Eνοχή, φόβος, σύγχυση - Αυτές είναι οι ανάγκες των παιδιών που βιώνουν το διαζύγιο των γονέων! Τι πρέπει να προσέξετε!

Οι ψυχολογικές ανάγκες ενός παιδιού αυξάνονται σημαντικά κατά τη διάρκεια και μετά από ένα διαζύγιο. Τα παιδιά βρίσκονται στη μέση μιας σειράς οικονομικών και συναισθηματικών αλλαγών, βιώνοντας την ενοχή, το φόβο και τη σύγχυση.

http://www.infokids.gr/wp-content/uploads/2014/10/fighting-parents-130328.jpg

Αν οι γονείς επικεντρωθούν και ευαισθητοποιηθούν απέναντι στις ανάγκες του παιδιού κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου του διαζυγίου, θα μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται κι εκείνοι και τα παιδιά τους.

Βασικός στόχος των γονέων πρέπει να είναι η κάλυψη αυτών των αναγκών, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το «τίμημα» που πρέπει να πληρώσουν τα παιδιά εξαιτίας ενός διαζυγίου.

Ζητούν την αποδοχή σας
Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανάγκη ενός παιδιού, επειδή η εικόνα του εαυτού τους τείνει να γίνει αρκετά εύθραυστη, ειδικά εάν βρίσκονται σε νεαρή ηλικία. Τα παιδιά θα διαμορφώσουν έτσι τις καταστάσεις, ώστε να κατηγορήσουν τον εαυτό τους: «Αν δεν είχαμε κάνει τόσο πολύ θόρυβο…» ή «Αν δεν τσακωνόμασταν συνέχεια…». Τα παιδιά έχουν ανάγκη να γνωρίζουν ότι είναι σημαντικά, ότι αποτελούν προτεραιότητα για εσάς. Θα προσπαθήσουν να κερδίσουν την έγκρισή σας, επειδή αισθάνονται ότι η οικογένεια έχει καταρρεύσει.

Θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια
Οι γονείς πρέπει να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους, παρόλο που η οικογένεια έχει κατακερματιστεί, παραμένουν ασφαλή. Το κλειδί για τους γονείς είναι να διατηρήσουν τους κανονικούς ρυθμούς, τα όρια και τις ρουτίνες της οικογένειας. Τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίζουν ότι η καθημερινότητα τους είναι συγκεκριμένη και ότι δεν πρόκειται το διαζύγιο να έχει επιπτώσεις σε αυτή.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια - infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ