Συναγερμός για τον Έμπολα - Ενημερωθείτε για τα ειδικά προληπτικά μέτρα που πάρθηκαν και στην Ελλάδα

Ειδικό έντυπο για τη διαδρομή που ακολούθησαν μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα αλλά και για την κατάσταση της υγείας τους θα κληθούν σύντομα να συμπληρώνουν οι επιβάτες πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες όπου παρατηρείται επιδημία του Εμπολα. 

Ειδικό έντυπο για τη διαδρομή που ακολούθησαν μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα αλλά και για την κατάσταση της υγείας τους θα κληθούν σύντομα να συμπληρώνουν οι επιβάτες πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες όπου παρατηρείται επιδημία του Εμπολα. Αυτό είναι ένα μόνο επιπλέον μέτρο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιδημίας, που αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων στο υπουργείο Υγείας, με θέμα την ενίσχυση του βαθμού ετοιμότητας της Ελλάδας έναντι του επικίνδυνου ιού.


Πρόσληψη 30 γιατρών
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η ενίσχυση με υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό των λιμανιών, αεροδρομίων και κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών (σε Εβρο, Σάμο, Λέσβο), ενώ προς το παρόν δεν κρίνεται αναγκαία η χρήση θερμικής κάμερας στα αεροδρόμια. Ειδικότερα, θα προσληφθούν 30 γιατροί μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, που θα «μοιραστούν» σε λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα ενισχυθεί ο εξοπλισμός των κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών με ειδικές στολές, γάντια και άλλα απαραίτητα υλικά για την ασφάλεια του προσωπικού. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε και η ανάγκη να υπάρχει σε κάθε κέντρο υποδοχής -και στα πλησιέστερα σε αυτά νοσοκομεία- ειδικός απομονωμένος χώρος στον οποίο θα παραμείνει για όσο διάστημα χρειάζεται ασθενής με ύποπτα συμπτώματα, όπως άλλωστε προβλέπεται και σε σχετική εγκύκλιο. Επίσης τονίστηκε η ανάγκη συστηματικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ για τις διαδικασίες διαλογής και διαχείρισης των περιστατικών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Τέλος, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί επιτροπή με μόνιμο χαρακτήρα που θα εξετάζει το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας κάθε 15 ημέρες.
Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι στο πιο προωθημένο σημείο σε ό,τι αφορά τα μέτρα που λαμβάνει σε σχέση με οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και σημείωσε ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά απαιτείται αυξημένη προσοχή». Ως «πολύ καλό» χαρακτήρισε τον βαθμό ετοιμότητας της χώρας έναντι του ιού η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου, η οποία εστίασε στον ιδιαίτερο ρόλο του ΕΚΑΒ σε αυτή την κρίση, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα ενισχυθεί σε εξοπλισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ