνοθετούσε ο Αντώνης Αντύπας. Πολύ πιο μακριά, σε μια άλλη χώρα, ολοκληρωνόταν μια άλλη μεγάλη τραγωδία. Εκεί κοντά στις αφόρητες στροφές, πριν μετά το Σοφικό, χτυπάει το τηλέφωνο.



Στην άλλη γραμμή ήταν μια φίλη που κατά σύμπτωση περνούσε το Σάββατό της στο Λονδρέζικο Κάμντεν. "Ελα με ακούς;;; Πέθανε η Εϊμι Γουάινχάουζ", μου λέει και η γραμμή σπάει. Αυτός ο δρόμος έχει μόνο στροφές και καθόλου σήμα. Πριν προλάβω να απαντήσω γκαζώνω για να βρεθώ σε ένα μέρος που να ανταποκρίνεται το κινητό μου. Η οθόνη ανάβει, στο σήμα της κεραίας βλέπω δύο παυλίτσες και ξαναπροσπαθώ. "Πας καλά τι μου λες;", της λέω και ακούω "Είμαι στο Κάμντεν, έχει πέσει θρήνος". Και το τηλέφωνο ξανακλείνει. Αναζητώ φίλους να μου το επιβεβαίωσουν, ανατρέχω στο BBC και το Reuters, στο Rolling Stone και το NME. Κανείς εκτός από τη φίλη μας δεν ήξερε τίποτα. Το τηλέφωνο ξαναχτυπά. Ηταν η μαμά μου. "Παιδί μου πέθανε κάποια Εϊμι Γουάινχάουζ, το λέει η τηλεόραση. Την ξέρεις;", μου λέει και με αφήνει ξερή. Πέθανε η Εϊμι και οι μόνοι που το ξέρουν είναι μια φίλη και η μητέρα μου; Οταν πια  έπιασα σήμα καμπάνα, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου. Στο αυτοκίνητο πέφτει βουβαμάρα και η μνήμη ανατρέχει στην ημέρα που άνοιξα την ζελατίνα στο άλμπουμ της και άκουσα για πρώτη φορά το "Back to black". Βγαίνοντας από το θέατρο, στο μυαλό σαν κασέτα έπαιζε η φράση της Μήδειας: «Αβάσταχτη ζημιά έγινε η ζωή μου». Ζητάω συγγνώμη από την Αμαλία Μουτούση και τον Αντώνη Αντύπα αλλά όση ώρα διαρκούσε η παράστασή ο νους έκανε μόνο συνειρμούς. Η Μήδεια ήταν ένα πλάσμα σκοτεινό και γοητευτικό. Μια βάρβαρη μάγισσα, εγγονή του Ήλιου. Δυστυχισμένη, απεγνωσμένη, βιώνει την προδοσία και μηχανεύεται την πιο σκληρή τιμωρία. Ετσι ήταν κι η Εϊμι. Δεν είχε παιδιά να σκοτώσει. Ηταν, όμως, η ίδια ένα παιδί 28 ετών. Δεν είχε ποιον άλλον να εκδικηθεί και "καθάρισε" την πιο ευκολη λεία.    



Η Εϊμι ήταν Βρετανίδα τραγουδίστρια και συνθέτρια. Είχε ένα κορμί γεμάτο τατού και μια φωνή γεμάτη χρώματα. Τα μαλλιά της τα χτένιζε σαν «σφηκοφωλιά». Τα μάτια της τα έβαφε σαν Κλεοπάτρα. Αγαπούσε τα σορτσάκια. Λάτρευε το αλκοόλ. Ηταν το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει να επιδείξει η μουσική των τελευταίων ετών.     





Οι Εβραίοι πρόγονοι των Γουάινχάουζ έφτασαν μετανάστες στην Αγγλία από Ρωσία και Πολωνία. Η Έιμι Τζέιντ Γουάινχαουζ (Amy Jade Winehouse) γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1983 και μεγάλωσε στην περιοχή του Σάουθγκεϊτ του Βόρειου Λονδίνου.      



Ηταν η κόρη του Μίτσελ Γουάινχαουζ (Mitchell Winehouse), οδηγού ταξί, και της Τζάνις Γουάινχαουζ (Janis Winehouse),το γένος Seaton, φαρμακοποιού.    



Η γιαγιά της διατηρούσε σχέσεις με τον σπουδαίο σαξοφωνίστα της τζαζ Ρόνι Σκοτ (Ronnie Scott). O αδελφός της, Άλεξ, είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος από αυτήν. Ο Μίτσελ συνήθιζε να τραγουδάει συχνά τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα. Σύντομα της κόλλησε το μικρόβιο. Οι καθηγητές της ήταν αδύνατο να την κρατήσουν ήσυχη καθώς η Εϊμι τους χαλούσε την τάξη με τα τραγούδια της.    



Οι γονείς της, ο Μιτς και η Τζάνις,  χώρισαν όταν η Εϊμι ήταν 9 χρόνων. Φρόντιζαν από κοινού για τη θρησκευτική εκπαίδευση των παιδιών τους αλλά μαρτυρίες αναφέρουν πως εκείνη τη χρονιά από την απελπισία της η Εϊμι κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Η γιαγιά της Σύνθια, για να την γιατρέψει από το πιθανό τραύμα την έστειλε στην θεατρική σχολή Susi Earnshaw Theatre School.Μέχρι που πέθανε στο δέξι της χέρι είχε ένα τατουάζ με μια όμορφη γυναίκα, μερικές καρδούλες και ένα όνομα: "Cynthia".          





Tο πρώτο της συγκρότημα το έφτιαξε με μια συμμαθήτριά της και το ονόμασε Sweet 'n' Sour. Η απόπειρά τους δεν είχε μέλλον. Στη θεατρική σχολή Έρνσο έμεινε τέσσερα χρόνια. Γενικά με την υπακοή και τη μάθηση δεν τα βρήκε ποτέ. Από το σχολείο της αποβλήθηκε στην ηλικία των δεκατεσσάρων. Οι υπεύθυνοι λένε ότι δεν έσπευσε να γραφτεί εγκαίρως. Η ίδια θεωρούσε πως έφταιξε το σκουλαρίκι στη μύτη της.    



Με συμμαθητές της από την σχολή Sylvia Young's Theatre School, εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο του "The Fast Show" το 1997. Αργότερα, παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή BRIT στο Σέλχερστ. Πέρασε επίσης, από τις σχολές του Σάουθγκέιτ και του Ασμόουλ.      



Απέκτησε την πρώτη της κιθάρα στα δεκατρία. Ενα χρόνο μετά την χρησιμοποίησε για να γράψει τα πρώτα της τραγούδια.      



Για χαρτζιλίκι εργάζεται ως δημοσιογράφος για την World Entertainment News Network και παίζει τζαζ σε διάφορα κλαμπ. Ο περιστασιακός σύντροφός της και τραγουδιστής της σόουλ, Τάιλερ Τζέιμς θεωρώντας ότι χαραμίζεται έστειλε ένα ντέμο της σε έναν μάνατζερ που αναζητούσε νέα ταλέντα. Σκεφτείτε την έκπληξή του.    



Το ντεμπούτο άλμπουμ της, "Frank", απέσπασε θετικές κριτικές στο Ηνωμένο Βασίλειο και προτάθηκε για βραβείο Mercury. To επόμενο άλμπουμ της "Back To Black", που κυκλοφόρησε το 2006 δεν άλλαξε μόνο τη δική της ζωή αλλά και τις δικές μας.      



Αυτό το διάστημα στο στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου πραγματοποιείται μια έκθεση με τίτλο «Amy Winehouse: Α Family Portrait», (γίνεται με ευθύνη της οικογένειάς της). Περιλαμβάνει φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα της Εϊμι, πριν και μετά τη δημοσιότητα.   



Μεταξύ των αντικειμένων που εκτίθενται και ένα παιδικό μπλε πουλόβερ, μέρος της στολής της στο Δημοτικό Σχολείο Οsidge στο Σάουθγκέιτ του νότιου Λονδίνου. «Δεν πίστευα ότι το είχε κρατήσει», παραδέχεται ο αδερφός της. «Αλλά δείχνει πως ό,τι και να συμβεί στη ζωή σου, όσο διάσημος κι αν γίνεις, πάντα από κάπου προέρχεσαι. Και αυτό δεν μπορείς να το ξεχάσεις γιατί σε διαμόρφωσε. Η Εϊμι ποτέ δεν ξέχασε». 



Τα βραβεία που απέσπασε συνθέτουν μια ανεπανάληπτη λίστα δόξας: προτάθηκε για έξι βραβεία Γκράμι, κέρδισε τα πέντε  κι έγινε η πρώτη Βρετανίδα καλλιτέχνις που απέσπασε πέντε βραβεία σε μια βραδιά (ανάμεσά τους αυτά για "Καλύτερου δίσκου", ''Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη'',  ''Τραγουδιού της Χρονιάς''). Εχει επίσης κερδίσει ένα βραβείο Brit, τρία βραβεία Ιvor Novello. Το άλμπουμ της  "Back To Black" είναι το κορυφαίο σε πωλήσεις της δεκαετίας 2000-2009 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενα μήνα μετά το θανατό της ο ίδιος δίσκος έγινε το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του 21ου αιώνα σε πωλήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.      







Meet you downstairs in the bar and heard Your rolled up sleeves in your skull T-shirt You say, "What did you do with him today?" And sniffed me out like I was Tanqueray 'Cause you're my fella, my guy Hand me your Stella and fly By the time I'm out the door You tear men down like Roger Moore I cheated myself Like I knew I would I told you, I was trouble You know that I'm no good      



«Ενοχλητική, σπαστική. Οπως όλες οι αδελφές. Αλλά ήταν και απίστευτα γενναιόδωρη και τρυφερή με τους ανθρώπους. Γινόταν θυσία για τους άλλους. Ηταν πιστή αδελφή, κόρη και φίλη. Ηταν σπουδαία και, την ίδια στιγμή, σε άλλους τομείς φρικτή», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αδερφός της Αλεξ Γουάινχαουζ.    



Στην ίδια συνέντευξη θυμήθηκε ότι του κατέστρεψε μεθυσμένη το πάρτι των 30 χρόνων του, χτυπώντας με κουτουλιές τους προσκεκλημένους του. "Συγγνώμη, δεν μου ζήτησε ποτέ. Το πρόβλημα με τους διάσημους είναι ότι κανείς δεν τους λέει ποτέ "όχι"».       





Κι, ενώ, εμείς πιστεύουμε ότι οι αδύνατοί της ώμοι υπέκυψαν στο βάρος της δημοσιότητας, η οικογένειά της αποκάλυψε πρόσφατα πως για την κατάληξή της δεν φταίνε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά η βουλιμία. Της εμφανίστηκε στο τέλος της εφηβείας και την ταλαιπώρησε σε όλη της τη ζωή. Μαζεύονταν όλα τα κορίτσια της παρέας, έτρωγαν ό,τι λιχουδιά τους βρισκόταν και μετά προκαλούσαν ανεπάλληλους εμετούς.     



Εκτός από τις καταχρήσεις η Εϊμι ήταν εθισμένη στον σύζυγό της Μπλέικ Φίλντερ. Η σχέση τους εμπεριείχε πάντοτε μεγάλες δόσεις πάθους, επεισοδίων και αλκοόλ. Το ζευγάρι παντρεύτηκε στο Μαϊάμι τον Μάιο του 2007. Εμειναν μαζί δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων η Εϊμι υποβλήθηκε σε θεραπεία απεξάρτησης και ο Φίλντερ φυλακίστηκε.    



Ο πατέρας της αναζητώντας τις ευθύνες για τους διασυρμούς της λέει: "Ο Μπλέικ δεν είναι ολοκληρωτικά υπεύθυνος φυσικά αλλά έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Είναι ξεκάθαρο ότι από τότε που είναι μαζί χάθηκε κάθε έλεγχος". Οταν αποφάσισαν να χωρίσουν για το «καλό της» εκείνος απαίτησε ένα εκατομμύριο λίρες για να μην αποκαλύψει στον Τύπο τα μυστικά και τις ασωτίες της. Ενα μέρος από την αποζημίωση το ξόδεψε για να σβήσει το όνομά της από το πίσω μέρος του αυτιού του.    



Το 2008 ξαναμπαίνει σε πρόγραμμα αποτοξίνωσης και μετά εμφανίζεται σε διακοπές στην Καραϊβική. Κάποιοι λένε πως η φουρτούνα πέρασε. Αλλά ο γκρεμός ήταν ακόμα κοντά.     



«Δεν είναι δα και καμιά αποκάλυψη, το καταλάβαινες με το που την έβλεπες. Εάν δεν είχε τροφική διαταραχή θα ήταν πιο γερή σωματικά, θα άντεχε», είπε η οικογένειά της. "Ημασταν συνέχεια στα τηλέφωνα, πηγαίναμε και την βλέπαμε. Αλλά τελικά ήταν δική της η ευθύνη. Οταν κάποιος δεν ενδιαφέρεται να συνέλθει, εσύ πρέπει να συνεχίσεις τη ζωή σου, αλλιώς θα σε παρασύρει μαζί του στην καταστροφή".       



Οταν ξεκίνησε ο κατήφορος δεν υπήρχε κανείς να την συγκρατήσει. Βυθιζόταν σε ένα βούρκο και δεν είχε ποιο χέρι να πιάσει για να ανέβει λίγο στο φως. Για την ακρίβεια δεν το άπλωσε καν.     



Το Σεπτέμβριο του 2008 κατά τη διάρκεια ενός φιλανθρωπικού γκαλά χορού στο Λονδίνο βιαιοπραγεί σε βάρος μιας γυναίκας. Μερικούς μήνες μετά (Μάρτιο 2009) της απαγγέλθηκαν κι επισήμως κατηγορίες.   



To μυαλό της την είχε προδώσει προ πολλού. Δεν είχε ίχνος ψυχραιμίας, νηφαλιότητας, αυτοσυγκράτησης. Η, δε, ψυχή της άνηκε στον Μπλέικ. Για να το κάνει σαφές σε όλους στο αριστερό της στήθος, πάνω στο μέρος της καρδιάς χτύπησε ένα τατουάζ που έδειχνε ένα μικρό τσεπάκι κι από πάνω έγραφε το όνομά του. Εκλεισε την καρδιά της εκεί μέσα και του την έδωσε.    



Η Έιμι Γουάινχαουζ επρόκειτο να τραγουδήσει ζωντανά, για πρώτη φορά στην Αθήνα, στα πλαίσια του Ejekt Festival το καλοκαίρι, που έφυγε από τη ζωή: στις 22 Ιουνίου 2011.  Αλλά μετά την τραγική  εμφάνισή της στο Βελιγράδι, η Έιμι ακύρωσε τις εμφανίσεις της στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, καθώς και τις εννέα ακόμα πόλεις που ακολουθούσαν. Ανέβηκε στη σκηνή μεθυσμένη, ανύμπορη να κρατηθεί όρθια, με σπασμένη φωνή. Δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει σχεδόν ούτε ένα τραγούδι. Ζήτησε συγγνώμη από τους θαυμαστές της, καθώς, όπως είπε "έκανε το σωστό". Για πρώτη και τελευταία φορά.    



Η  'Εΐμι Γουάινχάουζ βρέθηκε νεκρή στις 23 Ιουλίου 2011 στο σπίτι της στο Bόρειο Λονδίνο. Η κηδεία της έγινε στις 26 Ιουλίου.      
Στις 3:54 μ.μ. ώρα Βρετανίας της 23ης Ιουλίου 2011, δύο ασθενοφόρα κλήθηκαν στην οικία της τραγουδίστριας, στο Κάμντεν του Λονδίνου. Στο σπίτι είχε μπει ο σωματοφύλακάς της Άντριου Μόρις. Η Εϊμι δεν ανταποκρινόταν. Λίγο αργότερα, επιβεβαιώθηκε ο θάνατός της από την Σκότλαντ Γιαρντ.    



Η νεκροψία έβαλε τέλος στα σενάρια. Η ιατροδικαστική έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 26 Οκτωβρίου 2011, ήταν σαφής: Η Εϊμι Γουάινχαουζ πέθανε από υπερβολική δόση αλκοόλ. Αλλωστε ερωτηματικά για το θάνατό της δεν είχαμε ποτέ καθώς τις απαντήσεις μας τις είχε δώσει όλες η ίδια.       
Ο σωματοφύλακάς της ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που την είδε ζωντανή. Η εικόνα που περιέγραψε στο  Associated Press είναι σοκαριστική. Ο Αντριου Μόρις ανέφερε πως η 28χρονη ήταν μια ζωντανή νεκρή. Ενα "κομματιασμένο" από την κατάθλιψη και κατάχρηση κορίτσι που είχε σχεδόν αποφασίσει την φυγή της. Γύρω της είχε άπειρα μπουκάλια βότκα και μια οθόνη η οποία πρόβαλε βίντεο με εμφανίσεις και συνεντεύξεις της. Επινε κι έβλεπε. Εβλεπε και έπινε. Μέχρι που έκλεισε τα μάτια. Κι η οθόνη έσβησε.


        
Το προφητικό βίντεο κλιπ του κομματιού της "Back To Black" δείχνει μια κηδεία. Στο τελευταίο πλάνο η μαυροντυμένη πενθούσα Εϊμι ρίχνει τελευταία, στον ανοιγμένο τάφο μια χούφτα χώμα. Το βίντεο έχει μέχρι στιγμής περί τα 40.000.000 views στο Youtube. Κανείς, ωστόσο, δεν περίμενε ότι αυτό το μικρό ξωτικό με τα μαύρα μαλλιά θα ενσαρκώσει με την ζωή της τις πιο τρελές σκέψεις των σκηνοθετών. "I love you much It's not enough You love blow and I love puff And life is like a pipe And I'm a tiny penny rolling up the walls inside We only said goodbye with words I died a hundred times You go back to her And I go back to black...        
Στο τέλος δεν είχε μείνει παρά μια σκιά. Μια σκιά η οποία βιαζόταν. Ετρεχε ιλιγγιωδώς προς το αναπόφευκτο...      
Για το τέλος "Love is a losing game". Γιατί καμιά φορά δεν είναι μόνο ο έρωτας χαμένο παιχνίδι. Είναι κι ολόκληρη η ζωή...



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ