Πώς γυμνάζονται οι Αθηναίοι; 7 επαγγελματίες μιλούν για Τρέξιμο, CrossFit, ποδηλασία, yoga και χορό που κρατάνε τους συμπολίτες μας fit και μακριά από την κατάθλιψη! (Φωτό)

Η φτώχεια δεν θέλει μόνο καλοπέραση αλλά και γυμναστική. Λίγο οι δύσκολες, γεμάτες άγχος ημέρες που περνάμε, λίγο η λόξα με το φαΐ που κατέκλυσε τα media και άφησε πίσω της κοιλιές και ξεχειλωμένες περιφέρειες, λίγο η μόδα με οτιδήποτε υγιεινό και –μάλλον πολύ– τα new age χιπστέρια της άθλησης με τους πλάκα κοιλιακούς και τις σέξι πόζες στο instagram, έχεις την εντύπωση ότι όλοι οι Αθηναίοι άρχισαν να γυμνάζονται.

Η φτώχεια δεν θέλει μόνο καλοπέραση αλλά και γυμναστική. Λίγο οι δύσκολες, γεμάτες άγχος ημέρες που περνάμε, λίγο η λόξα με το φαΐ που κατέκλυσε τα media και άφησε πίσω της κοιλιές και ξεχειλωμένες περιφέρειες, λίγο η μόδα με οτιδήποτε υγιεινό και –μάλλον πολύ– τα new age χιπστέρια της άθλησης με τους πλάκα κοιλιακούς και τις σέξι πόζες στο instagram, έχεις την εντύπωση ότι όλοι οι Αθηναίοι άρχισαν να γυμνάζονται.

http://runningmagazine.ca/wp-content/uploads/2013/08/153378799.jpg

Tης Μαρίας Παππά - lifo.gr

Ξαφνικά, εκεί που ήξερες μόνο λέξεις παλιομοδίτικες όπως jogging και άρση βαρών, άρχισες να βομβαρδίζεσαι με νέους όρους – νέους για σένα, όπως aerial yoga, TRX, CrossFit, πιλάτες, pole dancing, και pole dancing με κορδέλες και σχοινιά, και ένα σωρό παρόμοια, που όλα όμως αναφέρονται σε έναν τρόπο άθλησης μέσα και έξω απ' τα γυμναστήρια. Οι Αθηναίοι τρέχουν με την πρώτη ευκαιρία (και κλείνει όλο το κέντρο για χάρη τους), βγαίνουν βόλτες μαζικά με ποδήλατα (και ξανακλείνει το κέντρο), κάνουν μποξ και καράτε και ζίου ζίτσου, κάνουν ό,τι εξωτικό και ανατολίτικο μπορείς να φανταστείς, τεντώνοντας τα χέρια και κάνοντας τούμπες, βρίσκουν την αναπνοή τους με την αυτοσυγκέντρωση, κάνουν ακροβατικά, κρέμονται με σχοινιά στα κατσάβραχα και κάνουν πεζοπορίες, κολυμπούν και χορεύουν. Από τα μεσημεριανά πάρτι με τα χρώματα στον Κεραμεικό μέχρι τις ροκ εν ρολ βραδιές στα μαγαζιά του κέντρου, χύνουν τόνους ιδρώτα με συνοδεία μουσικής. Γυμνάζονται πολύ. Ακολουθούν οι πέντε πιο δημοφιλείς τρόποι για να γυμναστείς αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα. Μιλήσαμε με τους ειδικούς του κάθε κλάδου και σας φέρνουμε όλες τις βασικές πληροφορίες. Καλό κουράγιο!

http://www.lifo.gr/icache/520/390/1/739434_SPORTS-run-WEB.jpg

Τρέξιμο/Νίκος Πόλιας Πολυνίκης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, διευθυντής του περιοδικού «Runner»

«Πλέον ασχολείται πάρα πολύς κόσμος με το τρέξιμο και κατανοεί τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η διαδικασία της συγκεκριμένης άσκησης. Η κοινωνία το έχει αποδεχτεί και το έχει απενοχοποιήσει. Επιπλέον, πολλοί φορείς, σύλλογοι και ομάδες το έχουν επιλέξει ως ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας. Έχει καταξιωθεί σε οποιαδήποτε έκφανσή του, είτε ως μαραθώνιος, είτε ως 5 χιλιομέτρων, είτε στο βουνό, είτε γίνεται για παιδιά, και νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Δεν είναι μια μόδα που έγινε και θα σταματήσει σύντομα, επειδή έχει κάτι πολύ αυθεντικό και πολύ πραγματικό για τον καθένα που το κάνει. Για να κάνεις π.χ. ένα χιλιόμετρο, πρέπει να προσπαθήσεις ο ίδιος. Δεν είναι κάτι που μπορείς να το αγοράσεις ή να σου το προσφέρει κάποιος. Αν δεν προσπαθήσεις ο ίδιος καθημερινά ή όσες φορές το κάνεις μέσα στη ρουτίνα σου, δεν θα έχει αποτέλεσμα. Όσοι το επιλέγουν, το επιλέγουν συνειδητά. Το τρέξιμο δεν απευθύνεται σε όλους, αν και θεωρητικά όλοι μπορούν να το κάνουν, αλλά κερδίζει συνεχώς καινούργιους φίλους. Πιστεύω πως έχει αποκτήσει μια βάση και μια σταθερά που στα επόμενα χρόνια θα του επιτρέψουν να επεκταθεί ακόμη περισσότερο. Επίσης, είναι πάρα πολύ εύκολο να ασχοληθεί κάποιος με αυτό. Χρειάζεται μόνο ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, ιδανικά για τρέξιμο, τα οποία υπάρχουν πλέον στα καταστήματα, να ενημερωθεί σχετικά από κάποιο περιοδικό ή το Ίντερνετ και να βγει έξω να κάνει κάποια πρώτα βήματα, αρχικά περπατώντας, αν δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό, και μετά τρέχοντας. Έπειτα, μπορεί να συνεχίσει με αυτές τις εναλλαγές. Προπόνηση την προπόνηση καταλαβαίνει κανείς το σώμα του και τις αντοχές του, αλλά δεν χρειάζεται να το φοβηθεί. Οι περισσότεροι κάνουν το λάθος και ξεκινώντας τρέχουν πολύ γρήγορα, επειδή έτσι νομίζουν ότι πρέπει να κάνουν. Το αποτέλεσμα είναι να κουράζονται και να απογοητεύονται – στη χειρότερη περίπτωση μπορεί και να τραυματιστούν. Άρα, για αρχή καλό θα ήταν να γίνει μια ήπια γνωριμία με αυτό που λέμε «τρέξιμο» σε έναν οργανωμένο χώρο, αν και ο καθένας μπορεί να το κάνει και έξω από το σπίτι του, σε μια πλατεία ή σε γήπεδο. Η βελτίωση έρχεται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτό είναι και το θετικό με το τρέξιμο, ότι τα αποτελέσματα φαίνονται σε 20-30 μέρες. Ο καθένας μπορεί να βλέπει το σώμα του και τη φυσική του κατάσταση να μεταβάλλονται και, από κει και πέρα, θέτει τους δικούς του στόχους. Αυξάνει ή μειώνει τον χρόνο της προπόνησης, ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει (μπορεί να θέλει να συμμετάσχει σε κάποιον αγώνα ή να χάσει κάποια κιλά). Επίσης, το τρέξιμο είναι αγχολυτικό, σε βοηθάει να αποβάλεις το στρες που συγκεντρώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και πολλοί το χρησιμοποιούν για να αντικαταστήσουν κάποια φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούν για τη διαχείριση του άγχους. Υπάρχει πολύς κόσμος που επικοινωνεί με το περιοδικό, λέγοντάς μας ότι πέταξαν τα χάπια, έμαθαν να τρέχουν και τώρα νιώθουν καλύτερα».

Μέρη για να τρέξεις: Άλσος Συγγρού, περιβάλλων χώρος του Ολυμπιακού Σταδίου, Άλσος Νέας Σμύρνης, Εθνικός Κήπος, περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ, αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά, Πειραϊκή (μια πολύ όμορφη παραλιακή διαδρομή από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων μέχρι και το Πασαλιμάνι), Τατόι (βασιλικά κτήματα), Υμηττός (πάνω από τα κοιμητήρια), Πάρκο Τρίτση (στο Ίλιον, το μεγαλύτερο πάρκο της Αττικής). Στο www.runnermagazine.gr θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με το τρέξιμο.

http://www.lifo.gr/icache/520/390/1/739430_SPORTS-crossfit-WEB.jpg
CrossFit/Δημήτρης Διακρούσης Ηead coach στο White Box CrossFit

«Ο λόγος που επέλεξα το CrossFit είναι ο δυναμικός του χαρακτήρας και η άμεση αποτελεσματικότητά του. Oι προπονήσεις ανανεώνονται καθημερινά και η προσπάθεια να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, έτσι ώστε να γίνεσαι όλο και καλύτερος μέρα με τη μέρα, είναι δύο επιπλέον λόγοι που με έκαναν να διαλέξω αυτό το άθλημα. Πολλά άτομα που έρχονται στο White Box CrossFit για να πληροφορηθούν για το Βοx και το CrossFit μας αναφέρουν ότι έχουν βαρεθεί τις συνηθισμένες προπονήσεις στα γυμναστήρια, είτε λόγω της μονοτονίας των προγραμμάτων είτε λόγω της μη αποτελεσματικότητάς τους, και γυρεύουν κάτι εναλλακτικό που θα ζωντανέψει το πάθος τους για τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Σε καμία περίπτωση δεν είναι μόδα, μόνο ένας νέος τρόπος αποτελεσματικής εκγύμνασης που ήρθε επιτέλους και στη χώρα μας, και θα μείνει. Επιστημονικές και αθλητικές μελέτες δείχνουν ότι η λειτουργική προπόνηση (functional training), που αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του CrossFit, είναι και η πιο αποτελεσματική. Αυτό, λοιπόν, μαζί με τις πολυαρθρικές ασκήσεις και την υψηλή ένταση, μας βοηθάει να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση σε όλους τους τομείς. Επίσης, δεν είναι μια τάση αλλά ένα άθλημα που μπορεί να γίνει εντός κι εκτός γυμναστηρίου, χάρη στο ασκησιολόγιό του. Δεν χρειάζεσαι σύνθετα μηχανήματα εκγύμνασης. Με μια μπάρα με λίγα κιλά ή ένα δράμι κι ένα μονόζυγο, ή ακόμα και μόνο με το βάρος του σώματος σου, έχεις μια αποτελεσματική προπόνηση. Όλοι μπορούν να ασχοληθούν με αυτό, αρκεί να ξεκινήσουν με σωστές βάσεις, να έχουν σωστή καθοδήγηση από τους ειδικούς και να μάθουν την τεχνική των ασκήσεων. Αν θέλει να το κάνει κάποιος οργανωμένα, θα πρέπει να απευθυνθεί στα επίσημα αναγνωρισμένα γυμναστήρια CrossFit με εξειδικευμένο προσωπικό και να ακολουθήσει τις οδηγίες των ειδικών». Μέρη για να κάνεις CrossFit: Royal CrossFit, Χρήστου Λαδά 21, Περιστέρι, 6936 507402 White Box CrossFit, Αμφιθέας 61, Π. Φάληρο, 210 9407410 CrossFit Hellas, Λευκάδος και Ξάνθου 9, Καλλιθέα, 6978 333493 Cross Garage, λεωφ. Μεσογείων 43, 6976 062098 Workout Hall, Ρόδων 6, Άλιμος, 6980 040999, 210 9902038

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τη συνέχεια - lifo.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ