Η Μαργαρίτα Σφέτσα γράφει με κέφι: Από τον εγγονό του Ανιέλι της Fiat ως τον Αρμάνι, οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού της κομψότητας- Μυθικές προσωπικότητες, αστέρια του θεάματος, νεαροί μεγιστάνες

Ο Gianni Agnelli είναι, σύμφωνα με τον Giorgio Armani, ο κομψότερος άνδρας ο οποίος πέρασε ποτέ από τον πλανήτη. Ο Jean-Paul Gaultier εμπνέεται από τη θρυλική μαρινιέρα του Αριστοτέλη Ωνάση για να δημιουργήσει αυτήν η οποία «φιγουράρει» αποκλειστικά και μόνο στις βιτρίνες του οίκου Hermes. Ο Jared Leto «ξαφνιάζει» με το τεχνικολόρ παλτό του. Ο David Beckham αλλάζει στυλ με απίστευτη ταχύτητα. Ο Christiano Ronaldo υπογράφει τη δική του σειρά εσωρούχων με το 7, τον αριθμό δηλαδή της φανέλας με την οποία «κατεβαίνει» στο γήπεδο ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι διασημότεροι ράπερ της εποχής μας Pitbull και Jay-Ζ επιλέγουν Versace και πανάκριβες αλυσίδες.



Θρυλικές μορφές της οικονομίας και της πολιτικής, νεαροί μεγιστάνες και αδιόρθωτοι playboys, superstars της showbiz, του ποδοσφαίρου και της μόδας είναι τα απόλυτα style icons. Εκατομμύρια άνδρες σε όλον τον κόσμο ακολουθούν τις ενδυματολογικές επιλογές τους...

Ο Gianni Agnelli φορούσε συνήθως γκρι, sur mesure κοστούμια. Στο χέρι του κρατούσε το αγαπημένο του πούρο Cohiba Esplendido. Ψηλός, γοητευτικός και αριστοκρατικός, ο ιταλός μεγαλοβιομήχανος αποτελούσε όπου και αν πήγαινε το επίκεντρο της προσοχής. Δίπλα του βρισκόταν συχνά ο Giorgio Armani. Ο γκριζομάλλης ιταλός κροίσος, το αφεντικό της πασίγνωστης ανά τον κόσμο αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat, έτρεφε ιδιαίτερη συμπάθεια στον διάσημο σχεδιαστή μόδας.



Ο Armani επισκεπτόταν συχνά «τον φίλο Giovanni» στα σπίτια του στο Τορίνο, το Μιλάνο, τη Σαρδηνία και το νησί Βουλκάνο. Ο ιταλός μετρ της μόδας πίστευε πάντα ότι ο Agnelli ήταν ίσως ο κομψότερος άνδρας στον πλανήτη. Οταν ο Giorgio έλεγε ότι «η σπουδαιότερη στιγμή, η πιο καθοριστική, είναι όταν στο χέρι σου έχεις το ρούχο, απέναντί σου μια εξαιρετική προσωπικότητα και πρέπει να δημιουργήσεις μια εικόνα που να φέρει τη σφραγίδα της τελειότητας» πολλοί υποστήριζαν ότι εννοoύσε τον Agnelli. O Armani λάτρευε και λατρεύει το σκούρο μπλε και το μαύρο, αν και ο Nino Gerruti, για τον οποίο δούλευε ο Giorgio σε ηλικία μόλις 20 ετών, επέμενε ότι το γκρι χρώμα είναι η πλέον ασφαλής επιλογή. Ο Giorgio έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα στον χώρο της μόδας. Μακριά, πολύ μακριά από το βαρύ «φορτωμένο» ύφος. Ο Agnelli υπήρξε από τους μεγαλύτερους διαφημιστές του. Επέλεγε πεισματικά σχεδόν το κλασικό, λιτό στυλ Armani - ακριβό, δυναμικό, απέριττο -, γυρίζοντας έτσι την πλάτη στο δημοφιλές για πολλούς continental look. Πρόκειται για την ιταλική γραμμή που είχε τον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό. Ο Agnelli έζησε μια ζωή σαν παραμύθι. Θεωρήθηκε ένας από τους πλέον στυλάτους άνδρες του πλανήτη. Ο εγγονός του, ο ξανθός, ζωηρός και μέγας playboy Lapo Elkann, αποτελεί άξιο διάδοχό του, όσο τουλάχιστον αφορά το στυλ, αν και οι εκκεντρικές αρκετές φορές ενδυματολογικές επιλογές του μάλλον θα δημιουργούσαν εγκεφαλικά στον κλασικό, υπέρκομψο Agnelli.



Ο Armani, ο Kravitz και οι σταυροί με ελληνική υπογραφή
Ο Giorgio Armani συνεχίζει και ο ίδιος πέρα από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες να είναι ένας πολύ κομψός άνδρας. Φοράει κλασικά κοστούμια και απλά σκουρόχρωμα t-shirts πάνω από τα σπορ παντελόνια του. Τα μπλουζάκια Armani τον «συνοδεύουν» στις εξορμήσεις με τη θαλαμηγό του στα πελάγη της Μεσογείου. «Προτιμώ τα ουδέτερα χρώματα» λέει ο σχεδιαστής. «Με αυτόν τον τρόπο το χρώμα επιτρέπει στην προσωπικότητα του ανθρώπου να αναδείξει το ρούχο. Το αντίθετο θα ήταν καταστροφικό» επισημαίνει. Tο λιτό ντύσιμο του Armani «τονίζει» κάποιες φορές το εκτυφλωτικό ατσάλι από το Bulgari ρολόι του και ένας εκπληκτικής ομορφιάς σταυρός με σμαράγδια που σχεδίασε η διεθνούς φήμης ελληνίδα δημιουργός Ιλεάνα Μακρή. Τον ίδιο περίπου σταυρό με τον Giorgio φοράει και ο rock star Lenny Kravitz. Ο διάσημος μουσικός με το καλογυμνασμένο σώμα και τα δεκάδες τατουάζ τρέφει άλλωστε φοβερή αδυναμία στα κοσμήματα. O Lenny υπήρξε style icon πολύ πριν εμφανιστούν στο προσκήνιο οι αγαπημένοι rappers της Donatella Versace, Puff Daddy (P. Diddy), Pitbull και Jay-Z. Από τον Gianni Agnelli, τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Σταύρο Νιάρχο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Richard Gere (την γκαρνταρόμπα του οποίου στην ταινία «American Gigolo» είχε επιμεληθεί ο Armani) έχουμε περάσει πλέον στους πάμπλουτους ράπερ, τους superstars του ποδοσφαίρου, τα top models και τους χρυσούς κληρονόμους. Ας δούμε λοιπόν ποιοι άφησαν εποχή με το στυλ τους και ποιοι είναι οι σημερινοί πρωταγωνιστές σε έναν κόσμο γεμάτο λάμψη, ακριβές ενδυματολογικές επιλογές και πολλή ματαιοδοξία.

Οι απόψεις Gaultier για τους άνδρες καταναλωτές μόδας
Ο Jean-Paul Gaultier, ο διάσημος γάλλος σχεδιαστής, προσδιορίζει μάλλον καλύτερα την ταυτότητα του άνδρα ο οποίος «κατεβαίνει» στην αγορά για αδυσώπητο shopping. «Η συμπεριφορά των ανδρών απέναντι στη μόδα έχει αλλάξει» λέει ο Jean-Paul. «Οι άνδρες δεν είναι πλέον απλά πελάτες. Είναι καταναλωτές μόδας» τονίζει. Ο  μετρ, ο οίκος του οποίου έχει μότο την «εκλεκτική μείξη των ανόμοιων» πέρασε την πόρτα του «snob» οίκου Hermès στη Faubourg St. Honoré φορώντας μια μαρινιέρα. Η συγκεκριμένη ναυτική μπλούζα μπορεί να μην ήταν η... αυθεντική του Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος ως προσωπικότητα και θερμόαιμος εραστής (αν και όχι Λατίνος) αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τον Gaultier, άφησε όμως τις καλύτερες εντυπώσεις στους ιθύνοντες του εμβληματικού οίκου. Ο Jean-Paul έχει στο μεταξύ αγοράσει σπίτι στην Αθήνα και σχεδιάζει πλέον μαρινιέρες για τον Hermès. Οι ρίγες συνδυάζονται άψογα με την άμαξα που αποτελεί έμβλημα της γαλλικής φίρμας.

Ο Lapo Elcann, τα φούξια καπέλα και τα γυαλιά μυωπίας
Ο Lapo Eduard Elcann στα 37 του χρόνια αποτελεί το απόλυτο fashion icon της εποχής μας. Επιχειρηματίας, εγγονός του Gianni Agnelli, είναι επίσης συλλέκτης έργων τέχνης και ωραίων γυναικών. Ο Lapo δημιουργεί αίσθηση όταν κυκλοφορεί στη Νέα Υόρκη, όπου περνάει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του, την πατρίδα του την Ιταλία, στο κοσμοπολίτικο Πόρτο Τσέρβο, την πολύβουη Ibiza ή τις Μπαχάμες. Ο Lapo επιλέγει για το ντύσιμό του τους διασημότερους σχεδιαστές της εποχής μας. Γνωρίζει όμως πώς να «αναμειγνύει» ρούχα, χρώματα, τάσεις βγάζοντας προς τα έξω ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ο Elcann μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους με ένα καπέλο σε έντονο φούξια με κίτρινη κορδέλα. Το συνδυάζει όμως με classic κοστούμι Armani ή Ferragamo. Του αρέσουν τα εκκεντρικά μυωπικά γυαλιά (έστω και αν δεν έχει μυωπία). Τα φοράει σε μεγάλο σχήμα διότι πιστεύει ότι του χαρίζουν σοφιστικέ ύφος. Λατρεύει το γαλάζιο χρώμα, τα σακάκια με τις ρίγες, τα μπουφάν σε γκρι - λευκά χρώματα, τα μεγάλα καρό, καθώς επίσης τα T-shirts με «συνθήματα», τα κασκόλ των Hermès και Dolce & Gabbana, τις μπότες και τα χειροποίητα παπούτσια Berlutti και τα σκουφιά στο κεφάλι. Tα γκρίζα και μαύρα σκουφιά επιλέγουν φανατικά και οι νεαροί jetsetters Σταύρος Νιάρχος Junior, καθώς επίσης οι Αντρέα και Πιερ Κασιράγκι.

Ο σταρ του Χόλιγουντ και ο πρωταγωνιστής της πασαρέλας
Τα βαθυκόκκινα παπιγιόν του Jared Leto, ταλαντούχου ηθοποιού και μουσικού παραγωγού, δημιουργούν πάντα αίσθηση. Τα συνδυάζει συνήθως με λευκά κουστούμια. Εκείνο όμως που δημιούργησε πραγματικό χαμό στα διεθνή media είναι ένα εκπληκτικό technicolor παλτό με το οποίο εμφανίστηκε έξω από το «The Bowery Hotel» της Νέας Υόρκης. Το παλτό του 43χρονου σταρ με τα πλούσια, μακριά μαλλιά εντυπωσίασε ακόμη και αυτόν τον «βαρύ», απόμακρο, λιγομίλητο David Gandy, που θεωρείται το διασημότερο και πιο ακριβοπληρωμένο ανδρικό μοντέλο της εποχής μας. Ο David Gandy, ο ωραιότερος άνδρας στον πλανήτη, δημιουργεί απανωτά εγκεφαλικά στον γυναικείο πληθυσμό. Ο super star της μόδας είναι απλά «ένας επίγειος θεός», σύμφωνα με σημαντικούς ανθρώπους του κόσμου της μόδας. Αλλοτε «καρφώνει» τον φακό με το γαλάζιο βλέμμα του στις θάλασσες της Νότιας Ιταλίας για τις ανάγκες διαφήμισης του αρώματος των Dolce & Gabbana και άλλοτε φωτογραφίζεται για το εξώφυλλο του «Vanity Fair». Πρωταγωνιστεί σε καμπάνιες, φωτογραφίσεις και είναι βέβαια ο άνδρας που κλέβει την καρδιά της Jennifer Lopez στο video clip για το τραγούδι «First Love». Οι σκηνές με το λευκό φανελάκι μαγνητίζουν! Ο Gandy είναι όμως ένας υπέρκομψος άνδρας και εκτός πασαρέλας. Το 34χρονο, βρετανικής καταγωγής μοντέλο επιλέγει λευκά t-shirts με σκουρόχρωμα σακάκια, κοστούμια σε μπλε χρώμα με γιλέκα, σπορ καρό σακάκια και ιβουάρ καμπαρτίνες, σαν αυτές που φοράει στα εξώφυλλα του «G.Q.». Πρωταγωνιστής στην γκαρνταρόμπα του πάντα το λευκό.

Ο Beckham βάζει γκολ και στο στυλ
Το στυλ του πρώην ποδοσφαιριστή David Beckham προσπαθούν εδώ και χρόνια να μιμηθούν εκατομμύρια άνδρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι λίγο ως αρκετά δύσκολο βέβαια αν σκεφτεί κανείς ότι ο Beckham φοράει πάντα ρούχα κορυφαίων σχεδιαστών. Ο 40χρονος David επιλέγει Armani (πρωταγωνίστησε μαζί με τη σύζυγό του Victoria σε καμπάνια εσωρούχων του ιταλού μετρ), Versace, Dolce & Gabbana και βέβαια σχεδιάζει τις δικές του σειρές (ρούχων και εσωρούχων). Ο Beckham τρελαίνεται να αλλάζει χρώματα και κουπ στα μαλλιά του. Του αρέσουν τα τατουάζ και συχνά επιλέγει εντυπωσιακά δαχτυλίδια διάσημων σχεδιαστών που συνδυάζει με κλασικά, άψογης ραφής κοστούμια.

Ο Ronaldo και η δική του σειρά εσωρούχων  
Ο Christiano Ronaldo μαζί με τους Lionel Messi και Neymar φιγουράρει στη λίστα με τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου. Οταν όμως ο Messi φοράει εκκεντρικά κοστούμια των Dolce & Gabbana προκαλεί τα ειρωνικά σχόλια. Ισως επειδή δεν διαθέτει την εξωτερική ομορφιά και κυρίως το άψογο σώμα του Christiano. Ο πορτογαλικής καταγωγής Ronaldo είναι ένα από τα μεγαλύτερα fashion icons της εποχής μας. Φωτογραφίζεται για τα εξώφυλλα των σημαντικότερων διεθνών ανδρικών περιοδικών, όπως επίσης για τη «Vogue» στο πλευρό της μυθικά ωραίας συντρόφου του Ιρίνας. Πρωταγωνιστεί σε διαφημιστικές καμπάνιες και κερδίζει εκατομμύρια δολάρια. Το τελευταίο διάστημα ο ποδοσφαιριστής σχεδίασε τη δική του σειρά εσωρούχων με τον τίτλο CR-7 (τα αρχικά του ονόματός του και ο αριθμός της φανέλας του όταν κατεβαίνει στο γήπεδο με τη Real Μαδρίτης).

Τα γαλάζια κοστούμια του Pitbull και οι αλυσίδες του Jay-Z
Στη δεκαετία του '90 ο μυώδης Sylvester Stallone και η αγγελική ξανθιά top model Claudia Schiffer φωτογραφίζονταν γυμνοί για την καμπάνια του οίκου Versace. Η καμπάνια είχε τεράστια επιτυχία. Ο ράπερ Pitboul αποτελεί σήμερα την καλύτερη κινητή διαφήμιση για τον περιώνυμο ιταλικό οίκο. Η Donatella Versace τον λατρεύει. Ακριβώς όπως και τις Lopez και Lady Gaga. Τα γαλάζια, λευκά, ακόμη και ροζ κοστούμια του λατινοαμερικανικής καταγωγής ράπερ δημιουργούν πραγματικό χαμό. Κλέβουν την παράσταση ακόμη και αν δίπλα του λικνίζει τα οπίσθιά της η Jennifer. Ο Pitbull  επιλέγει συνήθως το Μαϊάμι για τις φωτογραφίσεις μόδας και τα γυρίσματα των βιντεοκλίπ του. Εκτός και αν οι υποχρεώσεις του τον καλούν στη Βραζιλία για το επίσημο τραγούδι του Μουντιάλ. Ο Jay-Z, ράπερ, μουσικός παραγωγός, fashion icon και σύζυγος (ως τώρα τουλάχιστον) της Beyoncé, είναι ένας από τους πλουσιότερους, σύμφωνα με το «Forbes», ανθρώπους της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Του αρέσουν τα ακριβά ρούχα και προτιμάει τα μαύρα και λευκά χρώματα. Λατρεύει τα καπελάκια και τις πανάκριβες χρυσές αλυσίδες τις οποίες σχεδιάζουν για αυτόν τα γνωστότερα κοσμηματοπωλεία της Νέας Υόρκης και του Λος Αντζελες.



Οι θρυλικές μαρινιέρες και το μυθικό στυλ του Ωνάση
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης προτιμούσε να συνδυάζει τις μαρινιέρες του με λευκά φαρδιά παντελόνια και πάνινες εσπαντρίγιες. Οι βόλτες γύρω από τον Σκορπιό μέσα σε μια βάρκα με την κλασική μαρινιέρα του και την Τζάκι στο πλευρό του έγιναν πρωτοσέλιδο σε πολλές μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά. Ο Greeκ tycoon ήταν αυτός ο οποίος δημιούργησε το δικό του μυθικό στυλ. Τις ενδυματολογικές του επιλογές ακολουθούν ακόμη και σήμερα, δεκαετίες μετά τον θάνατό του πάρα πολλοί άνδρες σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Ωνάσης, κομψότατος μέσα σε ένα από τα αγαπημένα σκουρόχρωμα μπλέιζερ, φωτογραφήθηκε πριν πολλά χρόνια για το «Town & Country». Ηταν ένας από τους κομψότερους άνδρες στον πλανήτη, που δεν αποχωριζόταν ποτέ τα μικρά μαντιλάκια από το τσεπάκι, πάνω στο χειροποίητο σακάκι του, όπως και τα μαύρα γυαλιά του. Προτιμούσε το casual ντύσιμο. Βαριόταν, όπως εκμυστηρευόταν στη Liz Taylor, την οποία είχε προσκαλέσει μαζί με τον Richard Burton στο yacht «Cristina», το επίσημο στυλ, έπρεπε όμως να ντύνεται έτσι για τις επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις.



Τα κοστούμια του Eθνάρχη και το Kennedy look
Ο μεγάλος αντίπαλος του Ωνάση στον χώρο του shipping και τα σαλόνια του διεθνούς jet set, ο Σταύρος Νιάρχος, προτιμούσε τα ακριβά, sur mesure κοστούμια. Σπορ λευκά πουκάμισα, t-shirts και σορτς επέλεγε μόνο για τις βόλτες του στη Σπετσοπούλα και τις κρουαζιέρες με το ιστιοφόρο «Κρεολή» και το motor yacht «Atlantis». Ο Νιάρχος είχε αδυναμία στα ανοιχτόχρωμα κοστούμια. Τα λευκά κοστούμια την εποχή της νιότης του επέλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η φωτογραφία του νεαρού βουλευτή με κατάλευκο κοστούμι, ασορτί πουκάμισο και σκουρόχρωμη γραβάτα θεωρήθηκε η επιτομή του στυλ για εκείνη την εποχή.

Ο Καραμανλής φόρεσε επίσης ένα εξαιρετικής ραφής μαύρο tuxedo με λευκό γιλέκο όταν καλωσόρισε τον αμερικανό πρόεδρο John Kennedy στην Αθήνα. Ο John Kennedy είχε δημιουργήσει και ο ίδιος το δικό του προσωπικό, στυλιστικό look, ένα στυλ που ονομάστηκε Kennedy look (σπορ σακάκια και μπλούζες με κουμπάκια και γιακαδάκια) το οποίο ενέπνευσε έντονα πέρα από τους Αμερικανούς και την ευρωπαϊκή αγορά μόδας.

tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ