Νέα εμπόδια από την τρόικα - Στο αέρα η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Oι δανειστές ζητούν επιπλέον τροποιήσεις ρυθμίσεις!

Στον αέρα βρίσκεται η νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία. Η τρόικα ζητά επιπλέον τροποιήσεις αλλάζοντας επί της ουσίας τη δομή της ρύθμισης, καθιστώντας την ταυτόχρονα λιγότερη ελκυστική. 

Οι πιστωτές της χώρας ζητούν λιγότερες δόσεις από 100 που προβλέπει η νέα ρύθμιση, περισσότερα κριτήρια (εισοδηματικά και περιουσιακά) και αύξηση της ελάχιστη δόσης για την υπαγωγή των οφειλετών σε αυτήν. Η εξέλιξη αυτή εμποδίζει την έκδοση της απόφασης που διευκρινίζει τους όρους και τις προυποθέσεις για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση και κατ’ επέκταση το άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής, αναφέρει το matrix24.gr

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται αδιαπραγμάτευτες για το νέο νόμο που μόλις ψηφίσθηκε από τη Βουλή. Ουσιαστικά αναφέρουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στη ρύθμιση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης .

Από την άλλη πλευρά στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι εάν αλλάξουν οι όροι της ρύθμισης, θα υπαχθούν σε αυτή λιγότεροι και τα έσοδα του προυπολογισμού δεν θα ενισχυθούν όπως έχει προβλεφθεί από το οικονομικό επιτελείο. Σημειώνεται ότι η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων είχε αναφέρει προχθές ότι στη ρύθμιση εντάσσονται οφειλές που ανέρχονται στο ποσό των 14 δισ. ευρώ. Εφόσον τροποποιηθούν οι όροι, η ρύθμιση θα έχει την ίδια κατάληξη με την προηγούμενη, δηλαδή πολύ μικρή συμμετοχή και αδυναμία παραμονής σε αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση για μικρά χρέη έως 15.000 προβλέπει την αποπληρωμή τους σε 100 δόσεις και για πάνω από το ποσό αυτό σε 72 δόσεις. Μάλιστα στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν σχεδόν όλοι οι οφειλέτες (εκτός όσων έχουν χρεή άνω των 1.000.000 ευρώ βασική οφειλή), χωρίς όρους και προυποθέσεις, χωρίς εισοδηματικά και άλλα κριτήρια , χωρίς να χρειάζονται εγγυήσεις.

Σημειώνεται ότι η τρόικα έχει εκτιμήσει πως από τη νέα ρύθμιση θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1 δισ. ευρώ για το 2015 ανεβάζοντας τη πρόβλεψη της για το συνολικό δημοσιονομικό κενό του επόμενου έτους στα 3,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ