Πώς θα αντιμετωπίσετε τα καλοκαιρινά τσιμπήματα: Τα πάντα για τσούχτρες, σφίγγες, μέλισσες, σκορπιούς & φίδια!

Τα τσιμπήματα εντόμων, μεδουσών (τσουχτρών), ακόμη και δαγκώματα φιδιών, είναι συνηθισμένα το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ταξιδεύουμε πιο συχνά προς την επαρχία λόγω διακοπών, άρα ερχόμαστε πιο κοντά στη φύση.

Τα τσιμπήματα εντόμων, μεδουσών (τσουχτρών), ακόμη και δαγκώματα φιδιών, είναι συνηθισμένα το καλοκαίρι. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ταξιδεύουμε πιο συχνά προς την επαρχία λόγω διακοπών, άρα ερχόμαστε πιο κοντά στη φύση. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν από ένα απλό εξάνθημα με φαγούρα έως και το θάνατο για τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή αλλεργία. Είναι χρήσιμο λοιπόν να χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικές λοσιόν και σίτες στα παράθυρα ενώ τα άτομα που έχουν σοβαρό αλλεργικό πρόβλημα καλό θα ήταν να έχουν μαζί τους τα απαραίτητα φάρμακα καθώς και να ενημερώνουν τους γύρω τους για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ώστε να τους βοηθήσουν αν χρειαστεί.



Τσούχτρες

Τακτικό φαινόμενο στις ελληνικές θάλασσες κάθε καλοκαίρι. Παρ” όλα αυτά, σπάνια προξενεί σοβαρά προβλήματα στους λουόμενους. Αυτό που κυρίως συμβαίνει είναι ότι η περιοχή του σώματος που ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μία έντονη κοκκινίλα, με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Τα ενοχλήματα αυτά προκαλούνται από μία τοξική ουσία που απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας.

Τι θα κάνετε

- Με ένα κομμάτι ύφασμα, απομακρύνετε τα πλοκάμια της τσούχτρας εάν έχουν κολλήσει πάνω στο δέρμα σας. Αν δεν μπορείτε εκείνη τη στιγμή να βρείτε ύφασμα, γεμίστε την χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας.

- Απωθέστε πάνω στην επιφάνεια που έχει τσιμπηθεί πάγο ή κρύες κομπρέσες. Θα περιορίσει την κοκκινίλα.

- Αλείψτε την περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Η κρέμα αυτή περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιήστε κομπρέσες με ξιδόνερο (1 μέρος ξίδι και 3 νερό). Θα περιορίσετε τη φαγούρα και το τσούξιμο.
Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, ίσως χρειαστεί να γίνει ένεση κορτιζόνης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ