Βιταμίνες Β, C μπλοκάρουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ!

Ασπίδα προστασίας για σοβαρές ασθένειες αποδεικνύεται ότι αποτελούν οι βιταμίνες B και C σύμφωνα με δύο πρόσφατες σχετικές έρευνες.

Ασπίδα προστασίας για σοβαρές ασθένειες αποδεικνύεται ότι αποτελούν οι βιταμίνες B και C σύμφωνα με δύο πρόσφατες σχετικές έρευνες.



Η πιο εντυπωσιακή εκ των δύο είναι αυτή που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, σύμφωνα με την οποία η χορήγηση βιταμινών του συμπλέγματος B σε καθημερινή βάση σε εθελοντές με ήπια γνωστική διαταραχή, που θεωρείται ως προάγγελος της Αλτσχάιμερ, έβαλε φρένο στην εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας του Ντέιβιντ Σμιθ και της Γκεναέλ Ντουό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι μαγνητικές τομογραφίες που λάμβαναν από τους 200 ηλικιωμένους εθελοντές τα δύο τελευταία χρόνια, κατέδειξαν ότι όσοι έπαιρναν συμπληρώματα βιταμινών B12, B6 και φυλλικού οξέος εμφάνισαν επιβράδυνση στη συρρίκνωση του εγκεφάλου έως και κατά 53%, όπως αναφέρει το Έθνος.

Επιπλέον ο ιππόκαμπος και η παρεγκεφαλίδα, οι δύο περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την ήπια γνωστική διαταραχή και την Αλτσχάιμερ, ήταν αυτές που προστατεύονταν περισσότερο. Πέραν των απεικονιστικών τεχνικών ο παράγοντας που τέθηκε ως δείκτης για την επίδραση των βιταμινών Β στον εγκέφαλο είναι το αμινοξύ ομοκυστεΐνη, τα υψηλά επίπεδα του οποίου αποτελούν ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Η δεύτερη επίσης σημαντική έρευνα αφορά τη βιταμίνη C.

Η διάσημη για τις ιδιότητές της βιταμίνη σκοτώνει τα βακτήρια της φυματίωσης σε συνθήκες εργαστηρίου. Συγκεκριμένα η μεγάλη συγκέντρωση βιταμίνης C σε συνδυασμό με σίδηρο σκοτώνει αποκλειστικά τα εν λόγω βακτήρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ